Protestatari la adunarea de la Câmpeni

• publicat la: 19 octombrie 2013
Protestatari la adunarea de la Câmpeni

Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 14.00, în centrul oraşului Câmpeni, în faţa statuii lui Avram Iancu, denumit de localnici „Crăişorul Munţilor”. La protest au venit şi persoane din localităţi din Munţii Apuseni, dar şi din alte zone din ţară.

Protestul a început cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, iar manifestanţii s-au rugat împreună pentru viitorul Munţilor Apuseni, la un moment dat unul dintre participanţi îngenunchiind.

Protestatarii au steaguri, eşarfe tricolore şi pancarte cu mesaje precum „Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, „Moţii nu vor cianură”, „Trădarea de ţară în aur se măsoară”, „Salvaţi Roşia Montană, salvaţi Apusenii”, „Bogată ţară, proastă rânduială”.

De asemenea, oamenii cântă melodii patriotice şi scandează lozinci prin care solicită respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.

Un grup de săteni din comunele din apropierea oraşului Câmpeni au adus la proteste boi şi vaci, în jug, încercând astfel să arate că în Munţii Apuseni se pot creşte animale şi se poate face agricultură.

„Am venit cu animalele să le arăt domnilor de la Bucureşti că în Apuseni există animale, nu cum au spus ei. Avem vaci şi facem agricultură, au făcut şi moşii şi strămoşii noştri”, a spus unul dintre proprietarii de animale prezent la protest.

Un alt participant a urcat pe scenă şi a anunţat protestatarii că există autocare cu oameni care vor să vină la Câmpeni, dar care ar fi fost oprite în apropiere.

„Imnul nostru drag spune «preoţi cu crucea în frunte», aşa am pornit şi noi astăzi să le spunem guvernanţilor NU pentru proiectul de la Roşia Montană. Suntem mulţi şi să ştiţi că nu toţi au putut ajunge aici, unii au fost opriţi pe drum, în Baia de Arieş sau în apropiere de Câmpeni”, a spus bărbatul.

Purtătorul de cuvânt al Poliţei Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în judeţ se desfăşoară sâmbătă o acţiune privind transportul public de persoane şi au loc controale în trafic.

Prodan a precizat că nu au existat autocare cu persoane care ar fi dorit să ajungă la protestul de la Câmpeni şi care ar fi fost oprite să ajungă în zonă.

La ora transmiterii acestei ştiri, pe o scenă amenajată în zona unde se desfăşoară protestul, unii dintre participanţi susţin discursuri în faţa mulţimii, completate de scandări, precum „Uniţi salvăm Munţii Apuseni! Uniţi salvăm România!”.

Protestatarii ameninţă că dacă nu vor fi ascultaţi vor merge la Roşia Montană şi la Bucureşti pentru a protesta.
La protestul de la Câmpeni continuă să sosească participanţi, numărul celor prezenţi fiind în creştere.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a declarat corespondentului MEDIAFAX că protestul de la Câmpeni este autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00, iar până acum nu au fost înregistrate incidente.

În 25 septembrie, la Câmpeni, reprezentanţi ai opozanţilor faţă de proiectul minier de la Roşia Montană s-au întâlnit cu parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană, care au vizitat judeţul Alba, atunci peste 1.000 de persoane protestând în faţa restaurantului în care a avut loc întâlnirea.

Participanţii la întâlnire i-au informat pe membrii Comisiei speciale parlamentare Roşia Montană că se opun proiectului minier deoarece îl consideră periculos, iar pe de altă parte afacerile şi vieţile lor ar fi afectate dacă ar începe exploatările.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

sursa realitatea.net

Lasati un comentariu