Muncitori înlocuiți de roboți. Ce profesii sunt în pericol

• publicat la: 14 decembrie 2013
Muncitori înlocuiți de roboți. Ce profesii sunt în pericol

Muncitorii necalificați, cei cu salarii mici și cei din domeniile transporturilor, logisticii, administrativ și producție sunt angajații cei mai amenințați de informatizare, care în următorii ani pot rămâne fără job.

Concluzia aparține unor cercetători din cadrul Universității Oxford, Carl Benedikt Frey și Michael A. Osborne, și a reieșit din studiul lor „Viitorul pieței muncii. În ce măsură sunt locurile de muncă supuse riscului computerizării”.

Au fost analizate 702 ocupații, iar dintre activitățile care vor fi înlocuite cel mai probabil de computere se numără contabilii, suportul administrativ, angajații care încarcă și descarcă marfa, cei care repară ceasuri, cei care realizează cusături manuale, cei care introduc date.

Totodată, profesii precum cea de analiză a dosarelor din asigurări, cea de funcționar în brokeraj, de achiziții, ofițerii de credite, secretarele, operatorii radio sau șoferii sunt în al doilea val de risc.

Urmează ocupații precum hostesse, angajații din restaurante și cafenele, operatorii de telefonie, agenții imobiliari, cei care repară echipamente foto și video, operatorii de mașini în producția de încălțăminte și chiar și tehnicienii dentari.

Cei mai afectați vor fi angajații din domeniul serviciilor, o parte dintre ei urmând să fie înlocuiți de roboți cu simțuri și dexteritate îmbunătățite, ceea ce le permite să realizeze mai ușor activități manuale, potrivit aceluiași studiu, citat de rnews.ro.

O altă concluzie a cercetării mai arată că pe măsură ce salariul este mai mare și nivelul de instruire al unui angajat este mai ridicat,probabilitatea ca acesta să fie înlocuit de un computer scade.

Vor scăpa de înlocuirea cu roboți angajații care dispun de creativitate și inteligență socială, calități ce nu pot fi asigurate de o mașină.

sursa rostiri.yahoo.com

Lasati un comentariu