Medicamentele care conţin ketoconazol vor fi retrase de pe piaţă

• publicat la: 19 noiembrie 2013
Medicamentele  care conţin ketoconazol vor fi retrase de pe piaţă

Cinci medicamente care au la bază substanţa activă ketoconazol vor fi retrase de pe piaţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Cuprariu, citată de Agerpres.

Aceasta a precizat că decizia a fost luată în luna octombrie la nivelul Comisiei Europene pe baza recomandărilor făcute de Agenţia Europeană a Medicamentului şi comitetele de specialitate.

Cuprariu a menţionat că cele 5 medicamente sunt comprimate cu administrare orală care au la bază ketoconazol (antifungic şi antimicotic).

Reprezentanta ANM a subliniat că retragerea acestor medicamente este cauzată de toxicitatea mare şi că pe piaţă există variante de medicamente din clasa azoli cu mai puţină toxicitate şi mult mai eficiente.

Agenţia Naţională a Medicamentului a solicitat farmaciilor să scoata de la vânzare medicamentele care conţin ketoconazol, după ce Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piaţă a acestor produse, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele ANM, Marius Savu.

Comisia Europeană a cerut retragerea tuturor medicamentelor care conţin ketoconazol, folosite în tratarea infecţiilor fungice, după ce, în vară, Agenţia Europeană Medicamentului recomandase suspendarea acestora pe motiv că riscul leziunilor hepatice după utilizare este mai mare decât beneficiile.

În urma solicitării CE, Agenţia Naţională a Medicamentului a cerut farmaciilor scoaterea produselor care conţin ketoconazol de la vânzare.

 

Lasati un comentariu