Careieni pe care i-am uitat

• publicat la: 16 decembrie 2013
Careieni pe care i-am uitat

Luna  trecută, mai precis vineri, 29 noiembrie 2013, a fost vernisată Expoziția de fotografie intitulată „Români cu care ne mândrim”, realizată de Direcția de Cultură și Sport a Primăriei Municipiului Carei, cu ocazia manifestărilor organizate de Ziua Națională a României. Doresc să aduc  și eu  în cele ce urmează o mică completare la ea.

Am în bibliotecă o Monografie a Ardealului apărută în anul 1934 la Satu Mare, în limba maghiară (Erdélyi Monografia, redactoriVárady Aladár și Berey Géza, Editura Gloria Könyv-Nyomda és Lapkiadóvállat, Satu Mare, str. Florescu).

Am răsfoit-o zilele trecute și deși este scrisă în limba maghiară, am găsit în ea numele unor români,careieni, care au reprezentat fiecare câte ceva în viața orașului, și de care poate că merită să ne reamintim cu acest prilej. Prezentarea persoanelor respective se face în ordine alfabetică, prin traducerea informațiilor apărute în lucrarea citată.

Sigur, lista poate fi completată cu multe, multe alte persoane. Dau doar un singur exemplu,  vicarul din Carei, Romul George Marchiş (18.12.1865 – 4.04.1925) despre care a scris deja doamna Nicoleta Latiș în articolul intitulat „Familia Marchiş din Carei (p.I)”, publicat în data de 19 aprilie 2011 în ziarul online Buletin de Carei.

 Primul la care voi face referire este  Ignațiu Borza, preot, născut în Carei la data de 6 martie 1890.

A absolvit liceul în Beiuș și facultatea de teologie la Arad, a fost hirotonisit ca preot în anul 1914. Începând cu anul 1929 a fost preot și capelan  în Carei. Consilier bisericesc la Satu Mare, președintele consiliului școlii elementare din Carei, membru pe viață al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), ce a avut un rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania. Articolele și predicile sale au apărut în reviste și ziare cu caracter religios.

Vasile Chirilă s-a născut în Carei în anul 1895.

După absolvirea liceului se orientează spre o carieră în comerț. În anul 1922 devine comerciant independent în Satu Mare. A fost decorat de mai multe ori în timpul primului război mondial. A fost membru fondator al unor asociații comerciale, membru în consiliul de conducere și vicepreședinte al Camerei de Comert și Industrie, vicepreședintele al asociației „Sfatul”, președinte executiv al Asociațiilor Băcanilor, vicepreședintele Băncii Populare.

Ioan Lobonțiu, protopop greco-catolic în Carei, născut la Silvaș în anul 1880.

A terminat studii teologice la Gherla, fiind hironotosit preot în anul 1903.

A fost preot timp de 2 ani la Benesat, timp de 18 ani la Sărăuad, între 1923 și 1931 la Silvaș, iar apoi, la Carei. În anul 1930 a devenit protopop. A fost fondatorul casei de economii „Vulturul” din Tășnad și membru în consilliul de conducere al acesteia.

A fost membru al Asociației ASTRA și al Asociației Generale a Românilor Uniți (AGRU), membru al conducerii locale a Partidului Național Țărănesc, a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului Coroanei din România.

Iosif Negrean, comerciant. S-a născut în Dindești la data de 12 martie 1892.

A absolvit liceul și apoi școala comercială.

Începând cu anul 1919 devine comerciant independent de pielărie în Carei.

A fost vicepreședintele Asociației Comercianților, președintele comisiei de îndrumare a Școlii de Ucenici Comercianți, a fost începând cu anul 1925 consilier local al Primăriei din Carei, a fost casierul parohiei greco-catolice și al Casei de Cultură greco-catolice din Carei, a fost președintele Asociației Tinerilor Comercianți fondată de el, precum și membru în consiliul director al Casei de Economii din Carei.

In ziua de 9 mai 1940, prin Înalt Decret Regal, Majestatea Sa Regele a binevoit a-i conferi Medalia „Meritul Comercial și Industrial” Clasa I-a.

Articolele scrise de el pe teme comerciale și industriale au apărut în ziarele locale și în Foia Comercianților (Kereskedök Lapja).

A părăsit această lume în data de 21 august 1959 fiind înmormântat în cimitirul  Mesterészi din Carei.

Ioan Pintea, a fost șef al biroului de audit județean, s-a născut în data de 22 decembrie 1899 la Carei. A absolvit gimnaziul piarist din Carei și a fost licențiat al facultății de drept din Oradea. Începând cu anul 1922 a devenit funcționar și apoi șef al biroului de audit județean Satu Mare.

Cornel Pop, directorul liceului pedagogic de stat din Carei, s-a născut în data de 20 ianuarie 1883 în Sișești.

Și-a dat examenul de bacalaureat în anul 1901 la liceul greco-catolic din Beiuș și a obținut calificarea ca profesor de liceu de istorie și de geografie la Universitatea din Cluj în anul 1910. Până în anul 1919 a fost profesor la liceul pedagogic greco-catolic din Gherla iar apoi Consiliul Dirigent l-a numit director al liceului pedagogic greco-catolic din Zalău unde a funcționat până în luna noiembrie 1930. Ulterior a fost numit director al liceului pedagogic de stat din Carei, instituție care s-a format prin unirea instituțiilor similare din Zalău și din Satu Mare. În timpul activității sale de la Zalău, a cumpărat pentru liceu și a dotat-o la standardele moderne, o sală de internat, a achizitionat o grădină de legume de 7,50 hectare împreună cu anexele ei gospodărești. A fost membru corespondent al secțiilor de știinte și de literatură ale Asociației ASTRA.

A fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului Coroanei din România.

A fost cunoscut și ca un mare colecționar de antichități. A avut o colecție destul de bogată de antichități, printre altele el deținând numeroase obiecte de origină romană, 40 de desene vechi romane și 102 bucăți de cărți vechi romane.

Dr. Iuliu Pop, avocat. S-a născut în anul 1902 în Pișcolt. Și-a luat licența în drept la Cluj în anul 1928. Începând cu anul 1930 a fost avocant pledant în Carei. A fost consilierul juridic al „Sindicatului pentru secarea bălților Eced, apărarea inundațiilor pe malul stâng al Someșului și regularizarea apelor interne”, partea română, cu sediul inițial la Carei și apoi la Satu Mare, continuatorul sindicatului cu același nume care și-a început activitatea în data de 10 ianuarie 1895.

Dr. Benedict Russu, notar public, născut la Bozieș în data de 25 martie 1888. A urmat facultatea de drept la Cluj și a obținut licența de avocat la Târgu Mureș în anul 1918. A fost avocat stagiar la Dej, grefier la judecătoriile din Reghin și Brașov iar apoi judecător districtual la Miercurea Nirajului. În anul 1922 devine adjunctul notarului public din Carei, iar începând cu anul 1924 devine notar public în Carei. Urmare activității sale sociale intense, a fost vreme îndelungată consilier local ales al Primăriei din Carei, consiler al parohiei greco-catolice din Carei, consilier școlar, membru în consiliul de conducere al Camerei Notarilor Publici membru în consiliile de conducere ale diverselor asociații culturale și sociale locale.

 Horia Mărieş

 

comentarii

de Tiberiu Vanca la 16 decembrie 2013 - 16:49

Frumoşi oamenii de odinioară ai Careiului, dar nu mă îndoiesc că între trăitorii de astăzi n-ar exista oameni la fel de frumoşi şi peste toate cu merite deosebite. Felicitări Horia Mărieş.

de Mihai Pop la 16 decembrie 2013 - 21:40

Careiul a avut oameni de isprava si personalitati remarcabile.Merita ca sa nu fie dati uitarii chiar daca pentru actuala administratie etnicii romani nu sunt tocmai la sufletul lor si spun aceasta pentru ca am citit despre ignorarea Monumentului si despre lipsa de interes pentru arborarea drapelului national la sarbatorile mari cum a fost si Ziua Nationala.Alaturi de cei mentionati de autorul articolului,ne bucuram sa ne mandrim cu cei care au fost consemnati in cartea „Pr.Vasile Lucaciu,parinte spiritual in clepsidra vremii” atat ca dascali cat si ca absolventi ai renumitului liceu Vasile Lucaciu din Carei,o pepiniera de intelectuali care au facut cinste Careiului.
Romanii au fost mereu intelegatori si toleranti in toata istoria lor si nu s-au inghesuit sa iasa in fata cu orice pret dar ma bucur ca cineva scoate la lumina rand pe rand valorile careiene!

de Felician Pop la 17 decembrie 2013 - 15:06

Felicitări domnului Horia Maries, felicitări Buletinului de Carei pentru râvna cu care militează în vederea scoaterii din cenușa memoriei a personalitatilor admirabile ale acestui oraș!

de Horia Mărieș la 17 decembrie 2013 - 15:31

@Felician Pop la 17 December 2013 – 15:06

Mulțumesc.

Lasati un comentariu