Proiect Parteneriat EROI ŞI SFINŢI

• publicat la: 25 octombrie 2013
Proiect Parteneriat EROI ŞI SFINŢI

In data de 24 octombrie 2013, întrunirea a două şcoli a anticipat marea sărbătoare naţională a soldaţilor români : Ziua Armatei  Române, la Carei întrunindu-se într-un parteneriat educaţional  intitulat „Eroi şi Sfinţi”.

Această întrunire a avut la bază un proiect educativ, proiect realizat între Şcoala Gimnazială Nr.3 Carei şi Şcoala Gimnazială nr. 10 din Satu Mare,  avand coordonator de proiect  pe  d-na  prof. Adela  Oşan- profesor de religie  ortodoxă.

Proiectul mizează atât pe obiective cultural-artistice, cât şi pe obiective spirituale. Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Carei, îndrumaţi de prof. Carmen Maria  Dindelegan, au pregătit un deosebit moment artistic, cuprinzând un montaj literar cu poezii tematice, patriotice, surprinzând dragostea de neam şi ţară. Introducerea a ţinut sub egida ei momentul de la 25 octombrie 1944, moment care ne aminteşte de  lupta eliberării ultimei brazde de pământ românesc.

Prin acest eveniment s-a evidenţiat o pagină de aur din istoria ţării, însoţit de cântece patriotice. Totodată, am realizat un concurs de recitări şi unul de desen.

Şcoala sătmăreană implicată în parteneriat a adus o completare deosebită, împărtăşindu- ne câte o alocuţiune despre momentul istoric, având ca décor pictura murală din clasă, realizată tocmai  pentru acest  proiect  de către  talentata  sătmăreancă Denisa  Rusu.    

  Aceeaşi dorinţă de drag de ţară pe care am manifestat-o în cadrul proiectului este exprimată şi în versurile „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, versuri în care se concentrază toată firea şi voinţa întregului neam într-o singură arcuire de condei eminescian, redate pe două suluri cu modele exclusiv tradiţionale româneşti, pentru a accentua truda şi jertfa pentru neam, alături de cei doi tineri îmbrăcaţi în straie populare, de-a stânga şi de-a dreapta, ilustrând sorgintea noastră ca popor. Acestea, alături de Monumentul Ostaşului Român din Carei, sunt pictate pe peretele din spatele clasei, un perete ce ne va aduce mereu aminte de aceste minunate şi rodnice activităţi.

Astfel, în aceste ore de întâlnire şi dialog, s-a produs o „convorbire” între eroii neamului nostru şi sfinţii- „locuitori” ai Bisericii triumfătoare, proiect ce a dus la conturarea însuşirilor modelelor de viaţă ale sfinţilor şi ale eroilor. ecusoanele  si cocardele oferite reciproc  au  marcat  sensibilitatea bucurieie daruirii si a  asumarii identitatii.

 Un schimb nu doar de experienţă şi informaţie, ci şi unul material: ei ne-au adus ecusoane cu harta României, iar noi le-am înmânat cocarde confecţionate cu mare drag la ora de dirigenţie.

 După concursul de recitări, a avut loc o vizită  la Castelul din Carei, la Monumentul Ostaşului Român sculptat de Vida Gheza şi bineînţeles, la Catedrala EROII NEAMULUI ce are tocmai hramul Sf.Mare Mucenic  Dimitrie – Izvorâtorul de mir, sfânt care a fost şi el un slujitor ostaş .

Ecusoanele  si cocardele oferite reciproc  au  marcat  sensibilitatea bucuriei dăruirii si a  asumării identităţii.

Urmatoarea întâlnire va avea loc la începutul lunii decembrie,  cand vom evidenţia  ziua de  1 Decembrie ,    a Sfântului  Apostol  Andrei – Apostolul românilor ,a  Sfâtului  Ierah  Nicolae  si a Sfintei Muceniţe  Filofteia.

Prof. Dindelegan Carmen  -Maria

Lasati un comentariu