Picturi murale la Şcoala Gimnazială nr. 3

• publicat la: 10 octombrie 2013
Picturi murale la Şcoala Gimnazială nr. 3

Întâmpinăm  toamna  cu un palmares de  proiecte, planuri ,  obiective  .

La Şcoala Gimnazială nr. 3 s-a  dat  startul în pronunerea de  obiective   , de proiecte , de parteneriate , de  realizări  şi  colaborări.Clasa a  V I –a B  a avut   un invitat special în  acest  sfarşit  de  săptămână.

 Câştigătoarea  concursului  Gheza  Vida,sătmăreanca Rusu Denisa Felicia, acum studentă în Cluj ,  a răspuns   invitaţiei noastre  de a realiza  o pictură murală în sala de clasă,avand ca tema: Dragostea de patrie! 


Iată  opinia pictoriţei  :

 ,, Ca elemente definitorii ale acestui perete pictat am ales să situez, în plan central, Monumentul Ostaşului Român din localitatea careiană în care am avut ocazia unei manifestări artistice deosebite, de-o parte şi de alta suspendând două suluri cu modele tradiţionale româneşti, suluri care conţin prima, respectiv ultima strofă din poezia eminesciană „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie ”, la extremele peretului redând în culori doi tineri îmbrăcaţi în straie populare.

Monumentul Ostaşului Român este realizat  pe un „petic de verdeaţă şi de cer”, elemente care ne duc mintea spre o revigorare continuă, iar curcubeul ce străbate imaginea centrală îşi păstrează, la fel ca în Vechiul Testament, unde juca un rol de legământ dintre Dumnezeu şi Moise, acelaşi sens de legământ- mărturie a iubirii pentru patrie, până la jertfirea propriului trup în spiritul dragostei de ţară şi neam, jertfire realizată de străbunii noştri pe a căror cruce scrie şi azi: UN SOLDAT NECUNOSCUT. Din sângele lor, roşul tricolorului arde mai înflăcărat…din bogăţia dăruirii lor, galbenul devine semn al belşugului de iubire de patrie, din aspiraţiile lor pentru dreptate şi libertate, albastrul dobândeşte o transparenţă mai vie, ducându-le sufletele diafane spre cer.

Aceeaşi dorinţă de drag de ţară este exprimată şi în versurile „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, versuri în care se concentrază toată firea şi voinţa întregului neam într-o singură arcuire de condei eminescian, redate pe două suluri cu modele exclusiv tradiţionale româneşti, pentru a accentua truda şi jertfa pentru neam, alături de cei doi tineri îmbrăcaţi în straie populare, de-a stânga şi de-a dreapta, ilustrând sorgintea noastră ca popor.”      RUSU  DENISA – FELICIA, STUDENTA   AN  II, LA  TELOLOGIE ORTODOXĂ, SECŢIA  ARTĂ SACRĂ – PATRIMONIU ŞI RESTAURARE, CLUJ –NAPOCA.


Elevii clasei a VI –a B   fac pregătiri pentru  ZIUA ARMATEI ROMÂNE  prin  realizarea  unui program artistic ,  desene , esee si un concurs de recitări  , avându-i ca parteneri pe  elevii de la Şcoala Gimnazială  C-tin Brâncoveanu din Satu Mare.

În calitate de propunător proiect doresc să  aduc mulţumire domnului MICLE  VICTOR  , un om de bine,care este atent la activitatile cultural-patriotice din municipiul nostru  şi  care  totodată  ne-a  acordat  spijinul  său   prin sponsorizarea unei părţi  din lucrarea artistcă  efectuată  de către  tânăra şi talentata  studentă Denisa  Rusu.

    Prof. Dindelegan  Carmen  – Maria

Lasati un comentariu