Proteste în toată ţara.Opriţi asediul Roşiei Montane!, România fără cianură!

• publicat la: 1 septembrie 2013
Proteste în toată ţara.Opriţi asediul Roşiei Montane!, România fără cianură!

Mii si mii  de persoane s-au adunat în în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a protesta faţă de proiectul Roşia Montană.

Printre protestari a putut fi văzut şi deputatul PDL Toader Paleologu, care a declarat că va vota împotriva proiectului.

Demonstraţii au afişat pancarte pe care se putea citi: „Aurul pleacă, cianura rămâne”, „Roşia Montană nu e de vânzare”, „Munţii au suflet, sufletul nu e de vânzare”.

Manifestaţii similare au însă loc simultan, în toată ţara.

La Cluj, peste 4.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa, pe reţeaua de socializare, la evenimentul „Revoluţia începe la Roşia Montană”.

Spre stupoarea organizatorilor numărul participaţilor a depăşit cifra de 5000. Mitingul a avut şi un pronunţat caracter antiguvernamental. Pe lângă scandări ca „Nu cianurii Da naturii!” s-a strigat şi „Jos Guvernul!” sau „Guvernul fură, noi primim cianură!”.

„Avem cu toţi o rană: Roşia Montană”, „Băsescu, RMGC, aceeaşi mizerie”, „Trei guverne ne-au încercat, însă noi nu i-am lăsat”, „Viitorul Roşiei Montane, viitorul României” – au fost câteva dintre mesajele afişate de protestatari.

Invitaţi să ia cuvântul la un microfon, protestatarii au criticat atitudinea de ultim al moment al politicienilor.

„Am văzut că politicienii s-au răzgândit în ultimul moment, când au văzut că sunt pline pieţele din România, dar să nu-i credeţi!, a spus unul dintre protestatari.

În piaţă au fost prezenţi şi politicieni, dar protestatarii s-au delimitat de aceştia şi au transmiscă manifestările nu au culoare politică şi că oamenii nu vor să-şi asocieze imaginea cu ei.

Ulterior, protestatarii au părăsit Piaţa Unirii şi s-au îndreptat spre Prefectură. După ce au scandat în faţa Palatului Administrativ, oamenii au plecat spre Primăria Cluj-Napoca, paralizând traficul din centrul Clujului.

Bistriţenii au început protestul la ora 17.00 şi s-a desfăşurat în apropierea Bisericii Evanghelice din centrul istoric. Acesta a fost anunţat pe Facebook, dar şi printr-o serie de fluturaşi care au fost distribuiţi prin municipiul Bistriţa, cu câteva ore înainte.

Protestatarii au afişat steaguri şi pancarte pe care se putea citi: „Opriţi asediul Roşiei Montane”, „România fără cianură”, „Trădarea de ţară, în aur se măsoară”, „Roşia Montană nu e de vânzare”, Ma$$crul media ucide Roşia Montană”. Oamenii spun că speră ca măcar în al doisprezecelea ceas parlamentarii să respingă proiectul, care de mai bine de 15 ani este în atenţia guvernanţilor.

Zeci de ploieşteni au ieşit duminică în stradă să protesteze împotriva exploatarii miniere de la Roşia Montană, în Piaţa Toma Socolescu din centrul municipiului.

Au afişat pancarte şi au încercat să atragă atenţia. Destul de puţini au fost însă cei care s-au alăturat acţiunii de organizate pentru stoparea proiectul Roşia Montană.

Una dintre iniţiatoarele protestului de la Bistriţa, Daniela Marcu, spune că de mai bine de un an susţine mişcarea civică de la Roşia Montană şi singurul mod prin care s-ar putea tranşa odată pentru totdeauna problema exploatării aurifere a acestei zone ar fi printr-un referendum.

Timisorenii au ieşit şi ei în stradă hotărâţi să spună Nu deciziei Guvernului de a da unda verde exploatarii de la Rosia Montana. Protestul a avut loc în Piata Operei, începand cu ora 17:00.

“E oficial! Guvernul trimite Romania la executie prin cianurare. S-a decis inceperea proiectului minier de la Rosia Montana. Legea speciala propusa de guvern stipuleaza astfel ca pentru proiectul propus la Rosia Montana compania nu mai trebuie sa respecte nicio lege, statul roman acordand toate derogarile necesare si obligandu-se sa dea toate avizele pentru inceperea proiectului in afara tuturor procedurilor legale in vigoare”, explica iniţiatorii mişcărilor de stradă.

Baia Mare se numără printre oraşele din Romania participante la manifestaţiile de protest impotriva legalizarii proiectului minier de la Rosia Montana, a exploatării minereurilor prin cianurare şi a gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Actiunea de protest a fost autorizată de primarie, la cererea Asociatiei Euroarmonia.

“Baia Mare nu gusta cianura!

Lasati totul deoparte şi haideţi în stradă să le arătăm că ne pasă,că suntem inteligenţi, informaţi, demni, că nu ne pot ignora, se arată într-un mesajul Asociaţiei Euroarmonia.

La Satu Mare au fost in jur de 120 de persoane care au protestat impotriva proiectului actual al exploatarii zăcămintelor de la Roşia Montană. Protestatarii au afisat bannere pe care erau trecute numele si telefoanele celor şapte parlamentari sătmăreni impreuna cu un mesaj prin care le solicită acestora să nu voteze pentru exploatarea minieră.

 

Albaiulienii au anunțat şi ei pe Facebook un mare miting în fața Cinematografului Dacia.

”PROTEST NON-VIOLENT. Cetățenii își rezervă dreptul de a se apăra în fața abuzurilor de orice fel. Județul ALBA NU GUSTĂ CIANURA! Solidaritatea județeană împotriva proiectului criminal al RMGC crește de la o oră la alta! De aceea vom protesta și în Alba-Iulia împotriva legii emise de guvern! Guvernul și RMGC ne-au declarat RĂZBOI!

TREBUIE SA NE APĂRĂM APUSENII! 1 septembrie 2013 este Zi de luptă împotriva cianurii și fracturării, este mesajul transmis de protestatari potrivit ziarulunirea.ro.

Şi ieșenii sunt solidari acestei cauze. Protestatarii s-au reunit în Piața Unirii pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de aprobarea Guvernului a legii care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

„Vom face astfel încât parlamentarii din toată ţara să ştie ce votează şi să afle totodată că votul lor nu este lipsit de urmări. Toţi cei care cred în libertate trebuie să-şi vadă parlamentarii aleşi. Azi am văzut cum nişte inconştienţi laşi au votat pe ascuns propunerea unei legi fără să stea nici măcar o secundă să evalueze consecinţele sale. Guvernul Ponta uită că cei ce nu ţin cont de voinţa poporului sfârşesc rău. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne păstra şi apăra pământul şi libertatea. Membrii Guvernului şi Parlamentiului sunt din acest moment singurii răspunzători pentru evoluţia evenimentelor, orice va presupune asta!”, a spus Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

În urmă cu două zile premierul Victor Ponta  a declarat că proiectul Roşia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conştiinţe.

„E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer şi chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi”, a spus Ponta.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an.

UPDATE 19.30: Protestatarii au blocat circulaţia în Piaţa Universităţii, intrând pe carosabil. Trupele Jandarmeriei au reuşit să restabilească însă ordinea, protestul continuând în mod paşnic, pe benzile de circulaţie de pe bulevardul Magheru.

Update 20.40: Demonstranţii au ajuns în fața sediului Guvernului și cer demisia Executivului.

Mișcări de protest sunt organizate simultan în mai multe orașe din România și Europa.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu