Expoziţie de icoane la Carei

• publicat la: 15 decembrie 2013
Expoziţie de icoane la Carei

Duminică,15 decembrie 2013, de la ora 12.30 în sala de expoziţii a Castelului Károlyi din Carei a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane a artistului plastic George Dan, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare şi a Direcţiei de Cultură şi Sport Carei.

George Dan s-a născut la Corbeanca, jud. Ilfov la 14 februarie 1957. Este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Satu Mare, clasa prf. Ion Popdan. Tehnicile abordate  de către artist  sunt: uleiul, tempera,culorile acrilice pastelul şi fresca.  A expus în ţară dar şi în străinătate, în colecţii particulare din Franţa, Germania,Olanda, Canada, S.U.A. 

Evenimentul a fost moderat de  Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Sport a municipiului Carei, care a deschis vernisajul, după care au luat cuvântul  Gheorghe Toduţ, referent în cadrul Direcţiei pentru cultură Satu Mare, care a prezentat un scurt istoric al icoanei,  Gergely Csaba, preşedintele asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare care a spus câteva cuvinte despre autorul icoanelor şi despre semnificaţia culorilor folosite, preotul Cristian Chindriş din Păuleşti, care a menţionat detalii despre istoria icoanei şi simbolistica acesteia în cultura bizantină şi artistul George Dan, care a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi pentru ocazia de a expune în această locaţie elegantă oferită de castelul din Carei.

Icoana reprezintă o imagine plastică, artistică sau artizanală a unor ipostaze sau acţiuni ale divinităţii sau a unor sfinţi  sau zeităţi de rang secundar , fiind considerată sacră. Pictura icoanelor înfăţişează lucurile ca şi cum ar fi produse de lumină şi nu ca şi cum ar fi luminate de o sursă exterioară. În procesul creaţional, artistul a folosit o serie de simboluri şi culori dintre care enumerăm: albul, albastrul, roşul, negrul şi auriul.  După cum a menţionat  Gergely Csaba, „albul reprezintă colarea revelaţiei, a Harului, albastrul culoarea cerească prin excelenţă, smerenia tăcută, roşul, simbolul iubirii şi a jertfei, auriul, viaţa cea veşnică şi credinţa,negrul veşmintelor călugăreşti simbolizează renunţarea la deşertăciunea lumii, condiţie a vederii luminii dumnezeieşti.

Între prezentările invitaţilor, au fost inserate scurte momente artistice oferite de Ansamblul Ceatăra, condus de prof. Adrian Paşca. Tinerii interpreţi au completat atmosfera cu câteva colinde inedite pregătite special pentru acest eveniment. 

Expoziţia cuprinde un număr de 32 de icoane şi poate fi vizitată până în data de 11 ianuarie 2014, conform programului Muzeului Municipal Carei.

redactia

Lasati un comentariu