Primarul nu cunoaşte provenienţa fondurilor din care se reabilitează noul sediu al Primăriei?

• publicat la: 14 octombrie 2013
Primarul nu cunoaşte provenienţa fondurilor din care se reabilitează noul sediu al Primăriei?

Aflat la deschiderea lucrărilor  unei sesiuni de arheologie si istoria artei ce se desfăşoară în municipiul Carei ,primarul Kovacs Eugen  a afirmat  că reabilitarea viitorului sediu al Primăriei Carei  este finanţată din fonduri europene obţinute în urma accesării unui proiect deşi  lucrările demarate încă din  2010 au fost achitate până în prezent din fonduri locale. 

După cum am mai menţionat,joi după masă a avut loc deschiderea  unui  Worshop de arheologie și istoria artei pe tema descoperirilor arheologice din Transilvania, în general, și din nord-vestul României, în special.

Alături de cei  40 de studenţi de la Departamentul de arheologie și istoria artei, linia maghiară,de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca şi de  profesorii însoțitori de la institutiile participante,în sală au fost prezenţi directorul Muzeului Judetean,Liviu Marta şi directorul Muzeului Municipal Carei,Hago Nandor.

În luarea sa de cuvânt,primarul Kovacs a  făcut o serie de afirmaţii care ridică nişte semne de intrebare legate de cunoştinţele dumnealui in ce priveşte provenienţa fondurilor din care se achită lucrările de reabilitare a clădirii ce va adăposti  Primăria.

„Sunt la al treilea mandat de primar și vreau să spun că nu sunt istoric de meserie-sunt inginer- dar, datorită importanței pe care o dăm istoriei locale, vreau să amintesc despre renovarea Hanului cerbul de Aur, ca viitor sediu al primăriei. Mulți au spus că este mai ieftin să construiești un sediu nou, dar noi renovăm această clădire veche printr-un proiect european, alături de alte proiecte europene accesate pentru dezvoltarea  oraşului,în care contribuția locală este de 2 %, proiect pe care l-am câștigat și datorită importanței sale istorice. Aici s-au cunoscut Szendrei Julia și Petofi Sandor(…)Eu tot insist să fie scrisă și istoria Hanului Cerbului de Aur. Scrieți-o și vă promit că noi, Primăria Carei vă vom sprijini să o editați.”

 Afirmatie este una cel putin şocantă pentru cei care  sunt la curent cu evoluţia lucrărilor la clădirea la care se face referire ,despre care am tot scris din martie 2010 incoace.

La licitaţia din februarie 2010,de atribuire a lucrărilor de renovare a fostului han Cerbul de Aur, de pe strada 1 Decembrie 1918,termenul  de  finalizare era de  18 luni  iar Primăria trebuia să îşi indeplinească obligaţiile financiare în decurs de  cinci ani după preluare.

Nu ştiu să se fi schimbat ceva de atunci sau nu ceva atât de  esenţial ca …apariţia peste noapte a unui Proiect European pentru finanţarea acestor  lucrări!

Reabilitarea clădirii destinate ca viitor sediu pentru Primărie a fost aprobată în urma unei hotărâri a CL din 2009 iar contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat în februarie 2010.

La acea dată,valoarea reabilitării era de 4 330.024 lei plus TVA ,termenul  de executie fiind de 18 luni.In contractul de lucrări semnat de părţi,deci şi de primarul Kovacs, termenele de plată a lucrărilor erau stabilite printr-un  grafic de eşalonare.

Tot in contractul 1679/09.02.2010  este stipulat că dacă beneficiarul,Primăria Carei nu plăteşte lucrările conform graficului,penalizările să fie de 0,2%/zi în timp ce penalizările pentru executant în caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi dar  nu mai mult de 10% din valoarea lucrării.

Întrebarea “Cum se pot plăti bani către constructor dacă noi nu  ne-am  mutat nici după 2 ani de la expirarea termenului alocat lucrărilor in conditiile in care suntem cu plăţile la zi”?   pusă de consilieri la şedinţa din 18 iunie 2013  se pare că este una retorică atât timp cât cei din conducerea  oraşului nu pot oferi o motivaţie pentru situaţia existentă.

Tot la şedinta din 18 iunie 2013,una din propunerile primarului Kovacs era de a vira încă 2,2 milioane lei către constructor (bani din creditul de la BCR având ca destinatie  iniţială lucrări de reabilitare şi ramforsare drumuri şi trotuare în oraş), în conditiile in care acesta nu şi-a respectat obligaţiile contractuale de a finaliza lucrarea in termen de 18 luni iar calitatea  lucrărilor prestate până la acea data lasă de dorit,faţada trebuind refăcută chiar inainte de a fi recepţionată lucrarea.

Eşalonarea plăţilor către constructor era prevăzuta în contract a se realiza până in 2015,deci nici vorba de fonduri şi proiecte europene.

Ce se urmăreşte cu astfel de induceri in eroare a unor participanţi la o întâlnire ce avea cu totul alte teme de dezbatere?

Nici acest eveniment  la care facem referire nu a fost adus la cunoştinţă   printr-un comunicat de presă,cum se procedează de obicei,poate tocmai pentru a ne feri de un asemenea spectacol… ieftin.  Deşi Consiliul Local figurează ca organizator ( pe afiş fiind trecut ca şi Consiliul orasului) , consilierii municipali nu au primit nici o înştiinţare legată de existenţa acestui  eveniment.

Îndemnurile referitoare la scrierea istoriei clădirii noului sediu al Primăriei şi susţinerea promisă sunt binevenite dar am aştepta aceleaşi îndemnuri insistente şi susţinere şi pentru alte clădiri reprezentative din urbea noastră,unul din  exemple putând fi  impozanta clădire ce găzduieşte acum Colegiul Tehnic Iuliul Maniu.Clădirea datează din 1760,construită pentru a adăposti sediul administrativ al Comitetului Sătmar.Între 1842 şi 1848 se renovează în urma cutremurelor ce au avut loc intre anii 1829-1835,ajungând la forma actuală.O nouă renovare  are loc în perioada 1905-1907.Până în anul 1926 aici funcţionează sediul Prefecturii,Careiul fiind capitala regiunii.

Sala Festivă de la etajul clădirii este de o frumuseţe aparte dar din păcate este lăsată de izbelişte de administraţia locală care nu găseşte pentru  ea nici resursele necesare şi nici nu o include intr-un proiect cu fonduri europene ce ar asigura restaurarea ei.

Lipsa capacităţii de mobilizare şi de organizare a administraţiei locale este exclusă  ca motivaţie,exemplul oferit de reabilitarea în timp record a clădirii fostei Şcoli Generale nr.4 (ce a adăpostit şi Muzeul Orăşenesc o perioadă)pentru o grădiniţă de limbă maghiară   faţă de delăsarea privitoare la situaţia Şcolii Vasile Lucaciu unde copii stau în clase cu geamuri bătute în cuie pentru a sta închise,fiind mai mult decât concludent.

 

redactia

comentarii

de sebastian la 14 octombrie 2013 - 11:06

joia fatidica pentru edil!
un oras multietnic este condus de doi primari udemeristi care mai acoperit sau nu,invita la discriminare.
foarte bun exemplul cu scolile Maniu si Lucaciu care se baga in fundul sertarului de directia de invatamant la care a fost adus levente din satu mare printr-un concurs la care nu se putea participa daca nu stiai scris si vorbit limba maghiara dupa cum era afisat la Primarie atunci.
probabil acesta a fost motivul pentru care UDMR a vrut sa monopolizeze conducerea orasului si sa ignore etnia romana.
in sala festiva de la Maniu au fost mute evenimente importante la care a participat marele Iuliu Maniu si care sunt trecute sub tacere!
cine are intere sa invrajbeasca in oras romanii cu ungurii care nu au avut probleme majore pana la venirea actualului cuplu??????

de Horia Mărieș la 14 octombrie 2013 - 11:33

Uneori justiția funcționează și are mână lungă. Aviz amatorilor.

Primarul ora;ului Detroit, 28 de ani de închisoare
Primarul demis al oraşului Detroit, din statul american Michigan, a fost condamnat joi la 28 de ani de închisoare pentru implicare într-un vast sistem de corupţie în această localitate în faliment din nordul Statelor Unite. Kwame Kilpatrick, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit vinovat, în martie, de 12 capete de acuzare, printre care deturnare de fonduri publice, extorcare şi fraudă fiscală, după o anchetă federală asupra conturilor şi contractelor încheiate de primăria oraşului Detroit.

de Horia Mărieș la 16 octombrie 2013 - 09:09

Un alt fel de colaborare transfrontalieră HU-RO. Nu este vorba nici de sere exotice termopan, nici de manej.

la-petresti-se-amenajeaza-un-parc-industrial-pe-10-hectare

Si uite așa Petreștiul va deveni în curând mult mai industrializat decât Careiul.

Și tot de aici vine vorba veche, din străbuni: Cine nu are șvabi (germani) harnici și adevărați, nu din cei care și-au uitat limba maternă, să-și cumpere. Sunt foarte bineveniți la casa omului. Ai ce învăța de la ei.

de google la 16 octombrie 2013 - 09:15

pai cum sa faca parc industrial ? ca sa vina si alti investitori decat cei care ne polueaza aerul noapte de noapte???? si cine mai ia atunci comeseoaNELE???
nu mai bine faci proiecte unde nu poti verifica cate pavaje ai pus si cate au fost rupte si inlocuite si de unde vin pe ce filiera????
si la plante baga facturi de miliarde da se planteaza specii de bani marunti ca si asa careianu nu pricepe mult….
asa se fac bani de case si terenuri nu prin parcuri industrialee

de careian la 16 octombrie 2013 - 15:18

dapoate stie cine i-a facut proiectu pentru casa de vacanta dela marius…si din ce bani a facuto..?

de filipanu la 16 octombrie 2013 - 15:27

măriuş sau dealu negru????
tot sunt buni si copii si nevasta la ceva….

Lasati un comentariu