Sfântul Mina: Ziua în care hoţii nu fură

• publicat la: 11 noiembrie 2013
Sfântul Mina: Ziua în care hoţii nu fură

Sfântul Mina este sărbătorit, luni, de către credincioşii ortodocşi, fetele nemăritate fiind invitate să dea acatiste, la biserică.

Credinta populară spune că această zi este respectata si de hoti, dar si de păgubitii care ii cer Sfântului Mina ajutor la prinderea tâlharilor.

Incă din 1874, când moastele Sfantului Mina au fost aduse in Bucuresti, românii se inchină la ele in special la data de 11 noiembrie, ziua de naştere a sfantului. Si tot in această zi, buzunarele oamenilor sunt mai in siguranta. Numita si Sarbatoarea Talharilor, ziua Sfântului Mina este cinstită si de hoti ca singura zi din an in care acestia nu fură, de tema pedepsei divine.

Femeile merg la biserică in aceasta zi pentru a duce lumânări si le lipesc la sfesnice cu capătul pe care de obicei il aprind. Potrivit traditiei, se crede că schimba gândurile dusmanilor.

Fetele urmeaza si ele acelasi ritual cu lumânările in speranta că inimile celor doriti se vor intoarce spre ele. Tot in această zi se plătesc sărindare si acatiste pentru măritis, pentru implinirea blestemelor si aflarea unor taine.

Sfântul Mina a fost soldat in armata romana si a trait in secolul al patrulea. In timpul vietii, si-a ajutat semenii sa isi gaseasca bunurile pierdute. De aceea este cunoscut drept ocrotitorul păgubitilor.

 sursa ziare.com

Lasati un comentariu