Intârzierea cronică, o nouă boală

• publicat la: 7 septembrie 2013
Intârzierea cronică, o nouă boală

Oamenii care aleargă să ajungă in timp util la o reuniune, dar nu reusesc, care ratează trenul, ba chiar avionul, pe scurt toti aceia care intârzie mereu ar trebui să se bucure, deoarece nu este din vina lor. Ei sunt pur si simplu bolnavi.

Doi medici scotieni de la Spitalul Ninewells din Dundee au stabilit intr-adevar un diagnostic curios, dupa ce l-au primit pe Jim Dunbar, care, desigur, a fost incapabil sa respecte programul.

Acest lucru i se intampla din copilarie. Asa s-a ajuns ca scotianul de 57 ani sa-si piarda prietenii, iubitele si joburile, dar, potrivit medicilor, nu era din vina sa. El suferea de „intarziere cronica”, scrie Femme Actuelle

In opinia lor, Jim ar avea o problema cerebrala ce il impiedica sa-si gestioneze si sa-si organizeze timpul.

Perceptia timpului este o problema complexa pe care oamenii de stiinta o patrund destul de greu. Noi am avut facultatea de a o intelege gratie unui „ceas mental”, ce ne permite sa stim daca trebuie sa alergam pentru a prinde trenul sau cu ajutorul caruia evaluam cate minute ne sunt necesare pentru a gati orez, de exemplu.

Insa nu se stie in ce zona precisa se situeaza el in creierul nostru. Unii cercetatori sugereaza cerebelul si ganglionii de la baza creierului, in timp ce estimarea duratei unui eveniment ar fi gestionata de lobul temporal median (aflat spre centrul creierului).

Cat priveste capacitatea de a determina cronologia, adica de a fi in stare sa ordonam mai multe evenimente la ore diferite, ea va depinde de cortexul prefrontal.

Pe scurt, toate acestea vor sa spuna ca perceptia timpului pune in functie mecanisme complexe ale mai multor parti din creier care pot fi deficiente.

Lasati un comentariu