Ministrul Agriculturii vrea câte un tanc de răcire a laptelui în fiecare comună

• publicat la: 6 November 2013
Ministrul Agriculturii vrea câte un tanc de răcire a laptelui în fiecare comună

Guvernul a aprobat miercuri un proiect al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care asociatiile micilor agricultori de la nivel local vor primi fonduri pentru achizitionarea unui tanc de racire a laptelui astfel incat materia prima sa poata fi tinuta in conditii igienice pana la livrarea catre procesatori.

Potrivit unui document intrat in posesia Ziare.com, beneficiarii sunt producatorii agricoli, crescatori de animale care detin pana la 5 capete de vaci de lapte si sunt organizati intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul comunei.

Beneficiarii vor primi 5.000 euro pentru fiecare forma asociativa care a solicitat acest ajutor.

Obiectivul masurii de finantare, in valoare totala de circa 16 milioane de euro, este mentinerea productiei de lapte livrata la procesare si asigurarea calitatii laptelui in conformitate cu cerintele comunitare, precum si evitarea inchiderii exploatatiilor de vaci de lapte de dimensiuni mici.

Potrivit documentelor oficiale, din cauza evolutiei pietei, preluarea zilnica a laptelui materie prima provenit de la ferme de dimensiuni reduse devine tot mai neatractiva pentru procesatori in lipsa existentei unei oferte cantitative concentrate. Astfel, exista pericolul ca unitatile de procesare sa considere neviabila economic colectarea laptelui materie prima de la nivelul comunelor, fapt care ar pune in pericol existenta viitoare a micilor ferme.

De asemenea, crescatorii de vaci de lapte care detin efective reduse pot fi refuzati la incheierea de contracte de livrare din cauza lipsei facilitatilor de depozitare si racire a laptelui, motivele principale fiind lipsa concentrarii ofertei si a capitalului necesar achizitionarii unor astfel de instalatii, cauzate de reticenta sistemului bancar in acordarea de credite.

Respectarea cerintelor de igiena mulsului la nivelul fermei nu este suficienta pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui, esentiala fiind pastrarea acestuia la o temperatura scazuta, corespunzatoare normelor, pana la predarea catre procesare, se mai arata in documentele MADR.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu