Telefonul tău este in pericol – Ce pot face hackerii fără să ştii

• publicat la: 7 octombrie 2013
Telefonul tău este in pericol – Ce pot face hackerii fără să ştii

Smartphone-urile au devenit tinta tot mai multor atacuri, iar hackerii reusesc foarte usor să controleze de la distanţă dispozitivele.

„Odată cu aparitia noilor sisteme de operare Android, iOS sau Windows, virusii au inceput să-si facă simtită prezenta si pe telefoanele inteligente, insă majoritatea marilor dezvoltatori de programe antivirus au si o versiune pentru smartphone.
In cazul in care utilizatorii aleg să nu instaleze un program antivirus, cel mai bine este să nu salveze in telefon informatii precum: număr de card, pin, parole importante si mai ales sa nu instaleze aplicatii din alte surse decat cele oficiale.

Printre cele mai mari riscuri specifice se numara accesarea neautorizata de date si furtul informatiilor, dificultatea in localizarea dispozitivului prin GPS si imposibilitatea blocării terminalului de la distanţă, in cazul pierderii sau furtului”, au precizat specialistii de la ThePhoneGeeks, pentru Ziare.com.

Hackerii pot obţine acces nelimitat la telefonul tău

Cercetătorii românii de la BitDefender au observat o crestere de 1.000% a ameninţărilor pentru Android, iar România este in top 5 in ceea ce priveste dispozitivele infectate.

Un studiu al firmei de analiză IDC relevă că aproximativ 5 procente dintre utilizatorii de Android au o solutie antivirus instalată pe telefon sau tableta, aminteste analistul Bogdan Botezatu.

„Acest lucru duce la riscuri enorme, dat fiind faptul că Android are acum o cotă de piaţă de aproximativ 65% – adică două dispozitive mobile din trei ruleaza Android. Cota de piaţă influentează  extrem de mult interesul hackerilor asupra unei platforme – cu cat e mai mare, cu atat mai multe victime pot face cu un singur virus”, a spus analistul.

Expertii români au descoperit recent un instrument creat de hackerii rusi care automatizeaza procesul de scriere a virusilor pentru Android, ceea ce inseamna ca orice internaut cu cunostinte minime de programare poate obtine accesul la orice smartphone doreste atata vreme cat este conectat la Internet.

Bogdan Botezatu, analist specializat pe probleme de securitate, a explicat pentru Ziare.com ca AndroRAT e o aplicatie care foloseste API-urile Android (interfetele cu celelate subsisteme si aplicatii) pentru a accesa functionalitati ale telefonului precum accesul la microfon, la sistemul de fisiere, la camera web, la mesaje si agenda de contacte, printre altele.

Instrumentul creat de hackerii rusi oferă posibilitatea unui utilizator complet neexperimentat in programarea pentru Android sa injecteze codul AndroRAT intr-o aplicatie descarcata de pe Google Play, de exemplu.

Astfel, aplicatia injectata isi va pastra functionalitatea initiala, dar in acelasi timp, componenta AndroRAT introdusa va deschide un backdoor pe telefon prin care se poate prelua controlul asupra dispozitivului de la distanta.

Din momentul in care aplicatia a fost instalata, virusul va porni la fiecare deschidere a telefonului si va permite atacatorului sa porneasca camera, microfonul, sa citeasca mesajele in timp real, sa fure imagini sau sa va localizeze in timp real prin activarea functiei GPS.

Cum te protejezi?

·  Instaleaza-ti un antivirus:
Primul lucru pe care utilizatorii trebuie sa-l faca e sa instaleze un produs antivirus pentru mobile, recomanda Bogdan Botezatu.

·  Ai grijă cui ii lasi telefonul:
Ar mai fi necesare atentie sporita cui îi incredintati telefonul.

„De exemplu, o astfel de aplicatie injectata poate fi instalata de cineva cu acces fizic la dispozitivul dumneavoastra – imaginati-va ca plecati cateva minute de la o masa cu prietenii, iar unul din invitati vă ia telefonul, va dezinstaleaza o aplicatie pe care o folositi deja si o inlocuieste cu varianta ei injectata.

Victima nu va banui nimic, deoarece stie ca a instalat respective aplicatie in mod voluntar. Un produs antivirus insa va identifica codul malware si va atrage atentia victimei ca e ceva in neregula cu respective aplicatie”, a aexplicat specialistul BitDefender.

·  Google Play e sigur
Nu in cele din urma, evitati instalarea de aplicatii de altundeva decat Google Play. Multe dintre jocurile care se gasesc „sparte” pe torente vin cu diverse functionalitati care afecteaza securitatea dispozitivului, a datelor dumneavoastra si care pot cauza costuri suplimentare prin trimiterea de mesaje la numere cu suprataxa.

Solutii antivirus la indemana

Specialistii ThePhoneGeeks recomanda urmatoarele aplicatii antivirus pentru telefoanele cu Android: Bitdefender, Kaspersky, McAfee Antivirus, Avast! Mobile Security, Lookout Mobile Security and Antivirus, AVG Free Antivirus, iar pentru iOS: McAfee Global Threat Intelligence Mobile, Sophos Security Threat Monitor, IsafeGuard, Virus Barrier, VirusRemover.

Cum recunosti un virus

Virusii ajung in telefon sub forma unor fisiere gratuite, aplicatii sau functionalitati add-on.

„Odata rulat un fisier infectat, acesta intra in contact cu sistemul de operare pe care poate sa-l incetineasca si sa provoace pagube foarte mari”, au avertizat specialistii ThePhoneGeeks.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu