Marea Unire şi Biserica

• publicat la: 28 noiembrie 2013
Marea Unire şi Biserica

 

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Muzeul Judeţean Satu Mare vernisează în data de 1 Decembrie 2013, ora 10:30, la sediul Muzeului de Artă, P-ţa Libertăţii, nr. 21, expoziţia :

”Marea Unire şi Biserica”

 Expoziţia se doreşte a fi un omagiu adus membrilor Bisericii, care s-au implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Începând cu cei mai de seamă ierarhi ai bisericilor româneşti, episcopii Iuliu Hossu şi Miron Cristea, şi până la protopopii şi preoţii de rând ai satelor sătmărene, membrii clerului au fost cei care au răspândit în rândul populaţiei româneşti ideile Unirii. Expoziţia cuprinde obiecte personale şi prezentări ale vieţilor ierarhilor transilvăneni, şi cu precădere ale celor originari din Satu Mare.

comentarii

de eminescu la 29 noiembrie 2013 - 11:04

Lucian Boia: „Minciuna este mitul fondator al României moderne”

de emil la 29 noiembrie 2013 - 12:22

Neagu Djuvara „boierimea românească este de origine cumana”

Si ce-i cu asta? Este adevarat? E doar o teorie? Iar dacă e adevarat, și nobilimea franceza are și origini france, adică germanice. Dar si galo-romanii aveau clasa suprapusa, deci nobilimea franceza are și origini galo-romane. La fel și la romani. Romanii aveau și ei clasa suprapusa, iar daca acesteia i s-au adăugat elemente cumane, care e relevanta? Am fi fost mai putin romani dacă am fi avut clasa suprapusa exclusiv cumana? Sau suntem mai putin romani dacă am avut în Transilvania o clasa suprapusa ungureasca, în care au intrat si nobili de origine romana, trecuți la catolicism. Kendefi, Dragfi, Banfi, Nopcsa, Lackfi, Hunyadi.
In cel privește pe Lucian Boia, a emis o teorie. Nu înseamnă ca teoria sa e adevărată și nici ca trebuie neapărat sa ne-o însușim fără vreo urma de spirit critic. Desigur, ungaristii folosesc teoria pentru a argumenta ca Romania actuala s-a clădit pe o minciuna. Majoritatea etnica românească din toate teritoriile aflate acum în granițele României (ba și în unele din afara granițelor ei) este o realitate, iar aceasta realitate si acest adevăr reprezinta fundamentul democratic al României moderne, nu elucubrațiile ungariste. Oricum, nu numai prin comparație, ci în funcție de realitățile etno-demografice, nagymag()arorszag a fost o minciuna si rămâne un mit mincinos, pentru ca în cele 64 de comitate ungurii reprezentau sub 50% din populație.

Lasati un comentariu