Biblioteca careieană ne întreabă „De ce trebuie să citim ?”

• publicat la: 22 noiembrie 2013
Biblioteca careieană ne întreabă  „De ce trebuie să citim ?”

Sub genericul „De ce trebuie să citim ?” la Sala Biblionet a Bibliotecii Municipale Carei a avut loc o întâlnire a elevilor de la Liceul Teoretic Carei și Școala Gimnazială Nr. 3 cu scriitorii  Felician Pop, director al Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, consilier al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, și Aurel Pop, directorul editurii Citadela.

Evenimentul a debutat cu vizionarea clipului „3 motive să citești” al cărui  protagonist este jurnalistul Andrei Gheorghe. Desi de vârste diferite, fiind elevi ai claselor a XII-a A și a IX-a C la Liceul Teoretic Carei, respectiv a VIII-a A la Școala Gimnazială Nr. 3, au avut opinii asemănătoare atât în argumentarea prolectură, cât și în cea contra lecturii. Argumentele prolectură s-au axat cu preponderență spre deschiderea pe care ți-o oferă cartea, spre vocabularul mai dezvoltat care îți asigură o comunicare mai bună a informațiilor.

Contra lecturii stă, în opinia elevilor lipsa timpului liber, datorită programului încărcat de la școală și a tentației internetului. Profesorii care i-au însoțit, Rodica Pop,Mihaela Cornoc și Gabriela Mențiu, au nuanțat lipsa timpului liber prin programa stufoasă, greoaie, neadaptată la cerințele unor elevi ai secolului 21.

Felician Pop a încercat să-i convingă pe tineri că lectura este importantă,aducându-le ca exemplu pe unele dintre pseudovedetele autohtone, care deși au averi,uneori fabuloase, acestea nu compensează lipsa lor de cultură. „Cât credeți că ar plăti aceștia ca să aibă inteligența oferită de cultură ?”, i-a întrebat pe elevi.

„Cu siguranță foarte mult” a fost răspunsul. „Averile vin și dispar ușor. Vine o reformă monetară, dau faliment băncile, ți le ia apa la inundație. Cultura formatăprin lectură nu vi-o poate lua nimeni. Este a ta toată viața” a mai adăugat Felician Pop.

Robert Laszlo, apropiat ca vârstă elevilor, i-a încurajat afirmând  că lectura,studiul continuu, îi poate ajuta să-și construiască o carieră. Le-a amintit apoi că debutul său literar a fost la 17 ani fiind la acea dată cel mai tânăr scriitor sătmărean remarcat de Constanța Buzea într-un articol din „România Literară” iar la final  a  recitat  două din poeziile volumului său de debut, „În vid iată viața mea!”.

O surpriză a venit din partea elevelor de clasa a VIII-a Alexa Polak, Otilia Horvat și Melisa Zolokan, care au recitat poezii din volumul „Jugul cel Blând” de Gabriel Rațiu, cunoscutul poet careiean.

Argumentația prolectură din partea lui Aurel Pop s-a concretizat intr-o  întrebare adresată elevilor: „Care dintre cărți vă plac mai mult, cele apărute dinainte de 1989 sau cele apărute după acest moment ?”

La unison,răspunsul elevilor a fost invariabil: cele apărute dinainte din 1989. Iar motivația lor a fost „pentru că se citesc mai ușor”.

Aurel Pop a orientat  astfel discuția spre importanța selecției pe care o face editorul asupra cărților ce merită publicate, altfel este „o risipă de arbori tăiați pentru hârtie”, spune acesta citându-l pe Felician Pop.

Activitatea deosebit de reuşită şi savurată de toţi participanţii a fost organizată de bibliotecara Nicoleta Latiş  în cadrul parteneriatului educațional multiinstituțional  Bibliotecă – Educație -Cultură pe care Biblioteca Municipală Carei îl are cu Liceul Teoretic Carei, Școala Gimnazială Nr. 3, Grădinița cu program prelungit Nr. 3 și Grădinița cu program prelungit nr. 2 Carei.

 redactia

comentarii

de Dimitriu Gabriela la 23 noiembrie 2013 - 20:33

Lectura unei carti,,invie sufletul omului!”(Asta e parerea mea!)

Lasati un comentariu