25 de operatori economici sancţionaţi

• publicat la: 3 decembrie 2013
25 de operatori economici sancţionaţi

In perioada 01.11-29.11.2013 ,în urma tematicii de control la nivel regional,Comisariatul Judetean Pentru Protectia Consumatorilor Satu Mare a efectuat o actiune de verificare a  respectării prevederilor legale la comercializarea produselor textile si a articolelor de încălţăminte, marochinărie, pielărie.

Controlul s-a desfăşurat  la 27 de operatori economici din care 25 operatori economici  au inregistrat  abateri,  fiind verificate produse in valoare de 71.493 lei. 

S-a constatat etichetarea  necorespunzătoare  a produselor ( lipsa marcării compozitiei fibroase pentru produsele textile a pictogramelor ,a modului  de intretinere ,lipsa  denumirii si adresei producatorului sau importatorului lipsa  modelelor  si a mărimilor pentru  încălţăminte).

La  produse textile (bluze, colanti, caciuli, jachete, hanorace, pulovere) 6  operatori economici  nu aveau  etichete cu compozitia fibroasă    conform legislatiei europene   .   La  articole de incăltăminte  (ghete, papuci, adidasi, pantofi, etc.),   5 operatori economici nu  aveau pe etichetă  informatii privind denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului sau distribuitorului si instructiuni privind modul de intretinere al acestora.

Si la aceste categorii de produse,unii operatori nu  au oferit informatii  in limba română.

La Produsele Textile ,15 operatori  economici  aveau la comercializare produse textile (pijamale, jachete, pantaloni, rochii, bluze, pulovere, sosete, capoate, etc.) pe a caror etichete informatiile privind compozitia fibroasă nu erau  traduse si  in limba română .

La  Incaltaminte  2 operatori economici  aveau la  comercializare incăltăminte (ghete, cizme, pantofi, etc.), fără a avea informatiile privind modul de intretinere al acestora si in limba romana.

La un alt operator a fost constatata lipsa afisarii  corecte  a  preturilor.

In urma acestor actiuni de verificare  au fost aplicate sanctiuni contraventionale cu  avertisment si  amenzi in valoare de  92.000 lei , la 25 operatori economici si au fost dispuse masuri de oprire temporara de la comercializare, pana la remedierea deficientelor pentru 642 bucati produse textile in valoare de 25.055 lei si 186 perechi de incaltaminte, in valoare de 5.764 lei.  

Lasati un comentariu