Elite fără graniţe – Ei sunt România: Povestea tânărului analist bancar care s-a întors în ţară

• publicat la: 19 decembrie 2013
Elite fără graniţe – Ei sunt România: Povestea tânărului analist bancar care s-a întors în ţară

România are o multime de tineri remarcabili. Auzim insă prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoaştem. Este si cazul lui Daniel Farmache.

El si-a obtinut diploma de licenţă la ICMA Centre, University of Reading, unde a absolvit cu First Class Honours programul BSc Finance and Investment Banking. In timpul facultatii, Daniel Farmache a avut o experienta in domeniul asigurarilor si una la o banca de top din Londra.

Parcursul academic

Daniel si-a inceput studiile universitare la ASE, unde, după primul an, a obtinut o bursa Erasmus pentru a petrece un an la University of Reading, din Marea Britanie. Acolo, povesteste tânărul, a studiat Finance and Investment Banking in cadrul ICMA Centre, o facultate specializata in pietele financiare si fondata in colaborare cu Asociatia Internationala a Pietelor de Capital (International Capital Markets Association) – o adevarata pepiniera pentru sectorul financiar londonez.

„La sfârsitul acestui an, universitatea, multumită fiind de calitatea bursierilor romani, ne-a dat sansa să continuăm si finalizăm studiile acolo, ceea ce am facut bucurosi”, mentioneaza Daniel Farmache.

Student român in Marea Britanie

Având in vedere că presa din Marea Britanie a pornit o adevărată campanie de denigrare a imigrantilor români, l-am intrebat pe Daniel cum a fost primit ca student străin ori dacă a intâmpinat dificultăţi pentru că este din România.

„Am fost primit foarte bine si inteleg substratul intrebării, care contine temerea ca studentii români ar putea fi dezavantajati de imaginea uneori proasta a României peste hotare. Insă, cel putin in Marea Britanie, aceste impedimente apar rar in mediul universitar si in profesiile white collar. Am avut colegi din zeci de ţări, unele la fel de exotice pentru britanici precum România.

Intr-o asemenea comunitate diversă si, totodata, foarte riguroasa din punct de vedere profesional, colegii si profesorii nu confunda studentii cu vectorii de imagine negativa ai României. Dimpotriva, România le apare mai degrabă ca un spatiu gol pe hartă, pe care noi, studentii si tinerii profesionisti, avem sansa să il umplem cu lucruri bune despre tara noastră”, ne-a raspuns Daniel.

Cele mai mari provocări au fost, pentru el, depărtarea de casă si mediul cultural diferit.

„Am incercat insă să le intorc in avantajul meu. Am descoperit că un mediu cultural diferit nu inseamna neapărat un mediu cultural advers. Dimpotriva, toate culturile au puncte comune si, o data ce reusim sa ‘traducem’ cutumele fiecareia, atunci putem sa ne imbogatim cu diversitatea pe care o ofera. Apoi, departarea de casa a fost cea care m-a motivat să dau ce era mai bun din mine. Totodata, ea m-a ajutat sa fiu atent la lucrurile bune pe care le-as putea aduce cu mine in România”, marturiseste tanarul.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu? In primul rând, punctează Daniel, i-a dat o formare academica solida si l-a inspirat profesional.

„Am avut sansa să studiez in Marea Britanie chiar in mijlocul crizei financiare globale, intr-un mediu foarte conectat cu sectorul financiar londonez – o experienta marcanta, in care am ‘disecat’ principiile economice. Totodata, am invăţat să privesc România mai obiectiv si să discern mai limpede bunele si relele tarilor dezvoltate.

Ca români, avem tendinta să adoptăm ţările occidentale ca model absolut si să ne dorim să emigrăm in masă, proclamându-ne dezgustul fata de România. In realitate, am descoperit că si ţările dezvoltate au problemele lor grave si la fel de supărătoare pentru cetăţenii lor. Am realizat că este firesc ca, in evolutia sa, si România să intampine provocari si ca nu trebuie sa ne supere pasii naturali ai dezvoltarii. Dimpotriva, este un proces unic, la care avem sansa sa contribuim”, a adaugat Daniel Farmache.

Revenirea in ţară

De ce s-a intors in România? „De multe ori, când primesc această intrebare, ea este insotita de argumentul ca România nu are viitor si, ca atare, trebuie să ne salvăm cât mai putem, emigrand. Este drept să spun că familia si tot ceea ce mă leagă de casă erau ele insele suficiente pentru a reveni in tara. Insa ceea ce m-a animat in intoarcerea in România a fost tocmai dorinta de a o transforma intr-o tara in care intrebarea ‘De ce te-ai mai intors din strainatate?’ sa nu mai aiba sens. Totodata, imi doresc sa imi pun in practica pasiunea pentru finante intr-un loc unde as avea impactul cel mai mare si cel mai aproape de sufletul meu. Romania este locul perfect pentru asta.

Cel mai mult ma bucura ca, fie ca se intorc, fie că nu, tinerii romani incep sa simta ca responsabilitatea le apartine si vor sa contribuie la dezvoltarea tarii, de oriunde s-ar afla. Cel mai usor pot vedea aceasta ca voluntar in Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). LSRS, impreuna cu al sau C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Români din Străinatate) sunt probabil exemplul cel mai bun de coagulare a tinerilor din diaspora in jurul unor deziderate comune pentru România”, ne-a mai spus Daniel.

De exemplu, mentioneaza el, in aceasta vară, LSRS a organizat SMART Internships – primul program de internship-uri in ministerele României, cu stagiari provenind de la cele mai mari universităţi din lume. CAESAR tocmai a organizat Colocviul „Antreprenoriat Cultural Românesc in Tară si in Diaspora”, care a reunit tineri artisti de valoare, antreprenori si factori de decizie din mediul guvernamental si mediul privat.

Sectorul financiar, pregătit să recompenseze corect performanta

In prezent, Daniel Farmache este Analyst/Relationship Manager in cadrul Citibank România: „In această pozitie am sansa să lucrez cu companii si institutii de prim rang, in cadrul tranzactiilor cele mai importante din tara si, nu in ultimul rând, să invăţ foarte multe despre mediul economic de la noi.

Pentru a ajunge aici, au fost importante atât facultatea, cât si Programul CFA (Chartered Financial Analyst), al carui ultim nivel l-am promovat in aceasta vara. Sectorul financiar din România, precum multe alte industrii, are nevoie de oameni calificati si este pregatit sa recompenseze corect performanta”.

Sistemul de invăţământ din România, din perspectiva unui tânăr cu experienţă internaţională de studii

Daniel Farmache este de părere că, cu unele exceptii, sistemul de invatamant din tara nu reuseste să isi atingă scopul principal: furnizarea de absolventi care sa răspundă nevoilor angajatorilor.

„Având sansa să studiez atât in tara, cât si in strainatate, găsesc că in România teoria nu este legată de practică. In Marea Britanie, de exemplu, la cursuri aveam Financial Times pe masă si discutam exemple concrete. In acelasi timp, in România, goana studentilor după diplome si goana facultăţilor după studenti au condus la scăderea calităţii invatamantului si a valorii diplomelor. Astfel, angajatorii nu mai au in universitati un reper de incredere; unii au ajuns să considere liceul un indicator mai bun al calităţii tinerilor.

Insă lucrurile pot fi imbunătăţite. Cresterea preocuparii pentru rigurozitatea lucrarilor academice si bacalaureatul mai bine organizat sunt exemple pozitive din ultimii ani. Alte bune practici ar fi: cursuri mai eficiente si cu vaste exemple practice; cooptarea de profesionisti ca profesori-vizitatori; respectul si co-responsabilitatea dintre universităţi si studenti. Nu in ultimul rand, Educatia are nevoie de un buget de 6% din PIB, asemenea tarilor dezvoltate, cu care incercam sa ne comparam. Este cea mai bună investitie pe care statul o poate face”, adaugă Daniel Farmache.

sursa ziare.com

comentarii

de iosef la 19 decembrie 2013 - 15:53

In romania nu o sa fie niciodata o universitate serioasa pina cind o studenta se culca cu profesorul ei ca sa-si optina diploma.Pentru asemenea cazuri diplomele nu sint in strainatate recunoscute.Un asemenea cetatea romin ca si Daniel ar trebui sa lucreze de fapt la Ministerul finantelor din romania ca-ci ar fi singurul om cu calitate superioara.Asemenea Persoane ar trebui mai mult sa fie chemati la televiziune si discutat cu ei ca s-ai cunoasca lumea mai bine.Dar si televizunea din romania se ocupa mai bine cu tilharii de la guvern care ce maninca de craciun sau care unde merge sa-si petreaca revelionul din banii furati de la popor.

de heni la 20 decembrie 2013 - 01:10

pai asa sunt studentele care nu cunosc limba romana si trebuie sa se foloseasca de alta la profesor pentru ca sa obtina diploma…..si cum sa recunoasca strainii diplomele daca nici limba tarii nu stii sa o folosesti si iti trebuie alta?

Lasati un comentariu