UDMR vrea referendum in judeţ pentru regiune separată,Partium

• publicat la: 26 septembrie 2013
UDMR vrea referendum in judeţ pentru  regiune separată,Partium

UDMR a anunţat că va organiza o serie de referendumuri judeţene în zona denumită de maghiari Tinutul Secuiesc şi Partium.Consultările populare vizează, potrivit România liberă, reorganizarea actualelor regiuni de dezvoltare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, miercuri, la Cluj, că Uniunea sustine crearea a două noi regiuni. Una ar urma să includă judetele Mures, Harghita si Covasna, adică Tinutul Secuiesc si cea de-a doua ar urma să includă Bihor, Satu Mare si Sălaj, numite de maghiari Partium. Prima regiune ar avea capitala la Târgu Mures, iar cea de-a doua, la Oradea.

Liderul UDMR sustine că reorganizarea este necesară pentru că, in actuala structura a regiunilor, s-au adâncit diferentele dintre regiunile sărace si cele bogate.
Sursa citată precizează că, dincolo de aceste argumente, regiunile propuse de UDMR sunt organizate astfel incât etnicii maghiari să aibă majoritate absolută ori relativă.

Calendarul referendumurilor ar fi următorul: Până la 14 octombrie urmează să fie strânse semnăturile din partea cetăţenilor celor şase judete, proiectele vor fi dezbătute public până la 14 noiembrie, iar referendumul ar urma să fie organizat la 8 decembrie.

Dacă pentru acest referendum se fac anunturi publice şi conferinte de presă,nu acelaşi lucru se face despre propunerea UDMR de  modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, înregistrată în martie şi supusă dezbaterii Senatului acum 2 săptămâni.

UDMR voia să se retrocedeze şi bunurile congregaţiilor „care nu au fost reînfiinţate” în mod legal, precum şi ale „fondurilor, depozitelor şi altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent dacă au fost sau nu reînfiinţate”. Cu alte cuvinte,Statul Român să retrocedeze ceva ce există cuiva care nu există!

Asemenea initiative ale UDMR in Parlamentul Romaniei sunt tinute sub capac,privând opinia publică de informări legate de retrocedări ale unor terenuri sau imobile.

Cazul  Staţiunii  Băile Felix, cerute în instanţă de ordinul de călugări Premonstratens e mai mult decat elocvent,stiut fiind că Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un simplu administrator al proprietăţii.

La fel de putin mediatizat a fost si materilaul publicat in presa din Salonta ,un apel la şovinism,prin care  tinerii erau indemnati astfel  “Nu lăsaţi aproape de inima voastră limbă străină, cultură străină, prieten străin!”

Părinţii şi tinerii  salontani sunt sfătuiti  să evite orice relaţie cu „străinii”, mai ales cu românii majoritari. Că numai aşa îşi vor păstra neamul…si toate acestea,intr-o tara din UE,in anul 2013,inainte de Paştele Catolic.(vezi aici).

Acestea să fie motivele pentru care UDMR vrea ….separarea de restul populatiei din România?

Una declară public,in faţa camerelor de luat vederi si alta se promovează in presa locală de limbă maghiară din micile comunităţi din teritoriu, slab sau deloc mediatizate de agenţiile de ştiri centrale.

redactia

comentarii

de ZSOLTI la 26 septembrie 2013 - 08:33

acum se va vedea patriotismul local cums manifesta

de George la 26 septembrie 2013 - 08:55

pentru cine nu a vezut pana acum ….acum se va vedea cum primarul este numai pentru maghiari si numai pentru maghiari iar romanii sunt pusi sa plateasca darile ca sa aiba ei de unde lua bani pentru udemereu

de Arik Weinberger la 26 septembrie 2013 - 10:25

vor regiune separata Partium, sau autonomia Ardealului? dar probabil le este penibil sa spuna pe sleau…. bate calul sa priceapa iapa!!!!!

de ZSOLTI la 26 septembrie 2013 - 10:46

Imi place cand cainele latra la stapanul…

de pentru joltică la 26 septembrie 2013 - 11:03

stim…ca doar manierele de salbatici e greu sa le pierzi…si voi nu intelegeti cum e si ce e coabitarea..voi stiti numai de stapani si bagat pumnu in gura cui nu e de acord cu voi…sunteti departe inca de civilizatie..nu ajung cateva sute de ani de cand ati aterizat aici din stepele asiei..mai aveti de invatat cum sa va comportati.

de Horia Mărieș la 26 septembrie 2013 - 11:11

@de ZSOLTI la 26 September 2013 – 10:46

Măi jigodie maidaneză! Măi fasică! De care câine și de care stăpân vorbim aici? Hai sictir!

de marius la 26 septembrie 2013 - 15:22

ZSOLTI

tu chiar vrei sa arete si aici ca si in Covasna sau Harghita? ce a reusit acolo administratia UDMR? sper sincer sa fi o rusine pt neamul tau.

de pentru joltică la 26 septembrie 2013 - 18:09

la joltica nu e multe da e fixe….lesa.. stapan …apucaturi de..complexat

de marius la 26 septembrie 2013 - 19:47

ZSOLTI

tu observi oare cat de tare murdaresti ceea ce crezi ca reprezinti

de emil la 26 septembrie 2013 - 22:20

Ce-ar fi sa nu mai regionalizam deloc?

de adevarul la 27 septembrie 2013 - 19:34

regiui istorice fara politic

de tomi la 27 septembrie 2013 - 19:44

noua altceva spune la biserica si apoi jeno si lajos.

de Horia Mărieș la 27 septembrie 2013 - 20:22

@tomi la 27 September 2013 – 19:44

Este un mare avantaj acă în locul vostru gândește biserica si apoi Jeno si Lajos. Nu mai aveți nevoie de creier, puteți să aveți capul mai ușor. Nu vă va mai obosi gâtul, nu veți mai avea nevoie de masaj tailandez. Scăpați mai ieftin.

de emil la 27 septembrie 2013 - 20:48

tomi

adica biserica la voi face politica?

Lasati un comentariu