In doi-trei ani mai rămân doar 15 bănci în România

• publicat la: 22 octombrie 2013
In doi-trei ani mai rămân doar 15 bănci în România

Piaţa bancară din România se află intr-un proces de restructurare, iar numărul băncilor se va reduce la 15 in următorii doi sau trei ani, a declarat directorul general al Băncii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.

„Sistemul bancar românesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii următori. Dintre cele peste 40 de bănci prezente pe piaţa românească, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 – 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate”, a spus Johan Gabriels.

Seful BCC a declarat ca atunci cand a venit in Romania, in 2009, toata lumea ii spunea ca piata romaneasca nu poate sustine 40 de banci si ca in 2-3 ani vom vedea o reducere a numarului acestora pana la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanta si inca avem peste 40 de banci prezente in piata.

„Situatia s-a schimbat destul de mult. Acum unele banci sunt fortate sa iasa de pe piata locala in urmatorii ani pentru a respecta promisiunile facute de centralele acestor banci fata de UE, FMI, BM sau guvernele locale”, a spus Johan Gabriels.

Directorul general al BCC crede că aceste promisiuni nu vor disparea si vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.

România nu reprezintă o piaţă ţintă pentru băncile din Grecia, Portugalia, Cipru

„Vorbim despre banci cu originea in tari precum Grecia, Portugalia, Cipru sau Spania. Nu conteaza performanta financiara sau dimensiunea bilantului, ci faptul ca Romania nu reprezinta o piata tinta pentru aceste banci”, a mai spus Gabriels.

In schimb, pentru bancile romanesti, Romania este piata principala si acestea au locul lor in sistemul bancar romanesc.

Referindu-se la cele 5-6 banci mari, universale, ce vor ramane la finele procesului de restructurare, Gabriels considera ca, pentru a fi profitabile, acestea ar trebui sa aiba o cota de piata de 7-10%. Bancile specializate pot fi chiar mai profitabile pe o anumita nisa decat bancile mari. Pentru aceste banci flexibilitatea este mai importanta pentru a putea beneficia de pe urma oportunitatilor din piata asa ca a avea un bilant mai mare sau mai multe active nu este intotdeauna in avantajul acestora.

„Ma astept ca in urmatorii ani volumul total de credite sa se mentina stabil la nivelul sistemului bancar romanesc, dar daca ne concentram atentia asupra volumelor de credite ale anumitor banci vom observa deplasarea expunerilor dinspre bancile care doresc sa iasa de pe piata locala catre cele care vor ramane”, a concluzionat Gabriels.

sursa ziare.com

comentarii

de comisionu la 23 octombrie 2013 - 07:23

nici alea nu vor mai avea clienti daca sa merg mai departe

Lasati un comentariu