Gem de gutui

• publicat la: 6 octombrie 2013
Gem de gutui

Fructe mari, foarte aromate, având suculenţă redusă, gust astringent si consistenţă tare, gutuile sunt mai putin consumate ca atare si mai mult sub formă de preparate: compot, gem, dulceaţă, nectar, jeleu, marmeladă. De altfel, cuvântul „marmelada” isi are rădăcina in echivalentul portughez al cuvântului „gutuie”, marmelo.

Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursă semnificativă de zaharuri simple, usor asimilabile, elemente minerale si vitamine. Continutul ridicat de substante pectice, concentrate mai ales in coaja, le conferă un grad mare de gelificare.

In plus, pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele.

Aromat, dar și o umplutură grozavă pentru clătite rumene, gemul de gutui merită încercat în fiecare toamnă.

Pentru o porţie de gem aveti nevoie de 1 kg de gutui curățate de coajă și sâmburi,600 g zahăr,400 ml apă şi 1 lămâie.

Daţi  gutuile pe răzătoare și  apoi le  stropiţi  cu sucul de lămâie.Se adaugă apa și zahărul peste gutui, amestecăm uşor  până se topește, după care punem vasul  pe foc potrivit și lăsăm  să fiarbă domol, până cand gemul de gutui ajunge la consistența pe care care o doriţi.

Punem  gemul fierbinte în borcanele sterilizate, le acoperim  cu o pătură groasă și le lăsăm  să să răcească în tihnă.

Lasati un comentariu