Careieni cu care ne mândrim:Andrei Dascălu

• publicat la: 10 decembrie 2013
Careieni cu care ne mândrim:Andrei Dascălu

Careienii care au urmărit duminică  emisiunea România te iubesc !   au avut parte de o surpriză deosebit de plăcută când au constatat că unul dintre băştinaşi,format la şcolile careiene inainte de a urma cursurile universitare,  se poate lăuda cu realizări deosebit de importante deşi nu are încă 30 de ani.

Potrivit romaniateiubescprotv.ro  patru tineri români sunt pe cale să revolutioneze medicina modernă iar printre ei se află şi careieanul Andrei Dascălu.

In timp ce pacientii se joacă, programul inregistrează toate datele de care medicii au nevoie ca să prescrie tratamente personalizate in functie de problemele fiecăruia.

Inventia lor a fost lăudată de preşedintele Microsoft in Statele Unite, iar acum spitalele din Marea Britanie au început să  testeze produsul. Investitorii britanici spun că ideea românilor poate valora milioane de lire sterline.

La 2 kilometri de centrul orasului Alba Iulia, intr-o dimineaţă friguroasă de noiembrie, cu pasi mărunti, Darius, insotit de mama sa, intră in curtea singurului centru de recuperare kinetoterapeutica pentru copiii cu afectiuni neuromotorii din judet.

Mira nu este numele asistentei medicale, ci al unui soft de recuperare fizica pe care Darius si incă o mână de copii veniti din judetele din jur il testează.

Putini stiu că jocul de care se bucura are sanse să revolutioneze lumea medicala mondiala. Autorii lui sunt patru tineri români proaspăt absolventi de facultate. Ei au gândit un soft care face exercitiile salvatoare mult mai uşoare si plăcute. Totul a pornit de la o experienţă personală.

Cosmin Mihaiu, CEO Mira: „Atunci când am avut 7 ani mi-am rupt mana si dupa ce am stat 6 saptamani cu ea in ghips mi-a luat inca 6 saptamani sa ma recuperez. Exercitiile erau foarte plictisitoare si chiar dureroase.”

Realizarea lor e importanta, pentru ca in sfarsit este pe baza unor indicatori furnizati de soft, medicii, pot personaliza tratamentul pentru fiecare bolnav in parte. Inventia lor le-a adus un premiu important la NEW York …. Unde inclusiv presedintele Micorsoft Steve Balmar s-a aratat impresionat.

Steve Ballmer, presedinte Microsoft: „Excelent, sper sa nu am nevoie de el, dar daca am , o sa apelez la voi… Multumesc, este excelent, felicitari!”

2 ani mai târziu programul lor este pe cale să se transforme in afacere. Au infiintat o firma in Cluj si incă una la Londra. Inventatorii MIRA nu sunt insă nici doctori, nici oameni de stiinţă ci 4 tineri informaticieni : Andrei, Alina si Andrei – care muncesc in România – si Cosmin care caută solutii la Londra.

Cu ideea lor au convins o companiei britanică să îi finanteze, iar finanţatorii sunt convinsi că stau acum pe o comoară.

Yashu Reddy, director Healthbox Europe: „Cred ca MIRA valoreaza milioane. Trebuie sa fie milioane, altfel nu am fi investit, pentru ca si noi vrem sa recuperam bani multi din investitie. Nu spun asta din politete. Eu nu spun lucruri gratuite.”

După 12 de ore muncă, tânărul pleacă acasă, pentru că a doua zi are o întâlnire importantă.

Bybhas Roy: „Cand le descriu programul altora, sunt foarte impresionati. Daca vor continua, atunci pot transforma medicina moderna.”

Pun pe picioare o afacere, fac bani din asta, dar mai presus de toate le dau o sansa la viata normala copiilor cu probleme. Au ajuns departe si totusi sunt la inceput.

România a exportat până acum creierele tinerilor programatori. Ei au ales să rămână aici si să lucreze pentru o lume intreagă.

 

comentarii

Lasati un comentariu