Comemorarea personalităţilor culturale careiene

• publicat la: 1 noiembrie 2013
Comemorarea personalităţilor culturale careiene

Tradiția ardelenilor de a cinsti in fiecare an  la 1 noiembrie memoria celor plecați la ceruri , a fost preluată de câțiva ani și de Centrul Cultural și Direcția de Cultură și Sport din Carei.

Anul acesta panourile cu numele celor care și-au adus aportul la renumele cultural al Careiului, prin cele 4 instituții  au fost așezate la intrarea in  castel dinspre Monumentul Ostașului Român. Aici a fost pregătit și un loc special pentru aprinderea unei  lumânari pentru sufletul celor plecați dintre noi.

Evenimentul a fost dechis cu o  alocuțiune rostită de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport, în limba română, iar Szucs Jozsef, referent la Centrul cultural, a rostit câteva cuvinte în limba maghiară.

De-a lungul timpului, în castel au funcționat 4 instituții de cultură: Casa de Cultură, Casa Pionerilor, acum Clubul elevilor și școlarilor, Muzeul Orășenesc și Biblioteca Orășenească.

Aceste instituții au fost slujite de oameni care au făcut ca un oraș mic să fie scris cu litere mari pe harta culturală a țării. Mulți dintre ei, din păcate, nu mai sunt azi primte noi  si  se cuvine să le cinstim memoria pentru aportul lor la  evolutia actului cultural in mica noastra urbe.

“După cum vedeți numele unor personalități sunt însoțite de poze pe care le-am obținut de la familii, prieteni sau de pe sait-urile de socializare. Fac un apel la cei prezenți ca în cazul în care dețin poze ale personalităților cărora nu am reușit să le obținem până acum, să ni le pună la dispoziție pentru a le așeza acolo unde trebuie”, a spus în cuvântul său Bogdan Georgescu.

Panourile vor rămâne la intrarea în Castel până în data de 4 noiembrie, astfel încât cei care nu au putut ajunge în această seară să aibă posibilitatea de a aprinde o lumânare în memoria celor care nu mai sunt, dar a căror amintire va rămâne veșnic vie.

comentarii

de evocarea la 3 noiembrie 2013 - 11:03

Daca n avem ce fa
Evocam….
Gemem sub povara atitor
personalitati si evicatori..

O sancta simplicitas!

de Horia Mărieș la 3 noiembrie 2013 - 14:40

@Evocarea

Da, așa este, cei care nu mai sunt printre noi, se evocă. Măcar de ziua Tuturor Sfinților.

Iar comentariul dumitale este lipsit de orice urmă de bun simț.
Dar, de ce să mă mir? Ai reușit până la urmă să termini cele patru clase primare?

Lasati un comentariu