„Eroi şi sfinţi”

• publicat la: 29 noiembrie 2013
„Eroi şi sfinţi”

Cea de a doua activitate din cadrul proiectului „Eroi şi sfinţi” s-a desfăşurat  în data de 28 noiembrie2013, într-o sală de clasă a Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Carei.

De data aceasta, elevii clasei a VI-a B au pregătit o şezătoare românească, în timpul căreia activitatea de bază nu a fost torsul firelor de lână, ci confecţionarea de cocarde pentru serbarea şcolară  ţinută cu ocazia zilei naţionale a românilor din ţară şi de pretutindeni: 1 Decembrie.

Dorinţa noastră este ca elevii implicaţi în acest proiect să ofere, cu bucurie şi entuziasm, aceste cocarde şi colegilor din clasele de studiu ale acestei şcoli. Totodată, am realizat şi un concurs de recitări în cinstea zilei Naţionale a României, marcând astfel reamintirea momentului important de la 1 decembrie 1918.

Şi ca şezătoarea noastră să fie autentică, nu se putea să lipsească poveştileşi amintirile, istorisirile şi modelele demne de urmat.Astfel, ne-am luat ca repede vieţile sfinţilor prăznuiţi în apropiere de data desfăşurării acestui proiect şi, mai precis, ne-am adus aminte de Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat, devenit „pescar de oameni”, Apostolul Românilor, întrucât el a propovădui Evanghelia lui Hristos în Sciţia Minoră(Dobrogea de azi). Sf. Mercurie , Sf. Mina, grabnic ajutător al lucrurilor pierdute, Sf. Nicolae, cel blând şi milostiv şi Sf.Mc. Ecaterina  si  Filofteia(. au fost alţi sfinţi cărora am încercat să le descoperim virtuţile.

Şefa clasei şi-a îndeplinit misiunea, înmânând diplome pentru activitatea depusă, cu valori tematice,momente de laudă şi bucurie, încununate de iubirea de patrie redată în cântece patriotice şi iubirea de credinţă, exprimată prin colinde, căci poporul român „s-a născut popor creştin”(M.Păcurariu), etnogeneza poporului român fiind concomitentă cu propovăduirea credinţei creştine pe teritoriul carpato-danubiano-pontic.La final, cu toţii am încins o horă, îmbrăcaţi fiind în minunatele şi tradiţionalele costume populare.

 prof. Dindelegan Carmen Maria

 

Lasati un comentariu