După 78 de ani Întâlnirea anuală a Consiliului Director AGRU revine la Carei

• publicat la: 5 octombrie 2013
După 78 de ani Întâlnirea anuală a Consiliului Director AGRU revine la Carei

Biserica Greco-Catolică Sf. Andrei din municipiul Carei este în acest sfârșit de săptămână gazda Întâlnirii anuale a Consiliului Director AGRU, asociația laică a greco-catolicilor.Organizator este AGRU Oradea,prin presedintele Gratian Boros,in colaborare cu parohul Bisericii Sf.Andrei,vicar foraneu Radu Filip.

Sunt prezenți la Carei președintele AGRU, prof.Alin Tat, însoțit de reprezentați la nivel național al asociației, Cecilia Frățilă și Călin Diaconu, precum și din filialele Maramureș, Cluj, București, Lugoj și Oradea dintre care ii amintim pe Msr. Pr. Angelo Pop, Vicar General Lugoj,Pr.Dr.Ghe.Viorel Codrea,asistent spiritual AGRU Cugir,pr.Albu Cristian,AGRU MM,Machek Mircea,AGRU Cluj.

Într-o atmosferă destinsă, încărcată de bucuria unui eveniment extrem de important pentru spiritualitatea creștină careiană, conferința a fost deschisă de președintele AGRU la nivel național,prof. Alin Tat, cel care a preluat rolul de moderator al primei întâlniri din cadrul manifestărilor.

Impresionat încă de la intrarea în curtea bisericii de frumusețea lăcașului de cult ca ansamblu arhitectural, acesta a mulțumit organizatorilor pentru mijlocirea unei întâlniri AGRU într-o localitate aflata  la granița de nord-vest a României, urbe unde cu 73 de ani în urmă avea loc una dintre primele întâlniri la nivel național a proaspetei, în acele vremuri, înființate asociații a creștinilor greco-catolici.

Tema întâlnirii, „Slujiți Domnului cu bucurie, demnitate și curaj”, temă ce este însoțită de un motto generos, constituit din cuvintele Papei Francisc rostite la întâlnirea tinerilor catolici din Brazilia, „Mergeți și slujiți fără frică”.
Să slujiți Domnului cu bucuria de a fi credincioși, cu demnitatea de a fii ai lui Dumnezeu și să aveți curajul creativității de a găsi noi modalități de a sluji Lui”, a adăugat prof.Alin Tat.
Asistentul spiritual al AGRU Oradea,Pr. Vicar Gui Florian a deslușit semnificațiile spirituale ale temei propuse la această întâlnire națională a fiilor bisericii greco-catolice, amintind ca esențial faptul că „tinerii de astăzi sunt însetați de modele. Le caută, iar dacă nu le găsesc în biserică le caută în altă parte, chiar și în afara Evangheliei.Trebuie să  ne preocupe in mod constant  activităţile dedicate tinerilor.Dascălii si preotii trebuie să constituie  modele  pentru tineri.Toti suntem chemati să slujim dupa cum spunea si Sfântul Părinte Papa Francisc I la intâlnirea cu tinerii din Brazilia” iar la final a dat citire  Rugăciunii lui Iuliu Maniu, care, pe lângă statutul de mare om de stat român, a dovedit că a fost și un creștin practicant al rugăciunii personale:

Doamne Dumnezeule, dă-mi sănătate, putere de muncă, rezistență morala și fizică. Curăță-mi Doamne, gândurile, îndreaptă-mi judecățile, apără-mă de griji, necazuri și schinjuiri. Alungă de la mine lenea, neștiința și uitarea, micimea de suflet și nesimțirea împietrită.
Doamne Dumnezeule, îndură-te spre noi, omenirea păcătoasă și iartă-mi, Doamne, păcatele. Ajută-mi, Doamne, să-ți mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi l-ai dat. Nu mă lăsa, Doamne! Isuse Cristoase ia-mă sub scutul Tău, Spirit Sfânt luminează-mi mintea, întărește-mi voința, arată-mi țintele nobile și mijloacele potrivite. Prea Sfântă Maria, roagă-te pentru noi, Arhanghelii Mihail și Gavril, îngeri păzitori și spiritele bune, rugați-vă pentru mine și pentru ai mei!”.

În numele credincioșilor greco-catolici careieni a vorbit vicarul  foraneu pr.Radu Filip: „De multe ori ne adresăm unul altuia cu formule rigide, stereotipe care nu vin din inimă. Mie îmi place să spun lucrurilor pe nume. Așa am să fiu și acum. Suntem onorați să fim astăzi și mâine gazdele unui eveniment de o asemenea importanta.  Din pacate,de multe ori orașul nostru este uitat de către autorități. Monumentul Ostașului Român din centrul municipiului nostru cunoscut de foarte mulți din manualele de istorie ca o creatie reprezentativa a sculptorului Gheza Vida si totusi nu apare în hărțile orașului Carei,recent tiparite. La fel se întâmplă cu statuia lui Vasile Lucaciu. Trebuie să nu uităm că , în felul nostru, fiecare suntem apostoli.”

A doua parte a discuției din prima zi a fost dedicată semnificației rolului pe care AGRU îl are în comunitate creștină pe care o reprezintă, exemplelor de bune practici din fiecare filială.

Un exemplu de creativitate în a sluji pe Domnul l-a dat decanul de vârstă al delegației maramureșene, Marian Boian, Filiala AGRU „Sfântul Anton de Padova” Baia Mare. Acesta a  conectat la mileniul trei biserica greco-catolică prezentând exemplul bisericii din Ieud-Maramureș. Enoriasii si Membrii AGRU din această micuță localitate, sprijiniți spiritual de părintele paroh Ioan Iustin, au realizat un site al bisericii prin care cei mulți plecați în străinătate pot să păstreze contactul virtual cu evenimentele comunității. Cu trei luni în urmă au început să transmită live liturghiile de duminică, astfel că de la 76 de utilizatori online la prima transmisie au ajuns astăzi la peste 370 unici.

O filială AGRU bine închegată este și cea de la Oradea. Daniela Păcală, reprezentanta acesteia a amintit de activitatea extraordinară pe care au moștenit-o de la cei care au reînființat asociația după momentul 1989: „Dumnezeu a dat fiecăruia câte un dar. Trebuie să păstrăm la același nivel activitatea din AGRU Oradea. Pot să amintesc aici ecumenismul pe care l-am inițiat între biserica noastră, biserica ortodoxă și cea penticostală. Organizăm anual săptămâna ecumenică în care facem rugăciuni pentru unitatea credinței.”

Janeta Ciocan, de la AGRU Baia Mare, a demonstrat cum meseria pe care o practică a fost folosită în slujba Domnului. Etnolog de meserie, a organizat o expoziție cu tema „Icoana ca suport al credinței”. Scurta radiografie a activității AGRU Baia Mare a îndreptat atenția spre casele de copii. „Lipsa personalului dedicat din aceste instituții ar putea fi suplinită de implicarea membrilor asociației în educația copiilor pe care soarta i-a văduvit de prezența părinților. Serile de lectură ce pot fi organizate aici ar îndrepta inteligența nativă a acestor copii pe drumul bun în viață. Acestora li s-ar putea adăuga ajutorul la teme pentru că sunt foarte mulți copii inte;inteligenți care în lipsa unui sprijin se pierd”, a spus Janeta Ciocan.

Prof. univ.dr.ing. Ioan  Ardelean de la Universitatea Tehnica din Cluj a fost vocea AGRU Carei, aflată la primii pași de activitate. Tot spre cei tineri s-au îndreptat și cuvintele sale: „În urmă cu cinci ani am avut o experiență in urma careia  am căutat să fiu în relații bune cu destinul și în relații și mai bune cu Dumnezeu. Viața m-a purtat la toate universotățile mari din Europa. Primele obiective pe care le-am vizitat cu mare emoție în fiecare oraș au fost catedralele. În aceste catedrale este construită veșnicia. Cred că prin AGRU tinerii pot fi educați mai eficient.”

Cuvinte de suflet a rostit si ing.Cristian Derșidan,unul dintre enoriasii prezenti la intanirea de vineri 4 octombrie, care a evocat pe scurt figura bunicului său, părintele greco-catolic Alimpiu Boroș, unul dintre martirii bisericii Greco-catolice romane,dus in anii 1952-1953 la Canal,la colonia Castelu,de unde a revenit cu domicile fortat la fiica sa ,prof.Cornelia Dersidan din Carei.

Pr.Alimpiu Boros a fost profesor de Religie greco-catolică la Liceul de băieţi „Gh. Şincai” şi la Gimnaziul de fete din Baia Mare. Unul din cei mai bine pregatiti elevi ai pr.Alimpiu Boros a fost Cardinalul Lucian Mureşan,actualul Mitropolit al  Bisericii Greco-Catolice din România.

Presedintele AGRU Oradea,ec.Gratian Boros,e rostit cuvantul de incheiere pentru prima zi a lucarilor acestei intalniri.

Lucrările întâlnirii Consiliului Director AGRU continua astazi,sâmbătă 5 octombrie, în program fiind inclusă și Sfânta Liturghie precum si intruniri de lucru uremate apoi de o scurta vizita la obiectivele turistice si istorice locale.

Daniela Ciută

Nicoleta Latiş

AGRU s-a constituit în 23-24  noiembrie 1929 la Blaj, cu binecuvântarea arhiereilor Bisericii Unite şi cu sprijinul  material atât al Mitropolitului Vasile Suciu, cât mai ales al IPSS Valeriu Traian Frenţiu.

Principalele obiective au fost “promovarea vieţii religioase sociale” şi “culturalizarea maselor pe tărâm spiritual”, precum si acţiunea de protest împotriva proiectului de lege a cultelor. Dorea să stea deasupra altor asociaţii de evlavie şi să-şi dezvolte activitatea religioasă şi socială  prin congrese,conferinţe, editări de cărţi, reviste, ziare etc., după modelul Acţiunii catolice din Italia . La aceste congrese participau şi arhiereii, şi venea şi mult popor (uneori 10.000, alteori circa 20.000 credincioşi). La patru ani de la fondare (1933),  AGRU număra 793 organizaţii cu 55.000 membri, având sediul central la Cluj.  In 25-27 octombrie 1935 la  Careii Mari s-a organizat Congresul Anual AGRU . Din anul 1931, AGRU  a avut şi o secţie pentru tinerime ASTRU (Asociaţia Studenţilor Români Uniţi). Din 1933, sub egida AGRU-lui s-a format şi Federaţia Asociaţiilor femeilor române unite (UMFRU = Uniunea Mariană a Femeilor Române Unite), care s-a remarcat atât prin zelul pentru progresul sufletesc, cât şi prin acţiuni caritative. Deşi Dictatul dela Viena din 1940 a sfâşiat organizaţia în două, totuşi AGRU-l şi-a continuat activitatea şi în timpul celui de-al doilea război mondial.In 1948 dupa scoaterea Bisericii Romane Unite in afara legii , desi a fost interzis de autoritatile vremii AGRU a mai avut intalniri sporadice iar incepand cu anul 1990  si-a reluat activitatea in mod oficial .

comentarii

de enorias la 6 octombrie 2013 - 11:22

Multumim celor ce au facut posibila acesta intalnire aici la Carei.
Multe cuvinte frumoase am auzit de la invitati si sper ca acesta sa fie un inceput pentru alte activitati la Carei.
A fost frumos si sambata la Liturghie pentru ca nu mereu avem atatia preoti la altar.

de multumiri la 7 octombrie 2013 - 08:16

A fost deosebit de frumos la Carei.
Biserica sf.Andrei a fost o surpriză pentru noi şi mai ales părculeţul din jur.Un loc în care vom reveni cu plăcere.Se cuvin mulţumiri organizatorilor!

de Calin Diaconu la 7 octombrie 2013 - 18:37

Felicitari organizatorilor, un oras de granita cu oameni darji, mereu la datorie!

Lasati un comentariu