Boala gravă la care te expune zahărul din sucuri

• publicat la: 24 noiembrie 2013
Boala gravă la care te expune zahărul din sucuri

Băuturile care contin zahăr prezintă numeroase riscuri pentru sănătatea oamenilor. Cel mai mare este, insă, cel al cancerului care afectează uterul.

Printre afectiunile la care le expune pe femei zahărul din băuturi se numără obezitatea, diabetul si cele de inimă, scrie Fox News. Cel mai mare pericol il reprezintă un anumit tip de cancer, cel endometrial, adică al uterului.

Conform unui studiu apărut in revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”, oamenii de stiinta au analizat informatiile care provin de la 23.039 de femei aflate in perioada de dupa menopauza. Informatiile analizate au inclus unele referitoare la dieta femeilor si istoricul lor medical.

Sucurile predispun la cancer al uterului

Oamenii de stiinta au studiat 23.039 de cazuri. Femeile au fost intrebate daca au consumat bauturi racoritoare care contin zahar. Ei au ajuns la concluzia ca acestea le predispun la un risc cu 78% mai mare de a face cancer endometrial de tipul 1, dependent de estrogen, acesta fiind cel mai intalnit tip de cancer endometrial (al uterului).

Cu cât cantitatea de băuturi cu zahăr in ele a fost mai mare, cu atât a crescut si riscul de cancer de acest tip. Cauza este dată de cresterea grasimii din corp, aceasta, la randul ei, ducand la cresterea nivelului de estrogen, spune autoarea studiului, Maki Inoue-Choi, de la o facultate de medicina din Minneapolis, SUA.

Obezitatea, un alt mare pericol

Un alt mare pericol de cancer la uter este reprezentat de obezitate, sustine experta din SUA. In cazul femeilor obeze, riscul creste de 3,5 ori, spune Inoue-Choi. Studiul nu a arătat, insă, că acest tip de cancer ar putea fi provocat si de produse precum sucurile dietetice, dulciurile, produsele coapte sau cele cu amidon.

In cazul acestora, absorbtia zahărului in corp se face mai lent datorita compozitiei lor. Experta americana sustine ca este nevoie de mai multe studii care sa confirme aceasta descoperire, insa este bine de stiut că zahărul din sucuri ne poate aduce numeroase probleme, inclusiv boli  ca diabetul si afectiunile cardiace.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu