Catedrala Sf.Iosif şi Cathedral Plaza

• publicat la: 31 octombrie 2013
Catedrala Sf.Iosif şi Cathedral Plaza

În legătură cu comunicatul de presă al societății Millenium Building Development din data de 29 octombrie 2013, Arhiepiscopia Romano-Catolică București dorește să facă următoarele precizări:

1.             Situația clădirii Cathedral Plaza NU poate fi rezolvată amiabil. Există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă de demolare a acestei construcții ilegale și periculoase. Hotărârea judecătorească este lege, iar legea trebuie respectată și pusă în aplicare nicidecum tergiversată sub pretextul “intențiilor amiabile”.

2.             Demolarea NU ar aduce daune de 70 de milioane de euro bucureștenilor și NU este vorba de demolarea unei cladiri legale, așa cum cu perfidie se afirmă. Demolarea nu se va face cu banii bucureștenilor ci cu banii celor care au construit ilegal. Primăria nu are nimic de plătit proprietarilor. La Dâmbovița, Suceava și la CEDO precum și la alte tribunale din țară, s-a stabilit foarte clar ilegalitatea clădirii Cathedral Plaza.

Este fără temei afirmația că demolarea ar costa 17-18 milioane de euro; evaluatorii serioși au vorbit de 3-4 milioane de euro.

3.             Toți apărătorii proiectului Cathedral Plaza vor să ne convingă că înțelegerile amiabile sunt mai presus de lege. Când mafiile se adună, ca să-și apere interesele, sub protecția autorităților publice, noi cetățenii suntem atrași prin minciuni bine ticluite și des repetate, pe un teren în care legea este redusă la zero ca o marfă expirată, iar dragostea investitorilor față de noi ne este astfel prezentată, încât să ne emoționeze până la lacrimi. Corupția din România este cea care îi sperie pe investitorii străini serioși și onești. Investitorii care încalcă legile din România nu aduc nimic bun în țara noastră.

4.             Biserica Catolică are încredere în discernământul opiniei publice și în convingerea comună, că suntem un stat de drept, unde legea se execută și nu se discută.

5.             Trebuie sa se înţeleagă foarte clar că victima este Catedrala Sf. Iosif, căreia i-au fost încălcate drepturile de monument istoric cu valoare naţională şi universală, şi nu construcţia ilegala Cathedral Plaza care este agresorul acestor drepturi.     

6.             Ne exprimăm perplexitatea în fața faptului că Primăria Municipiului București refuză să respecte și să pună în aplicare legea: decizia definitivă și irevocabilă a instanței de demolare a Cathedral Plaza.

7.             Și avem o întrebare: De ce nu se sesizează Președinția, Guvernul, Procuratura, când legile nu sunt respectate și puse în aplicare?

8.             Cu minciuni și corupție s-a ridicat proiectul Cathedral Plaza, și tot cu minciuni și corupție vrea să rămână în picioare, chiar și acum, când o hotărâre definitivă și irevocabilă stabilește desfiinţarea lui.

 

Biroul de presă ARCB

Pr. Francisc Doboş

Lasati un comentariu