Roşia Montană intră în istorie drept cea mai mare ţeapă

• publicat la: 1 noiembrie 2013
Roşia Montană intră în istorie drept cea mai mare ţeapă

Dacă se ia în calcul şi valoarea altor resurse naturale prospectate la Roşia Montană, nu doar cele de aur şi argint, valoarea întregului zăcământ ajunge la cifre astronomice. Pentru că în multe declaraţii ale unor persoane implicate în diverse perioade de timp în prospecţiuni geologice asupra zăcămintelor de la Roşia Montană se menţionează şi cantităţile de elemente conţinute de minereu.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu, vicepreşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, de profesie inginer minier recunoaşte că este vorba despre „48 de metale grele“, fără a preciza care sunt acestea. În baza datelor publice existente, FINANCIARUL.RO a calculat că valoarea zăcămintelor ajunge la 6300 de miliarde de dolari.

GÂNDUL prezintă cum au dispărut Roşia Montană şi RMGC din legea trimisă de Victor Ponta în Parlament. După 40 de zile de lucrări intense, membrii Comisiei parlamentare însărcinate cu „elaborarea unei legi cadru pentru exploatările minereurilor auro-argentifere” au reuşit performanţa de a aproba aceeaşi lege trimisă de Victor Ponta, dar cu alte cuvinte.

Principala preocupare a senatorilor şi deputaţilor a fost să ascundă RMGC în textul actului normativ, cu alte cuvinte să facă o lege cu dedicaţie, fără a specifica precis cui îi este ea dedicată. Astfel, chiar dacă au scos din text orice referire explicită la Roşia Montană, spre final proiectul RMGC este declarat „de utilitate publică“ şi „de interes public deosebit“.

În timp ce dezbaterea privind proiectul exploatării aurului de la Roşia Montană este unul extrem de încins, puţină lume cunoaşte faptul că Gabriel Resources se pregăteşte de exploatare aur şi la Băişoara, lângă Cluj, pe un teren ce aparţine şi Primăriei Cluj Napoca, condusă de Emil Boc, anunţă COTIDIANUL. Mai mult, firma care a obţinut perimetrul de exploatare şi licenţa de exploatare, Rom Aur SRL, este deţinută 100% de Gabriel Resources BV Nederland, companie unde statul român nu deţine nici măcar un sfert de procent din acţiuni.

Şi Curtea Constituţională a ajuns din nou inamicul lui Victor Ponta, susţine CURENTUL. Acesta este decis să se ia de gât cu această putere pe care vrea să o pună la respect. O formă agresivă de luptă şi un atac premeditat şi repetitiv la adresa funcţionării statului de drept şi principiului funcţionării statului de drept. Nici măcar asigurările date săptămâna trecută la Washington cum că totul va funcţiona în România în baza literei legii nu l-au oprit pe Ponta să afirme ieri că judecătorii Curţii Constituţionale fac jocurile unor grupări infracţionale economice din România.

Este al doilea atac într-o săptămână asupra CCR, afirmă COTIDIANUL, care aminteşte că premierul a atacat şi luni CCR, iar această instituţie este una care va avea de suferit la rectificarea bugetară. Ponta era nemulţumit de amânarea până pe 14 noiembrie a deciziei pe tema legii referendumului.

NAŢIONAL afirmă că pentru că i-au respins codul insolvenţei, premierul Victor Ponta îi acuză pe judecătorii constituţionali de „sprijinirea“ evaziunii fiscale. În mod evident, Victor Ponta nu s-a aşteptat la verdictul de neconstituţionalitate dat de CCR ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a încercat să modifice Codul Insolvenţei. Pus în imposibilitatea de a încasa repede nişte bani, premierul a izbucnit, acuzând CCR de complicitate cu marii evazionişti fiscali ai neamului.

Eşecul înregistrat la CCR a dat în schimb aripi Opoziţiei, care a cerut de îndată demisia premierului USL, anunţă ADEVĂRUL. Amintind că Ponta a cerut demisia premierului Boc atunci când CCR a respins legea de comasare a alegerilor locale şi parlamentare, Elena Băsescu l-a îndemnat pe actualul şef al guvernului să rămână fidel propriilor principii şi „să treacă repejor la asumarea demisiei”. Noua dovadă de „incompetenţă” dată de guvern a fost acuzată şi de pedelistul Cătălin Predoiu, care a cerut de asemenea demisia lui Victor Ponta.

Despre demisie vorbeşte şi ministrul Finanţelor, vicepremierul liberal Daniel Chiţoiu, care a anunţat, citat deROMÂNIA LIBERĂ, că PNL nu va rămâne la guvernare dacă nivelul cotei unice de impozitare va fi majorat pentru anul viitor. Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

 sursa ziare.ro

comentarii

de Calin la 2 noiembrie 2013 - 22:12

singura teapa e ca se amana de ani de zile fara niciun motiv pornirea acestui proiect, practic se amana aducerea la bugetul de stat a cateva miliarde de dolari, se amana aducerea unor investitii de alte cateva miliarde in economie si crearea a cateva mii de locuri de munca in zona. ne miram dupa aia ca suntem cea mai saraca tara din Europa, cand asemenea proiecte se amana fara motiv?

de Calin la 2 noiembrie 2013 - 22:13

@Horia Maries patrimoniul de la Rosia este important, insa nici statul si nici ONGistii nu au facut absolut nimic pentru patrimoniu, singurii care au investit in reabilitare si in conservare sunt cei de la RMGC. e un motiv suplimentar sa se porneasca proiectul, ca aceste investitii sa continue

de Horia Mărieș la 3 noiembrie 2013 - 02:24

@Calin

Simplific problema la extrem. Dacă aș fi sigur că din toată afacerea asta cu RMGC cetățeanului Călin o să-i revină cel puțin un cent, direct sau indirect, mai că aș fi de acord cu proiectul Roșia Montană, cu condiția ca cianurile folosite pe acolo să nu dăuneze nici cât negru sub unghie mediului înconjurător. Dar nu sunt, și nici Dvs nu-mi oferiți argumente credibile ci numai afirmații fără acoperire..

Pe de altă parte, mai există se pare și diverse legende. Ca de exemplu asta:

http://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2013/10/18/orasul-subteran-al-zeilor-din-rosia-montana/

de Horia Mărieș la 3 noiembrie 2013 - 02:54

@Calin

Si mai sunt si alte texte care ar mai putea fi citite. Rational, fara patimă, fără accente antisemite și alte porcării de genul ăsta. Timp să ai și minte limpede. Pe urmă s-ar putea să știi ce ar trebui să alegi/decizi. Până atunci, cam greu.

http://apostoldoru.blogspot.ro/2013/10/rosia-montana-o-biblioteca-de.html

Lasati un comentariu