Gala ” Luminătorii Satelor” și-a premiat laureații

• publicat la: 19 octombrie 2013
Gala ” Luminătorii Satelor” și-a premiat laureații

Într-o atmosferă de sărbătoare, vineri, 18 octombrie la Filarmonica de stat Dinu Lipatti a avut loc gala “Luminătorii Satelor”. În cadrul evenimentului au fost premiați oamenii de cultură care a realizat ceva pentru comunitatea unde trăiesc și pe care o reprezintă. Au fost laureați 22 de personalități. La acest eveniment au participat: președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale dar și organizatorul evenimentului, Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta și multe alte personalități.

Momentele artistice au fost oferite de Corul din Medieșu Aurit, ansamblul Românașul și George Negrea împreună cu Marius Chiș care au impresionat publicul cu melodiile lor de succes, “Țara din noi” și “Iubire-n tribunal”.

În continuare vă redăm cateva date despre cei premiați:

Dod, Daniel a vazut lumina zilei într-o călduroasă zi a lunii mai a anului 1992. S-a născut într-o familie de codreni care au iubit tradițiile și datinile strămoșești. A urmat apoi studiile economice în cadrul Academiei Comerciale din județul Satu Mare. Se  remarciă prin implicărea în viața social-culturală a locului său natal – orașul Ardud și nu numai. De-a lungul timpului a făcut parte din comisia de organizare a unor evenimente culturale care s-au bucurat de un mare succes, printre care amintim: „O călătorie plină de mister și legende”, „1 Decembrie – Măreață zi a românilor”, „Festivalul folcloric „Cetatea Codrului”, „Festivalul Ardudul Medieval”, „Dezvelirea bustului lui Bartolomeu Dragfi”, „Ziua Orașului Ardud”, pe unele dintre ele chiar le-a moderat. În continuare este prezent în promovarea imaginii Cetății Orașului Ardud, atât în mediul cultural cât și în mediul online. Cea mai recentă campanie pe care o susține este înfințarea unui Muzeu al Țăranului Român într-una din încăperile cetății. Anul acesta a luat premiul de Tânăr Artist Sătmărean – pentru contribuția de excepție adusă la înflorirea spiritualității sătmărene, acordat de Consiliul Județean Satu Mare și Centru Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale.

Petrovici, Ioan s-a născut în  Satu Mare, la 5 iulie 1950, profesorul personalitate binecunoscută a culturii sătmărene. Absolvent al Facultății de Muzică din Târgu Mureș și al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Desfășoară o bogată activitate didactică și pedagogică dar și ca dirijor al mai multor formații corale: Corul bărbătesc de la IPSUIC, Corul de fete „Adagio” al Colegiului pedagogic din Satu Mare, Corul bisericesc de la Biserica Nașterea Maicii Domnului. Dirijează împreună cu profesoara Ileana Petrovici, soția acestuia vreme de peste trei decenii Corul mixt „Medeșana” din Medieșu Aurit.  Aranjează și amonizează mai multe lucrări corale pentru cor mixt și pe voci egale. Este inițiatorul și Directorul Festivalului coral Internațional „Samfest” de la Satu Mare, ajuns la cea de-a V ediție. Colaborează și pregătește concerte comune cu alte formații corale din județ și străinătate și Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare. Membru fondator al Asociației Române de Cant Coral împreună cu Corul „Medeșana” și corul de fete „Adagio”, și membru al Asociației Internaționale „Acoeur Joie”. E realizatorul monografiei a corului „Medeșana” la aniversarea a „75 de ani de cant coral în Medieșu Aurit” lucrare apărută în anul 2009, la editura „Citadela”, editor Aurel Pop . E mereu procupat de soarta mișcării corale din ținutul Sătmarului și dorește editarea unor culegeri de muzică corală, cu tematică diversă, cât și de inițierea unor cursuri de dirijat coral pentru începători.

Hotca  Floare, porecla: Flore lu’ Gusti lu’ Nebobar, născută la  2 iulie 1940, în Negrești  Oaș, Studii: –  nu are, casnică. Confecționează costume populare miniaturale – păpuși, podoabe (zgărzi, zgărdane și fodre) și obiecte miniaturale (clopuri și straițe) mâncare tradițională (pâine, cozonaci, brânzoici etc. – participare la târguri) În ultimii aprox. 5 ani este o persoană din ce în ce mai activă în peisajul culturii tradiționale din Oaș, fiind prezentă la o mulțime de activități care vizează conservarea și promovarea patrimoniului local: șezători, emisiuni radio și TV, filmări obiceiuri de Crăciun, de Paște, informator în cercetările etno-folclorice întreprinse de Universitatea de Nord din Baia Mare, Facultatea de Etnologie etc. Colaborează excelent cu instituții din Negrești Oaș (Primăria și Consiliul local Negrești Oaș, Casa Orășenească de Cultură Negrești Oaș, Muzeul Țării Oașului), dar și din județ (Muzeul Județean Satu Mare, C.J.C.P.C.T. Satu Mare,  etc.). Participă la Festivalurii naționale și internaționale: Sâmbra oilor – anual, în luna mai; Târgul meșterilor populari – anual, în cadrul Zilelor orașului Negrești Oaș; Târg de artă meșteșugărească, Praga – 2009; Festivalul Prunelor, Medieșu Aurit – 2011; Festivalul Pălincii, Satu Mare – 2011; Târgul de turism Satu Mare – 2013; Târg de meșteșuguri și gastronomie, Ucraina – 2013. A fost recompensată cu Diplomă de excelență, Negrești Oaș –  2008, 2009, 2011.

Kozma   Janos  s-a născut la Carei în data de 6 aprilie 1983. A urmat cursurile Școșii Generale Nr:1 din Carei, iar mai apoi ale Liceului Teoretic Carei. Încă din liceu se alătură Ansamblului de dans popular” Rekettye”. În anul 2000 ,împreună cu ceilalți membrii ai ansamblului fondează” Asociația Culturală Rekettye” la Carei, cu scopul de a lărgi activitatea culturală pe care a reprezentato până atunci.

Obiectivul principal al asociației este de a păstra și promova dansul, muzica și obiceiurile tradiționale maghiare. În acest sens, în cadrul Asociației Culturale Rekettye a organizat în mai multe rânduri evenimentul folcloric denumit “Întâlnirea Caselor de Dans” cu invitați și participanți din țară și din străinătate. În cadrul” Zilelor Municipiului Carei” este organizator al prezentărilor artistice de pe scena folk. În timpul facultății, s-a alăturat grupului de dans popular maghiar “Guzsalyas” unde la început evoluează ca dansator, iar din anul 2002 până în anul 2006 este instructor de dans pentru studenții din Timișoara. La Timișoara, în perioada 2002-2006 organizează “Întâlnirea Caselor de Dans” cu invitați din țară și ansambluri de dans popular din județul Timiș. Din 2009, împreună cu Stier Zsuzsa activează ca instructor de dans popular în comuna Sanislău la două grupe de copii, elevi ai claselor 5-8, liceeni și studenți. Din anul 2011, la cererea profesorilor de la Școala Generală Foieni , ține cursuri și pentru elevii acestei școli tot cu două grupe: clasele 1-4,și 5-8. Cu aceste grupe a participat la diferite festivități cum ar fi: Zilele Alese Ale Rusaliilor Roșii , la Satu Mare, yilele comunelor Sanislău , Petrești, Urziceni, Ciumești precum și la Zilele Partium și la Întâlnirea Caselor de Dans organizat de Asociația Culturală Rekettye din Carei….

continuarea  pe jurnaluldesatumare.ro

Lasati un comentariu