Rapsodul maramureşean declarat monument UNESCO

• publicat la: 10 septembrie 2013
Rapsodul maramureşean declarat monument UNESCO

Badea Piţiş este unul dintre cei zece români declaraţi anul trecut „păstrători“ ai tradiţiilor populare ale umanităţii. Rapsodul doineşte de când se ştie şi a fost maestrul cunoscutului solist de muzică populară Grigore Leşe.

Nicolae Piţiş are 82 de ani, dar încă bate ţara în lung şi în lat pentru a face auzite doinele maramureşene. Stilul arhaic interpretat de ciobanul din Ţara Lăpuşului poartă numele de „horea din grumaz“ şi este tot mai rar întâlnit în ţară.

Pe badea Piţiş l-am cunoscut la un festival în Bistriţa-Năsăud, voiciunea sa şi poveştile sale presărate cu glume înveselind întreaga atmos¬feră. A fost însoţit de Casandra, singura ucenică din cei 50 pe care i-a avut de-a lungul timpului şi pe care a reuşit să o înveţe tainele horitului cu noduri. Spune că ai nevoie de talent pentru horitul din grumaz şi că nu oricine poate să interpreteze acest stil muzical.

TEZAUR UMAN VIU

Ciobanul s-a născut în Lăpuşul Românesc, o localitate din Maramureş, la doar 25 de kilometri de Baia Mare. Întrebat ce este de meserie, Badea Piţiş spune că s-a ocupat cu de toate, de la făcut geamuri şi vopsit case la oierit şi, mai ales, cântat.

Badea Piţiş a uimit cu glasul său România, dar şi ţările cărora nici nu le mai ştie numărul. A învăţat să cânte de la părintele său care, la rândul lui, a deprins secretele horei cu noduri tot din familie. Nenumăratele premii obţinute în anii de când încântă urechile iubitorilor de folclor cu doinele sale pălesc însă în faţa titlului oferit de către UNESCO.

Bătrânul a fost declarat cel mai autentic interpret al doinei maramureşene, primind titulatura de „tezaur uman viu“, alături de alte nouă persoane care se încăpăţânează să ne ducă mai departe tradiţiile. Pe lângă Nicolae Piţiş, au mai primit titlul o încondeietoare de ouă, o pictoriţă de icoane, un cojocar şi un olar, cea mai în vârstă dintre cei zece cei mai valoroşi români fiind Maria Poenaru care, la cei 93 de ani ai săi, încă mai pictează icoane pe sticlă.

Deşi este conştient de importanţa titlului, bărbatul spune că nu ştie dacă-l merită, pentru că nu a făcut şcoli speciale cum au făcut alţii, ci doar a dus mai departe ce i-au lăsat strămoşii săi.
sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu