Misterele Primăriei: cine „ascunde” o lansare de proiect ?

• publicat la: 11 octombrie 2013
Misterele Primăriei: cine „ascunde” o lansare de proiect ?

Devenită de acum o obişnuinţă,lansarea unui proiect implementat în municipiul Carei  se face discret,fără prea multă mediatizare,dacă se poate la ore imposibile pentru cei care au şansa de a avea un loc de muncă.La fel a fost şi în cazul informării publice  privind derularea proiectului transfrontalier “Revitalizarea Grădinii aferente Castelului”, cod  HURO 1101/019/1.3.1.,când ora aleasă a fost 15,00,în condiţiile în care programul  de lucru al angajaţilor ia sfârşit după 15,30 iar cei care au copii mai trebuie să treacă şi pe la cămine sau şcoală.

Se evită în acest fel şi întrebările incomode şi se asigură „liniştea”  echipei implicate în derularea proiectului.Comunicatele de presă de la Primăria Carei nu ajung nici din întâmplare la presa locală de limbă română în condiţiile în care în proiect,la activităţile principale sunt cuprinse activităţi de comunicare ce presupun o colaborare cu presa locală.E drept că nu este menţionată în mod special şi presa de limbă română.

Si noi am aflat cu totul întâmplător  de conferinţa de lansare a proiectului de Cooperare între Nyrbator  şi Carei pentru dezvoltarea comună a destinaţiilor turistice,ce a avut loc joi,10 octombrie 2013,de la ora 10,00,in sala de expoziţii din Castel.

Valoarea totală a proiectului finanţat in cadrul programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria România HURo1101/124/2.1.3.  este de 1.536.230 euro din care 675.434,00  euro sunt alocaţi Careiului.

Acest proiect este cel care a fost preferat celui pentru care a fost deja aprobat şi achitat un studiu  de fezabilitate( în valoare de 25.000 lei) pentru construcţia unui Teatru de Vară.

Delegaţia maghiară a fost condusă de  Primarul oraşului Nyirbator, Balla Jánosné iar din partea Primăriei Carei au fost prezenţi primarul Kovacs Eugen,Veress Toma,manager de proiect,Veress Anna,administrator al Asociaţiei Equus,unul din beneficiarii acestui proiect,Kiss Istvan,director al departamentului de resurse umane din primăria Carei precum şi consultantul Roka Laszlo de la MEGAKOM Nyiregyhaza împreună cu reprezentantul constructorului Marconst.

Cuvântul de început a apartinut primarului Kovacs care a salutat prezenţa oaspeţilor si a apreciat deschiderea către o colaborare din partea primăriei Nyirbator.

Este binevenit acest proiect,posibiliatea de a atrage cât mai multe fonduri pentru dezvoltare.Din păcate nu am reuşit să atragem prea multi parteneri din Ungaria pentru proiecte şi mulţumesc primăriei din Nyirbator că a acceptat colaborarea .

Trebuie să fim atenţi ,să respectăm toate cerinţele ca să nu punem in pericol finanţarea proiectului.Decontările vin greu şi trebuie să apelăm la credite.Ceea ce nu se cheltuieşte până la finele unui an se pierde ” a menţionat Kovacs Eugen.

Primarul a făcut apoi un rezumat al recentei sale vizitei în Slovacia pentru o intâlnire cu unul dintre descendenţii familiei Karoly. In urma acestei intâlniri a fost stabilită o reuniune la Carei  cu toţi membrii acestei familii,aflati in diverse locuri de pe mapamond,pentru anul viitor in iunie.

De asemenea  se intentionează lansarea unei cărti dedicate istoriei acestei familii,similare celei  lansate in Slovacia,unde un volum de 300 de pagini a fost tipărit in 800 de exemplare ,epuizate de indată desi preţul era de 50 de euro pe bucată.

Acelasi vorbitor a evocat cu nostalgie episoade din istoria familie Karoly mai ales pe cele legate de anul 1711 când  ambasadorul AustroUngariei  a   susţinut un discurs fulminant pentru  recunoaşterea independenţei Ungariei, de faţă cu celebrul cancelar Bismark”.

Propunerea primarului Kovacs pentru atragerea turiştilor este promovarea “turismului călare, atât de drag si celor din familia Karoly”.

‘Să  facem un du-te –vino cu Nyirbator şi pariez că peste 5 ani vom avea peste o sută de mii de vizitatori la Carei” a mai completat acesta.

Balla Jánosné,primarul oraşului Nyirbator a făcut o scurtă trecere in revistă a ceea ce a insemnat colaborarea de peste 10 ani cu municipiul Carei.

Acest proiect a fost făcut impreună cu specialişti după ce înainte cu un an am discutat despre idea acestui proiect.Ca obiectiv avem dezvoltarea capacităţii atracţiei turistice pentru cele două localităţi.Ambele localităţi au traditii in creşterea cailor si se află la distanţă de ..o călărie.Vom dezvolta si turismul religios dar şi cel balnear.Doar in cursul anului trecut am avut peste 174 mii de vizitatori la  Băile Termale şi Wellness „Sárkány” si peste 10 mii la muzeul figurilor de silicon.”

Pentru oraşul Nyrbator,acest proiect presupune construirea unui manej la marginea  localităţii,restaurarea bisericii greco-catolice şi construirea unui Centru de vizitatori.

Pentru municipiul Carei,acest proiect prevede Reconstrucţia manejului ( în centrul oraşului şi în grădina castelului ),realizarea unui panoptic din figuri de silicon în Castel precum şi activităţi conexe lucrărilor.

Despre toate acestea a vorbit in continuare Veress Anna administratorul Asociatiei Equus Carei,unul din beneficiarii proiectului şi soţia managerului de proiect,Veress Toma.

Turismul trasfrontalier,ecvestric poate deveni o atracţie turistică.Imi place să concretizez şi aş sugera renuntarea la maşini ca mijloc de transport in cazul deplasărilor turistice.Din căruţă poţi să observi mai bine ce este in jurul tău pe când din maşină nu ai această posibilitate.”

A fost prezentată  apoi şi maniera in care se doreşte reconstruirea manejului pe locul fostului cinematograf prăbuşit in 2003 in urma căderilor masive de zăpadă.

Suma alocată pentru  reconstrucţia acestuia va fi de 530 mii euro.

Veres Anna a oferit detalii si despre Panopticul ce se incadrează in acest proiect si care va conţine 24 de figuri  ale vieţii religioase sau artistice literare legate de familia Karoly.

Perioada  sec XVIII a fost evocată cu aceiaşi nostalgie a primului vorbitor,fiind perioada in care cetatea  va incepe să fie consolidată şi adusă la statutul de castel.

Au fost prezentate şi imagini care au ilustrat activităţile asociaţiei Equus,atât ecvestre cât şi de închiriere a spaţiului amenajat  la etajul clădirii ce adăposteşte grajdurile de cai.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 11 octombrie 2013 - 18:04

O rog și eu respectuos pe distinsa doamnă Veress Anna să posteze AICI, la comentariile de la BdeC, dacă n-are nimic de ascuns, lista celor 28 de membri fondatori ai Asociației Equus. Ca să știm și noi cu cine avem de-a face, ca să știm și noi cine sunt călăreții veseli din oraș, sau altfel spus, cine călărește orașul (a város lovasok). Dar nu cred că va avea curajul, nici dânsa, și nici managerul de proiect.

Fiindcă au fost prezentate şi imagini care au ilustrat activităţile asociaţiei Equus, atât ecvestre cât şi de închiriere a spaţiului amenajat la etajul clădirii ce adăposteşte grajdurile de cai, ne mai întrebăm doar când vor fi prezentate publicului cifrele contabile care să ilustreze CINSTIT bilanțul financiar al Asociației NON-PROFIT și de Binefacere EQUUS.

de Horia Mărieș la 11 octombrie 2013 - 18:23

Onorată Redacție:

Vă rog respectuos să clarificați și să detaliați, eventual cu citate clare din proiect, în ce fel este, așa cu afirmați în articol, „Veress Anna administratorul Asociatiei Equus Carei, unul din beneficiarii proiectului”.

Poate că n-am fost destul de clar și cu riscul de a mă repeta, întreb din nou: Unde scrie negru pe alb în proiect că Veress Anna (si/sau Asociația EQUUS) este unul din beneficiarii acestui proiect.

Eu trăiam cu falsa impresie că Municipiul Carei, locuitorii Municipiului Carei, contribuabilii careieni sunt beneficiarii acestui proiect și nu Veress Anna sau Asociația EQUUS. M-am înșelat chiar atât de profund?

de Horia Mărieș la 11 octombrie 2013 - 19:49

Nici vorba de Veress Anna si de Asociatia EQUUS in fișa proiectului.
Ca beneficiari.
Atunci ce caută dânsa acolo??? Sau erijat singuri in beneficiari?

Atunci nu este cumva un flagrant conflict de interese administrativ ca o salariata a primariei si posibili alti membri fondatori ai Asociatiei Equus, tot salariați ai primăriei Carei sa orienteze spre folosul lor fondurile europene?

Atunci nu este cumva treaba și în competența A.N.I. toată această afacere cu manejul??? Oare A.N.I. sau parchetele locale, din Carei și Satu Mare citesc ?comentariile de la BdeC? Si daca citesc, oare de ce nu miscă? Au nevoie de plângeri penale ca să se miște? Nu se pot autosesiza? De lene?

Project database

http://www.huro-cbc.eu/en/project_info/1651

Co-operation of Nyírbátor and Carei for joint development of cross-border tourist destination
Acronym: CB DESTINATION
Call: HURO/1101
Priority: Priority 2
Action: 2.1.3. Development of tourism – small scale investments in tourism attractions and tourism infrastructure
Registration No. HURO/1101/124/2.1.3
Total Project budget: 1 536 230,00 €
Total ERDF awarded: 1 305 795,50 €
Project start date: 01 October 2012
Project end date: 31 August 2014

Project status: in progress
Nyírbátor and Carei have a relatively strong tourist function particularly in cultural and active tourism. However, they are not able to gain the optimal available benefit because of the incompleteness of the tourist attractions, infrastructure, services and marketing. The project is able to influence the quality of attractions and of the marketing activities to create a cross-border tourist destination. The general objective of the project is improving the tourist appeal of the border region to enhance cross-border tourism and cohesion as well as to diversify the regional economy.
Target groups:
1.The Municipalities of Nyírbátor and Carei can offer diversified tourist attractions, their tourist appeal enhance increasingly, and it results growing number of tourists and tourism nights >> better economic and financial condition of the cities;
2. The Greek Catholic Parish of Nyírbátor can offer better condition for its following and due to its cross-border connections it is able to attract Romanian believer. The church is also an important tourist attraction;
3. Associated partners: the equine associations will operate the Riding Halls, they have better condition to organize the equine tourism of the cross-border tourist destination.
The main specific activities of the project are: public procurement; technical supervision; detailed design; creation of joint tourist programme packages; construction of Visitor Centre in Nyírbátor; construction of Riding Hall in Nyírbátor (with equipment supply); reconstruction of Greek Catholic Church in Nyírbátor; reconstruction of Riding Hall in Carei; establishment of Panoptic (silicon sculpture museum) in Károlyi Castle in Carei (only equipment supply).

Main results: 5 of improved tourist attractions; 10 thematic tourist packages developed; 2 joint marketing tools developed; 1 joint marketing strategy and marketing plan; 1000 visitors in Nyírbátor and Carei; webpage.

Partnership
ERDF awarded/ Lead Partner

Nyírbátor Város Önkormányzata
Hungary, Szabolcs-Szatmár-Bereg, 4300 Nyírbátor, Szabadság tér 7.
653 820,85 €
ERDF awarded/ Project Partner 1

Municipality of Carei
Romania, , 445100 Carei, Str. 1 Decembrie 1918, nr 17
574 118,90 €
ERDF awarded/ Project Partner 2

Greek Catholic Parish of Nyírbátor
Hungary, Szabolcs-Szatmár-Bereg, 4300 Nyírbátor, Bajcsy-Zsilinszky u. 99.
77 855,75 €

de Horia Mărieș la 11 octombrie 2013 - 20:14

Foarte mare atenție la mine, stimată Doamnă Veress Anna.

Deși poate că m-ar onora acest lucru, vă desfid pentru faptul că lansați pe piată, pe extrașovina pagină de facebook numită N&K, minciuna sfruntată că aș fi rudă cu redactorul BdeC și că această rudă mă pune pe mine să scriu diverse năzdrăvănii pe aici. Astfel de bazaconii poate să nască doar o minte bolnavă ca a dumitale. Mă pune să scriu pe aici doar revolta pe care o simt atunci când văd că profitori total nesimțiți ca dumneata mai pot trăi liberi pe acest pământ, și culmea, supraviețuiesc din salariile care le sunt plătite și de mine ca și de orice contribuabil careian. Dar nesimțirea nepoatelor de grîjdar se pare că n-are limite. Vă doresc numai bine, acolo la răcoarea plăcută a grajdului, și în miros de armăsari lipițani, unde vă este de altfel locul.
Dar nu pentru mult timp.

de curiosu la 11 octombrie 2013 - 20:25

nu cumva pe nevasta lui kaizer o chema de fata tot Maries?
nu cumva domana cu caii este sotia managerului de proiect cu manejul din parc,ambii soti lucrand ca functionari la primaria carei si platit din bani publici?
cum se face ca doamna poate sa aiba si asociatie si sa fie angajata si la primarie???
e la fel ca la adorian csba care e sef la spatii verzi si au in familie firma de gradinarit…pura coincidenta?

de mester la 11 octombrie 2013 - 20:33

eu am tot citit pe la articole si observ ca pentru fiecare proiect la care se lucreaza in oras se apeleaza numai la firme din ungaria sau din alte localitati.
adica lucram cu oameni de oriunde numai din CAREI sa nu fie.
eu inteleg ca acest primar are o pornire impotriva careienilor adica nu ne suporta si da lucrari numai la straini!
este la fel ca si cum un tata ar da de mancare la copii din vecini sau de pe alte strazi si pe ai lui trimite la cersit prin alte parti!
chiar nu va este rusine de ce faceti domnule primar?

de emil la 11 octombrie 2013 - 21:06

Din ciclul „inepțiile lui folegelista, duce de adocsalas, cavaler de Asuaj”

{Acelasi vorbitor a evocat cu nostalgie episoade din istoria familie Karoly mai ales pe cele legate de anul 1711 când “ambasadorul AustroUngariei a susţinut un discurs fulminant pentru recunoaşterea independenţei Ungariei, de faţă cu celebrul cancelar Bismark”.}

1) Austro-Ungaria nu exista in 1711, pentru simplul motiv ca a aparut in 1867;
2) In 1711 nu exista cancelarul Bismarck, care s-a nascut in 1815 si a murit in 1898.
3) Bismarck a fost cancelar al Prusiei si apoi al Germaniei, nu al Austriei, deci nu avea nici o tangenta cu independenta Ungariei.

Altfel spus, in anul 150, Burebista a susținut un discurs fulminant în fata lui Traian cerându-i independenta ungurilor. (Care unguri, la momentul acela, adică in anul 150, nici nu ajunseseră in Europa, fiind bine mersi, undeva dincolo de Urali). Sau, mai biblic, Noe a discutat cu Solomon despre independenta triburilor arabe in anul 1000 înainte de Christos.
Ce mai, băiatul asta (folegelista) mănâncă istorie pe pâine!

de emil la 11 octombrie 2013 - 21:12

Iar tanti anus veres majos nu stie ca in românește nu exista cuvântul „ecvestric”, ci „ecvestru”. Daca tot e patrunsa de dragostea de cai, macar sa stie termenii referitori la turismul calare. Mai ales ca are ascendenti care s-au indeletnicit cu asta inca acum mai bine de 1000 de ani!

de Renata la 11 octombrie 2013 - 21:29

am intrat si eu pe f-book doar ca ana veres confunda articolele si incearca sa se scoata cu minciuna la fel ca si seful ei de la udmrul careian.
articolul cu proiectul in oglinda a fost postat aici inainte de a incepe lansarea daca e adevarat ca aceasta a inceput la ora 10.
poate doreste sa scrie si ea cate ceva ca sa ne lamureasca ce nu se intelege din proiect.
proectul nu este facut pentru ea de catre primarie?

de Horia Mărieș la 11 octombrie 2013 - 21:47

@de curiosu la 11 October 2013 – 20:25

„nu cumva pe nevasta lui kaizer o chema de fata tot Maries?”

Răspunsul este afirmativ. Dacă nu mă înșel, distinsa doamnă Keizer este de fel din Pișcolt, iar familia mea se trage din Galoșpetru pe linie paternă. Dar n-avem nici un fel de legătură de rudenie. Simplă coincidență de nume, deși numele Mărieș nu este unul foarte des întâlnit. Wikționarul nu are încă un articol cu acest nume.

de Vio la 11 octombrie 2013 - 21:47

ma jeno nu poti sa tii in friu iapa????
te faci de toata minunea cu asta si mai si incasezi in locu ei peste nas!!!!

de Horia Mărieș la 11 octombrie 2013 - 21:51

@de Renata la 11 October 2013 – 21:29

Merci Renata. Foarte corect pusă problema. Dar pentru ca să observi detaliul ăsta, trebuie să-ți meargă mintea.
Nu este cazul la Veress Anna.

de cititor la 11 octombrie 2013 - 21:53

In mod normal,in parc trebuia sa existe un teatru de vara de care sa se bucure toti locuitorii orasului.Activitatea culturala din oras este una deosevbit de bogata si ar fi fost binevenit un astfel de teatru.
Merita sa darimi atatea terenuri de sport pentru a aduce cai in parc?
La fel ca si cu parculetele din oras care au fost mai intai distruse ca apoi sa se faca altele pe acelasi loc doar pentru ca cineva sa incaseze niste bani in plus.
Pacat ca nu ne vom mai intalni cu parcul nostru de dinainte de a avea un primar care face alergie la verdeata si planteaza betoane si borduri prin tot parcul.

de justitiarul la 11 octombrie 2013 - 22:15

daca se face ceva e problema,daca nu se face alta problema ,nu stiu cum e bine,nu stiu cum e rau dar imi place ca se misca iarasi ceva in oras e ok invidiosi frustrati exista pe tot globul nu numai in orasul nostru

de revolutionarul la 11 octombrie 2013 - 22:16

daca se face ceva e problema,daca nu se face alta problema ,nu stiu cum e bine,nu stiu cum e rau dar imi place ca se misca iarasi ceva in oras e ok invidiosi frustrati exista pe tot globul nu numai in orasul nostru

de Horia Mărieș la 11 octombrie 2013 - 22:41

@justitiarul @revolutionar

Dacă „nu stii cum e bine, dacă nu stii cum e rau”, de ce nu stai în banca ta să înveți mai departe și te trezești vorbind? De două ori, și exact același lucru.

de Norbert la 12 octombrie 2013 - 07:26

Problema nu este daca spunem ecvestric sau ecvestru sau cum se spune ci problema este ca iarasi doi oameni iau o hotarare pentru un oras intreg fara sa intrebe cineva si parerea noastra!
Aceasta este adevarata problema!!Si pentru ca doi oameni au vrut sa aduca caii si spectacolul de cai in parc un oras intreg trebuie sa renunte la viata culturala.Teatul de vara trebuia sa fie acolo in parc pentru ca la spectacolelel facute de directia de cultura din oras se aduna multe sute de oameni dar la cai cand ati vazut sa fie cativa adunati?
Si acum pentru ca avem dictatura la conducerea orasului vom sacrifica locuitorii care se aduna la spectacole.Cati sunt inscrisi pentru acele ore de calarit cum a spus primarul ca va face??Nici macar o scoala nu a dorit sa faca asa ceva dar la spectacole merg toti careienii si acum pe acei careieni vom tine acasa ca sa se faca un grajd de cai ca la viena.Si iarasi nu intereseaza pe nimeni parerea careienilor si ce vreau ei!

de Horia Mărieș la 12 octombrie 2013 - 07:41

@Norbert la 12 October 2013 – 07:26

De acord cu ce ați scris. Subscriu fără nici o rezervă.

de Horinca la 12 octombrie 2013 - 16:44

Horinca draghe, Wiktionarul nu a avut si nici n-o sa aiba vreodata cunostinta de numele tau imputit. Da?!

de Horia Mărieș la 12 octombrie 2013 - 21:11

@Horinca 12 oct 2013, 16:44

Va adresez si dvs cu drag ultima fraza, aia mai lunga, cu concluzii, din acest comentariu:

http://www.buletindecarei.ro/2013/10/un-proiect-in-oglinda.html#comment-31477

de emil la 13 octombrie 2013 - 20:10

Ca sa îmbinăm armonios toate laturile proiectului, vom dezvolta turismul balnear și religios calare, combinat cu vânătoarea cu copoi. Adică un Freischutz în toată regula în teatrul de vara, pardon în manejul de lângă castel. Sa se mai plângă cineva ca nu e activitate culturala și ca folegelista are ceva împotriva teatrului! Iar iepelor li se vor acorda peste 500.000 de euro din care nu știm câți unde se vor duce, ca la asemenea organizație non profit ca la anus, nici contabilitatea nu e clara, nici chitanțele, facturile și nici bonurile nu se eliberează legal, pentru ca nu se înregistrează decât ce vrea armăsarul.

de efryv la 14 octombrie 2013 - 12:32

O PASARICA CIRIPESTE DIN NYIRBATOR CA ACEST PROIECT AR FI LANSAT PENTRU TURISM SI SPORT,SI NU NUMAI PENTRU TURISM SI CALARIE ! AR FI BINE DE STUDIAT SI DE STIUT.

de Horia Mărieș la 17 octombrie 2013 - 03:18

Dar de proiectul ăsta ați știut? Sau acesta n-a fost încă lansat și se află doar în imaginația bolnăvicioasă a primarului?

” Pentru diversificarea serviciilor turistice, modernizarea acestui obiectiv turistic unicat (Castelul grof Karolyi) va continua printr-un proiect. Acesta, printre altele, include şi realizarea unui hotel şi a unui restaurant în fostele case ale personalului de serviciu, în imediata apropiere a castelului, amenajarea unei crame pentru promovarea vinurilor din zonă, la subsol, precum şi includerea castelului în circuitul turistic internaţional etc.”

Sursa: portalul Informații Agrorurale, Revistă Națională de Documentare și Publicitate, interviu cu Primarul Oraşului Carei, Kovacs Eugen, data publicării 3 mai 2013. Să nu ziceți că nu v-am spus, că n-am lansat cum se cuvine proiectul.

Cel mai important lucru demn de semnalat mi se pare acela că primarul Jenö are în vedere amenajarea unei crame pentru promovarea vinurilor din zonã, fiindcã dupã cum foarte bine se știe, locul unei crame este în Castel, așa cum tot el ne-o spune „În cadrul acestui castel se desfăşoară o multitudine de activităţi culturale de succes, expoziţii permanente s.a.” Și nu în viile Careiului.
De o bibliotecă publică în Castel, de exemplu, în care amatorii să poată citi diverse, inclusiv despre istoria Careiului, nici vorbă. Cine mai citește azi în Carei, cine mai pierde vremea într-o bibliotecă, acum la ordinea zilei sunt barurile, disco, pub-urile, și pentru cei de teapa lui Kovacs, doar cramele.

Bag samă că pe lângă prietena contesă, distinsa călăreața și doamnă Veress Anna, căreia îi face cadou acum un manej (și nu unul oarecare ci unul „Meseszép lovardája lesz Nagykárolynak”, în valoare de 675.434 euro), primarul nu i-a uitat nici pe prietenii lui de la Ordinul Cavalerilor Vinului Sf. Orban pe care vrea să-i cadorisească cu o cramă. Ce să le faci dom’le ăstora, fiindcă ăstia „szeretitk a tütüt rohadásig” și dacă nu le miroase a cramă prin preajmă, intră imediat în sevraj alcoolic.

Trebuie protejați, noi contribuabilii careieni trebuie să le asigurăm cele mai bune condiții de viață, o existență civilizată, plăcută și igienică, ca să se simtă cât mai confortabil.

http://youtu.be/WgUcxiH7OTU

de florin la 17 octombrie 2013 - 13:42

e perfect
la ce strazi si sosele avem in oras,proiectul e perfect”un du-te vino” calare
vorba unui neamt:”faceti orice numai sa nu reparati soselele”

de puiu la 20 octombrie 2013 - 08:22

lista celor 28 din asociatie nu cuprinde si actuali angajati din primarie care au tot interesu la aceste proiecte?

de Horia Mărieș la 20 octombrie 2013 - 08:46

@de puiu la 20 October 2013 – 08:22

Păi tocmai asta-i întrebarea la care Veress Anna nu vrea de loc sa raspundă.
Sau poate că nu știe de loc să scrie, ca să posteze lista aici, la.Comentarii. Cred că asta este explicația, este an-α-β.

de Horia Mărieș la 13 noiembrie 2013 - 08:59

Nu mai critic nici proiectul Manej/Lovarda nici Asociatia non-profit (pe dracu) Equus, nici relația (aproape de rudenie) intre groful de Asuaju de Sus, un sat în județul Maramureș, Transilvania, România și grofii Károlyi, nici cele de rudenie între contesa de grajd și contesele Karolyi. Este ceva cât se poate de normal să se întâmple așa ceva între rubedeniile cu sânge albastru.

Primașul nostru, pe care dacă-l scarpini puțin i se vede glodul si balega intrate definitiv sub piele, este invitat și la paranghelii soficticate, nobiliare, cum ar fi cea de a 80 aniversare a grófului Károlyi László care a avut loc la Fót orasel aflat în județul Pest, subregiunea Dunakeszi, populația 18.968 locuitori (an 2012) în zona metropolitană a Budapestei, practic la 17 km de centrul Budapestei.

Îmi place însă că destinsul (ca un gumilastic) primaș dă Cărei este câteodată și pe post de recepționer de hotel, de motel sau de Equus Panzio fiindcă i se cer informații legate de posibilitățile de cazare.

Sunt absolut sigur că primașul-recepționer de hotel recomandă doar și numai EQUUS LOVASEGYESÜLET ÉS PANZIÓ, fiindcă, nu-i așa, are și el niscaiva acțiuni pe acolo, sau, îi mai pică și lui ceva forinți din cei lăsași pe șest ca boravalo pe acolo.

Preţuri Curs de călărie 35 lei/oră, Tabără de călărie 50 lei zi, Cazare 25 lei/noapte.

Cazarea de 25 lei/noapte de la EQUUS LOVASEGYESÜLET ÉS PANZIÓ este cât se poate de convenabilă și pentru scăpătații Károlyi László gróf és felesége, care avea nevoie în 29-30 septembrie 2012, așa cum rezultă din mesajul de mai jos, strict autentic, de „megfelelő – nem túl drága – szállást találjunk a környéken kb. 60 főre”. Greu mai este să fii gróf în zilele noastre, mai ales de când a tăiat Băse nivelul pensiilor.

N-ați știu până acum careienilor de vizita asta, nu-i așa?
N-ați așternut covoarele roșii pe toată str. 1 Decembrie 1918, nu-i așa? Păcat. Las că o să o faceți la anul în vară, când o să vă mai vină gróful, că tot scrie istoricul Kovács Jenö, – evident, pe banii Primariei Municipiului Carei, adica pe banii contribuabilor careieni și pe cei ai ianculeștenilor, cei plătiti pentru taxele si impozitele locale – o carte despre familia nobiliară din care mai nou li el face parte.

Nici eu n-am știut, că trăgeam neapărat o fugă până la Nagykároly.

Să NU mă puneți să traduc, că n-am răbdare.
V-am mai zis, mesajul este strict autentic, de data asta nu mai este un pamflet.

Név: Szöllősy Marianne
Cim: Berda J. u. 48.
Email: szollosym@adymk.hu
Helység: Budapest/Ujpest
Megye:
Ország: Magyarország
üzenet:

Tisztelt Polgármester Úr!

Először is gratulálok újraválasztásához! Talán emlékszik rám, Fóton találkoztunk gróf úr 80. születésnapján, egy asztalnál ültünk. A Fóti Károlyi Alapítvány alelnöke vagyok s egyben az újpesti múzeum vezetője.

Segítségét szeretném kérni az alábbiakhoz:

Az Újpesti Városvédő Egyesület és néhány fóti polgár (terveink szerint Károlyi László gróf és felesége is velünk tartana) közöskirándulást tervez 2012. szeptember 29-30-án Nagykárolyba és környékére (Kaplony és Nagymajtény). kérésem tudna-e segíteni abban, hogy megfelelő – nem túl drága – szállást találjunk a környéken kb. 60 főre, valamint egy helyi vezetőt is örömmel fogadnánk.

Remélem kérésemmel nem foglalom le túlságosan, segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Szöllősy Marianne

de Horia Mărieș la 13 noiembrie 2013 - 11:29

E mult mai convenabil să bagi banii pentru Anniko a lui Equus în Manej/Lovarda, decât în restaurarea unei fresce vechi de 250 de ani din sala de festivități a Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei.

Fiindcă, așa cum des îmi scrie un postac de-al primașului pe aici pe la Comentarii: „Ez a város a mijénk.”
Da dom’le, știu asta, nu trebuie să mi-o mai spui.
Cu o mică corecție: „Az a város még most is a Kovácsé.”

Să vedem și până când.

Deocamdată sala de festivităţi a Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu” nu se află în lista de priorităţi a conducerii municipiului Carei, în privinţa restaurarării şi conservării clădirilor de patrimoniu.

http://transilvaniareporter.ro/satu-mare/fresca-de-peste-250-de-ani-la-colegiul-tehnic-iuliu-maniu-din-carei/

de Horia Mărieș la 12 decembrie 2013 - 03:28

Obișnuiți să citiți? Rău faceți. Fiindcă dacă citiți, și mai ales dacă citiți și texte ceva mai vechi, o sã realizați că unii au o memorie extrem de scurtă, că în general – mint de sting, că întorc vorba doar așa cum le convine la un moment dat, că sunt doar niște techea-berchea fără de cuvânt, sau pe englezește spus, világcsavargó aljasok.

De exemplu, să nu faceți cumva greșca să citiți Szatmari Magyar Hirlap din 03.03.2011, nr. 52, articolul: Közösségi célra használnák a mozit. În el, primarul Kovacs Jeno isi prezinta viziunile asupra vieții și în particular asupra sorții fostului cinematograf cinemascop din parcul Castelului. E pericol să vă și speriați.

Primarul avea acum doi ani și ceva o viziune apocaliptică asupra destinației viitoare a imobilului devenit o ruină: „Kovács Jenő polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: ő egy multifunkcionális termet látna szívesen itt, melyben sokféle rendezvényt lehetne tartani. Az elöljáró az épület mellett lévő sportpályákat elköltöztetné, és sétányokat alakítana ki a helyükön, ahol szabadtéri kiállítások szervezésére is lenne lehetőség. Elmondta: valószínűleg egy szabadtéri színházat is kialakítanak az ingatlan szomszédságában.”

Eu nu inteleg limba, dar am reusit sa aflu cu ajutorul Google Translate ca primarul a cuvântat despre o „sală multifunctionala” despre locuri de plimbarica, despre „teatru în aer liber” ce vor fi realizate în viitorul apropiat. Astea le băsădea în 03.03.2011.

În schimb, peste relativ puțin timp, în 10.10.2013, Jenă și-a schimbat radical discursul, amețind pe cei care au avut răbdare să-l asculte (vezi articolul de mai sus) cu turismul balnear și religios călare combinat cu vânătoarea cu copoi.

Pfuuui, tulai Doamne, da mincinos primaș mai puteți avea, stimați concetățeni careieni! Realizați oare dvs. chestia asta? Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen a fost un mic copil pe lângă el!

Asta în timp ce la Biblioteca Municipală Carei mai zac și acum nedespachetate, în lăzi bântuite de zloată, ploi, umezeală, zăpadă, șoareci și șobolani, după celebra mutare prilejuită de renovarea Castelului, mai mult de 60.000 (șaizeci de mii) de volume de cărți. Oare aceste cărți nu fac parte din patrimoniul, din averea orașului? Așa are grijă primarul de patrimoniul, de averea orașului?

Oare nu-i destul ca in timpul așa zisei revoluții din decembrie 1989, așa ziși revoluționari careieni, polgárok, au devastat biblioteca și au făcut dispărute, transferându-le în bibliotecile lor private, cărți sau colecții de periodice extrem de valoroase, mai ales pe cele foarte vechi, scrise în limba maghiară? La toate astea oare ce are de băsădit primarul?

Bănuiesc că nimic, fiindcă el oricum nu știe ceti și deci nu-l interesează problema.

de ghita la 12 decembrie 2013 - 08:50

asa facea si in campanie cand promitea la toti fraierii care puneau botu ca le da scaunu de vice si apoi radea cu lajos in buda la ponyvas
si pe saracii muncitori i amagea ca le face carte de munca si apoi uita …..cum a uitat sa isi plateasca datoriile…un coldus ..ce mai….

de erik la 12 decembrie 2013 - 13:51

tot liberalii is mai valabili in carei!!!!

de jandaru la 14 decembrie 2013 - 09:03

consilierul primarului scolit la academia comunista stefan gheorghiu si cu gasca din jurul lui pregatesc cu disperare un film omagiu pentru primari dupa modelul invatat la inaltele scoli ceausiste.
filmul va fi prezentat la castel la fel ca si anul trecut cand au fost adusi toti angajatii de la dspl ca sa umple sala.
oare vom afla si cum de au fost platiti miliardele de lei la bihoreni pentru o banala alee de la monument inainte de receptia lucrarii?
sau vom afla cum se pot face reabilitari cu milioane de euro ca la sediul noii primarii si depasirea termenului de 2 ani pt predare nu este luata in calcul de primarie pt a nu supara amicul feri din satmar?
sau vom afla unde sunt terenurile lipsa din ianculesti si cum se face ca pe o pasune se poate construi o parcare ? si astea le-ati scris la Ponta domnule primar? sau clubul a fost mai important decat sifonarea fondurilor?

de ZSOLTI la 14 decembrie 2013 - 11:00

slabe argumente toate au fost demondate dar din lasitate coversati numai intre voi niste frustrati care nu aveti curajul dialogului

de emil la 14 decembrie 2013 - 14:19

în maniera sa ungarofona, zsoli/ justițiarul/revoluționarul nu știe încă dacă argumentele au fost demodate sau demontate, asa ca le-a băgat la grămadă în termenul inexistent în românește „demondate”. Desigur, zsoli n-are cum sa știe cum e cu limb roman asta greu, ca la cata scoală a făcut, nici limba oficiala nu a fost capabil sa o învețe, dar se erijează în cunoscător în psihologie, da sentințe, emite judecăți, pune etichete, mai ceva ca un specialist în domeniu.
Pe de alta parte, pe ce tema se poate dialoga cu ungaristii? Despre horthycultorul miklos? Despre tokos? Despre Ip si Traznea? Despre Ardeal? Despre nagymagarorszag? Despre rmdiszno? Despre Trianon? Ca despre faptele de eroism și vitejie ale lui vitez jeno, cavaler de boros orban, grof de Asuaj și duce de adocsalas nu e permis, pentru ca iar se ia cineva de unguri. Dar de aia care si-au pierdut ciucurii pe podul Satmarului – atât in 1919, cât și în 1944 – e voie sa te iei? Sau și aia e o provocare antiungureasca, naționalist – comunista? Nu-mi amintesc sa-i fi chemat majoritatea etnica românească sa fie prezenți pe aceste locuri. Ba chiar din contra, dar nu se mai lasau duși și a fost nevoie sa fie scoși cu forța de pe un pământ care nu era al lor.

de Horia Mărieș la 14 decembrie 2013 - 17:33

@de ZSOLTI la 14 December 2013 – 11:00

Care argumente au fost „demondate”? Că n-am apucat să citesc nici măcar o singură pledoarie, o singură întâmpinare cu ceva miez prin ea, scrisă de @de ZSOLTI.

Cine nu are curajul dialogului?

Cu cine să porți dialog, cu unul ca @ZSOLTI, care nu este în stare să lege trei cuvinte cu înțeles unul de altul?

Chiar nu realizezi d’le cât ești de ridicol, cât ești de hilar?

Lasati un comentariu