Premiul Special al Juriului de la Roma pentru un film românesc

• publicat la: 17 noiembrie 2013
Premiul Special al Juriului de la Roma pentru un film românesc

163 de filme din 30 de ţări, peste 150.000 de spectatori în 10 zile, 5 expoziţii, 26 de conferinţe şi întâlniri, peste 1.200 de articole în presa naţională şi internaţională, peste 5.200 articole on line, 752 de reporteri din  media internaţională.  Acesta este, în mare, bilanţul Festivalului Internaţional de la Roma, care şi-a anunţat aseară câştigătorii.

Filmul românesc “Quod Erat Demonstrandum” a fost distins cu Premiul Special al Juriului. Producţia românească, semnată de regizorului  Andrei Gruzsniczki, realizată în alb-negru, cu acţiunea plasată în timpul epocii Ceauşescu, a fost una dintre cele mai cotate de  bookmakers. Regizorul Andrei Gruzsniczki, prezent sâmbătă seară la ceremonia oficială de decernare a premiilor, care a avut loc la Auditoriumul „Parco della Musica”, a mulţumit juriului pentru „această onoare”.

Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu, Florin Piersic Jr., Virgil Ogăşanu şi Dorian Boguţă. Filmul „Quod Erat Demonstrandum” a fost proiectat pe 12 noiembrie la Roma, în premieră mondială, fiind pentru prima dată când un film românesc este prezentat în competiţia oficială a Festivalului de Film din capitala Italiei.

„Quod Erat Demonstrandum” a fost ales pentru competiţia oficială a festivalului de către directorul artistic Marco Müller, fostul selecţioner de la Veneţia.

Filmul românesc a fost apreciat şi aplaudat atât la proiecţia pentru presă, cât şi la proiecţia de gală, la care au fost prezenţi şi membrii juriului competiţiei oficiale: cineaştii Veronica Chen din Argentina, Luca Guadagnino din Italia, Aleksei Guskov din Rusia, Noemie Lvovsky din Franţa, iranianul Amir Naderi, chinezoaica Zhang Yuan , precum şi regizorul american James Gray, preşedintele juriului.

„Un film foarte bun, despre viaţa unor tineri intelectuali români în timpul Securităţii lui Ceauşescu, povestit ca un «thriller» implacabil şi ca o teoremă matematică. O poveste despre dragoste, prietenie şi trădare, care demonstrează că nu există decizii importante fără mari consecinţe”, aprecia cotidianul “La Repubblica”.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu