Tricolorii merg la barajul pentru Cupa Mondiala

• publicat la: 16 octombrie 2013
Tricolorii merg la barajul pentru Cupa Mondiala

Suedia a pierdut poziţia de cap de serie

Victoria Germaniei asupra Suediei ne-a scăpat de o eventuală întâlnire cu Ibrahimovic & Co la baraj. Luni este tragerea la sorţi a barajului. Capii de serie şi out-sider-ii sunt stabiliţi în funcţie punctele din clasamentul FIFA.

Portugalia, Grecia, Croaţia şi Ucraina sunt capii de serie la tragerea de sorţi a barajului pentru turneul final al CM din Brazilia. Practic, cu una din aceste 4 echipe va juca Românie pe 15 noiembrie la Bucureşti şi pe 19 noiembrie în deplasare. Pentru echipa României este o adevărată mană cerească – dacă asta mai contează la mediocritatea de care am dat dovadă până acum – că printre posibilii adversari nu se află Suedia (o echipă în formă de zile mari şi cu un Ibrahimovic revenit la potenţialul său maxim) şi Franţa, o echipă cu multă experienţă în competiţiile europene, chiar dacă nu mai străluceşte ca pe vremea când Zidane era “numărul 10”.

În ultima etapă s-au produs însă o răsturnare de situaţie. A apărut Ucraina în „urna” capilor de serie şi a ieşit Suedia. Explicaţia este simplă. Suedia se afla într-un clasament doar al participantelor la baraj pe poziţia a 4-a, conform punctajului din luna septembrie din clasamentul FIFA pe zona UEFA. Pentru ierarhia lunii octombrie – cea care contează şi pentru barajuri dar şi pentru stabilirea capilor de serie la turneul final – au contat pentru fiecare echipă, fie meciurile de vinerea trecută şi de marţi seara din preliminarii, fie un meci de calificare şi unul amical disputat în ziua de etapă din preliminarii. Suedia a avut o victorie acasă cu 2-1 asupra Austriei, dar a pierdut, tot acasă, 3-5 contra Germaniei. În total, Suedia şi-a mai adăugat la punctajul din septembrie doar 14 puncte, dar a fost depăşită de Ucraina care a câştigat ambele meciuri din preliminarii şi a acumulat 72 de puncte.

Franţa la un singur punct de urna favoriţilor

De menţionat şi un fapt relativ ieşit din comun: în clasamentul participantelor la baraj, Franţa nu obţine o poziţie de cap de serie din cauza unui singur punct (1 punct) mai puţin decât Ucraina. Pentru francezi însă pierderea la „mustaţă” a poziţiei de cap de serie nu a fost o tragedie, pentru că din calculele făcute anterior, se ştia acest lucru. Franţa a fost dezavantajată de program. Vineri nu a avut etapă în preliminarii şi a jucat un amical cu Australia, dar un meci amical îţi aduce mai puţine puncte în clasamentul UEFA. În plus, marţi seara, Franţa a jucat în grupă cu Finlanda, un adversar considerat ca fiind facil. Dacă Franţa ar fi avut în ultima etapă un adversar mai bine cotat decât Finlanda, atunci cu siguranţă ar fi fost cap des serie. Putea ajunge şi în condiţiile date, dar numai în situaţia în care Ucraian făcea doar un egal cu San Marino, ceea ce era de domeniul SF.

Vă prezentăm ce punctaj aveau în clasamentul FIFA în luna septembrie echipele care merg la baraj, şi ce puncte au acum (conform „calculatorului automat” de pe site-ul FIFA) şi care contează pentru stabilirea capilor de serie:

 Clasamentul 12 septembrie

  1. Croaţia – 1.051 puncte
  2. Portugalia – 1.029
  3. Grecia – 1.016
  4. Suedia – 836
  5. Franţa – 812
  6. Ucraina – 799
  7. România – 739
  8. Islanda – 599

Clasament 17 octombrie

  1. Portugalia – 1.036 puncte
  2. Grecia – 983
  3. Croaţia – 901
  4. Ucraina – 871
  5. Franţa – 870
  6. Suedia – 850
  7. România – 767
  8. Islanda – 633

Olanda nu va fi cap de serie la mondiale

Olanda s-a bătut şi pentru ea (nu doar pentru România) la Istanbul. „Portocala mecanică” avea nevoie de victorie pentru a intra în „top 8” în clasamentul FIFA (se afla pe locul 9 în luna septembrie), şi de a obţine automat statutul de cap de serie la turneul final de anul viitor din Brazilia. Olanda a câştigat, dar a câştigat şi… „concurenţa”, adică Elveţia, Columbia şi Uruguay-ul.

La tragerea la sorţi pentru turneul final, Brazilia este din oficiu cap de serie, iar primele 7 clasate din clasamentul FIFA vor fi celelalte echipe capi de serie. De menţionat că egalul acasă cu Islanda a costat-o enorm pe Italia. Ea a căzut de pe locul 4 pe locul 8 în clasamentul UEFA şi pierde astfel posibilitatea de a fi cap de serie. Italia este la egalitate de puncte cu Olanda. Una dintre cele două are totuşi o şansă minimă de a ajunge cap de serie dar numai dacă Iordania elimină Uruguay la barajul de luna viitoare.

Top 10 „FIFA Ranking”

 

  1. Spania – 1.513 puncte (cap de serie)
  2. Germania – 1.311 (cap de serie)
  3. Argentina – 1.266 (cap de serie)
  4. Columbia – 1.178 (cap de serie)
  5. Belgia – 1.175 (cap de serie)
  6. Uruguay – 1.164 (cap de serie – dacă trece de baraj)
  7. Elveţia – 1.138 (cap de serie)
  8. Italia – 1.136
  9. Olanda – 1.136
  10. Brazilia – 1.078 (cap de serie)

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu