Londonezii iau cu asalt împrejurimile Careiului

• publicat la: 21 noiembrie 2013
Londonezii iau cu asalt împrejurimile Careiului

Dacă pentru careienii care au ocupat locurile din sala de sport a CT Iuliu Maniu pe perioada Festivalului SPOT piesele vizionate vor rămâne pentru mult timp în amintire,acelaşi lucru se va întâmpla cu siguranţă şi cu  tinerii actori din Londra,Anglia ,în urma ieşirii de miercuri în miniexcursia de vizitare a unor sate  din jurul Careiului.

Cu o zi înainte de spectacolul oferit de britanici în cadrul SPOT,aceştia au avut posibilitatea să facă o incursiune în câteva asezări rurale româneşti,să ia contact cu  repere turistice adăpostite de acestea dar şi cu viaţa din gospodăriile sătenilor.

Alături de Alexandra Rex,Paula Brett,Leon Wander,Kurt Murray,Thomas Humoe,Jason Mackinnon,craioveanca Anca Badea, careieanca Iulia Benze şi translatorul  Sorin Floruţ,ne-am îmbarcat in două maşini cu ajutorul cărora am străbătut traseul propus.

Prima oprire a fost în Marna,unde am fost aşteptaţi şi însotiti de prof.Ionică Mărnean,binecunoscutul antrenor  care se ocupă de atleţii careieni pentru a păstra şi  înmulţi zestrea de medalii cucerite la concursurile la care participă .

Oaspeţii au avut posibilitatea să viziteze Muzeul Moţilor din Marna nouă,să admire obiectele traditionale păstrate cu grijă de urmaşii celor veniti din Mărişel.

Nu a fost ocolită nici Biserica satului a cărei curte adăposteşte celebrul platan.

Inainte de plecare,gospodarul Gheorghe Purcel   ne-a invitat  în curtea sa,plină de tot felul de animale domestice spre deliciul londonezilor care nu au des posibilitatea  de a se întâlni cu astfel de exemplare.

Deosebit de încântati de cele văzute,am pornit spre următorul nostru punct de pe traseu,Dindeşti.Aici am fost întâmpinati de prof.Ioan Ciarnău după toate legile ospitalităţii româneşti,nelipsind nici clasica licoare de prune.

Am vizitat şi aici Biserica  construită înca din anul 1800 iar prof.Ciarnău a oferit detalii atractive despre construcţia acesteia.

La Dindeşti am avut posibilitatea să vizităm Muzeul Văii Ierului,muzeu de a cărui soartă se ocupă gazda noastră.Am  admirat costume tradiţionale din  zona noastră sau din Maramureş sau Sălaj sau Codru,alături de obiecte tradiţionale din gospodăriile româneşti .

O plăcută surpriză  a fost războiul de ţesut aflat in stare de funcţionare.

Muzeul de la Dindeşti are şi o parte de arheologie ce conţine descoperiri de la săpăturile din zonă şi care atestă continuitatea vieţii pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri.

Se pot vedea fragmente de ceramică şi obiecte de uz gospodăresc din  neolitic,din epoca bronzului sau din cea a fierului.Săpăligi din corn de cerb,fusaiole sau corni de bizon sunt doar câteva din obiectele expuse.

Tinerii au fost deosebit de interesaţi şi încantaţi şi aici,solicitând date depre cele văzute.

La plecare prof.Ciarnău a dăruit fiecăruia o carte cu autograf ,fiecare dintre cei de faţă dorind să scrie câteva cuvinte în cartea de oaspeţi a muzeului ,la fel cum au procedat şi la Marna.

De la Dindeşti,ne-am îndreptat spre Ianculeşti,ultima noastră oprire inainte de reîntoarcerea la Carei.

Fiind ora mesei,gazda noastră de aici a pregătit pentru toţi o oală de sarmale traditionale moţeşti şi plăcinte cu brânză şi mărar.

Thomas,originar din Jamaica, a fost de-a dreptul cucerit de plăcintele Linei despre care a spus că sunt cel mai bun lucru pe care l-a gustat si regretă că nu se pot comanda şi în restaurantele  lor.Si sarmalele au făcut furori în rândul londonezilor care se află la prima vizită in România.

Kurt, originar din Australia,a  savurat si el bucătăria moţească şi originala ţuică de prune dar a  fost încântat şi de obiectivele vizitate.

Aflând că gazda noastră,Lina,ştie    cânte la tulnic au dorit să vadă instrumentul si să asculte cum sună.

Si gospodăria soţilor Schiop  a fost  atent “călcată” pentru a vedea în special animalele din ogradă.

După  o scurtă siestă,am vizitat Biserica din Ianculesti,părintele Sorian întâmpinând oaspeţii şi oferind detalii despre lăcaşul de cult.

Delegatul sătesc Ciprian Chiorean şi  artistul plastic local Sabin Danciu au făcut cunoştinţă cu oaspeţii si    i-au condus apoi la Muzeul Moţilor din incinta fostei grădiniţe săteşti.

In semn de  mulţumire pentru excursia oferită şi pentru felul în care au fost primiţi de localnici,Jason a scris o poezie în numele întregului grup.

 Daniela Ciută

Visiting Romania

I am a visitor to this land
This place of history
Where my love comes from
This town of life and wonders

I am a stranger to these people
The honest working their way
Through life and love
And good and bad times

But here I am home
I am happy and content
And wish to never leave
If I had the choice

Soon I will be back in England
To the place I can’t relate to
To the people that have no time
To see life for all its wonders

Oh well.

By Jason Mackinnon

comentarii

de cititor la 22 noiembrie 2013 - 11:13

Bravo Buletin de CAREI!!!!!
bine ca se ocupa cineva si de musafiri ca directiile culturale s-au ascuns poate la primarie si au uitat sa-l primeasca pe un ministru al culturii si artist de renume cum e MIRCEA DIACONU!!!!

de ZSOLTI la 22 noiembrie 2013 - 12:22

londonezii au vizitat colonistii di jurul careiului

de Ancuta la 22 noiembrie 2013 - 12:28

colonistii moti i-au intampinat cu sarmale si placinte si cu multa dragoste si nu cu baionete si scuipaturi cum fac hortistii!
ospitalitatea romaneasca e renumita si nu va dispare chiar conducerea udemerista a judetului impartea pana acum numai la satele unguresti fonduri.
asa saraci si fara drumuri reparate si fara fonduri de reparat scoli si biserici sau camine de cultura au pus pe masa la oaspeti un blid de sarmale si unul de placinte!
Bravo lor! si rusine voua tulipanylor!

de un roman la 22 noiembrie 2013 - 16:54

Bai Joltica prietene m-am tot uitat in ultimul timp la comentariile pe care le faci pe seama oricarui subiect ce are legatura cu romanii si pot sa-ti zic ca tu PUTI a ura,esti atata de primitiv in gandire ca PUTI,esti un infect care ar trebui sa fie anchetat de anumite organe si institutii abilitate pentru mizeria si jegurile care le debitezi,la ce calitati umane ai din ce se vede esti sinonim cu o lada de gunoi…

de ZSOLTI la 22 noiembrie 2013 - 18:05

confunzi ura cu simpatia

de ZSOLTI la 22 noiembrie 2013 - 21:02

Sa denigrezi istoria unui popor si sa-ti construiesti succes din asta este un act criminal.

de emil la 22 noiembrie 2013 - 21:20

zsoli 12:22

Daca londonezii au vizitat coloniștii din jurul Careiului, atunci aceiași londonezi au vizitat și migratorii de la castelul din Carei. Iar ești prost ………………….. informat, zsoli, Dindestiul este un sat cu mare vechime, care a dat chiar și un voievod al Transilvaniei prin secolul al 15-lea, adică, asa, cam cu mai bine de 400 de ani înainte de „colonizare”.

de othilia la 24 noiembrie 2013 - 19:28

Felicitari romanilor adevarati!
Indiferent de limba vorbita este necesar sa ne iubim pamantul si sa ne rugam mai mult pentru patria romana…ca tot vine ziua ei saptamana asta, haideti sa fim mai buni patrioti! TRAIASCA ROMANIA!

de ZSOLTI la 24 noiembrie 2013 - 22:14

de acord

Lasati un comentariu