Noi incitări:despre pașii luptei ARMATE pentru autonomia maghiară

• publicat la: 18 decembrie 2013
Noi incitări:despre pașii luptei ARMATE pentru autonomia maghiară

Gasiti  mai jos traducerea din limba maghiară a unui articol apărut în revista Europai Ido (în limba română ”Timpul Europei”) în data de 23 noiembrie 2013, sub semnătura directorului Alpár Szilamér Horváth. Revista Europai Ido apare în județul Covasna.

De remarcat faptul că directorul publicației îl laudă pe actualul președinte UDMR, Kelemen Hunor, care a făcut în ultimii doi ani mai multe pentru autonomia maghiară decât a făcut fostul președinte UDMR, Marko Bela, ”în decurs de aproape două decenii de conducere”.

”Bravo, secui! A fost un lucru bine făcut

A fost înălţător să simţi că secuii încă mai dau crezare apelurilor edililor lor, că secuii doresc să trăiască.

A fost înălţător să simţi că secuii au participat într-un număr mare pentru a arăta că nimeni nu trebuie să se joace cu răbdarea secuilor, deoarece poporul secui este un popor paşnic, dar poate şi în momentul de faţă să impună respect!!!

Felicitări secuilor ciucani, pentru faptul că în pofida sabotării transportului de către puterea română, au reuşit să ajungă în ultimul moment , într-un număr destul de mare, la locul de luptă!.

Faptul că în ultimii doi ani, Kelemen Hunor a făcut pentru cauza autonomiei secuieşti mai mult decât a făcut Marko Bela în decurs de aproape două decenii de conducere, vine să îi repare greşelile de până acum. Esenţial este că acum au fost acolo cu toţii, au fost acolo unde au trebuit să fie!

Le adresăm felicitări celor care au aprins Focuri de Strajă pe dealul Oriaspince. Această tradiţie trebuie neapărat continuată.

Greşeli, erori, stângăcii

Aproape toate greşelile şi stângăciile au fost comise de cei de la comunicaţii. Vicepreşedinţii pe probleme de comunicare din cadrul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) au comis o serie de erori inacceptabile, în frunte cu Ferencz Csaba. Ce vicepreşedinţie impotentă este aceea care nici după două zile de la evenimente nu este în stare să publice materiale video pe site-ul Marşului Secuiesc? CNS nu a avut propriul său material video nici în ziua de marţi, pe site-ul http://szekelymenet.info. Noroc că domnul Ferenc nu a preluat materialele video din presa din România. Există numeroase instrumente care ar fi putut fi puse în aplicare de către un bun conducător militar:

Realizarea din spaţiul aerian a unui material video.

Fotografi însărcinaţi care să se afle în toate punctele de întâlnire şi care să predea materialele după desfăşurarea marşului, pentru ca acestea să-i poată fi transmise presei din lumea întreagă!!!

O altă greşeală gravă de organizare este aceea că au existat persoane naive care au crezut că puterea română poate fi însărcinată să transporte armele secuilor la locul de luptă. Greşeşte cel care crede că prezenţa la eveniment a fiecărui secui nu a fost o armă!!! Esenţa Marelui Marş a fost efectivul!! Cazul locomotivei defecte de la Izvorul Mureşului putea fi prefigurat.

Eu personal consider o greşeală faptul că organizatorii au ajuns la o înţelegere cu puterea în sensul blocării doar a unui singur sens de mers. Eu personal aş fi făcut în aşa fel încât timp de 3-4 ore, românii să nu circule la faţa locului. Astfel s-ar fi putut evita ca un autoturism cu număr de Vrancea să deranjeze cu claxoane imnul ungar între localităţile Reci şi Moacşa. Felicitări secuilor de acolo pentru că nu l-au linşat pe şofer. S-ar fi putut întâmpla şi aşa ceva!!!

Niciodată să nu însărcinezi duşmanul să se ocupe de transportarea armelor tale!!!

In cadrul Marşului, cineva a spus că românii sunt fraţi. Si eu aş simpatiza cu această idee numai că există o piedică, şi anume că ei ne consideră duşmani care ar trebui desfiinţaţi, asimilaţi şi colonizaţi. Noi suntem buni cel mult să fim sclavi producători de economie, până când ne vor obţine pământurile şi le vor popula cu semenii lor. In pofida tuturor dovezilor genetice, ne pun sub semnul întrebării şi existenţa de locuitori strămoşi.

Alpár Szilamér Horváth, directorul publicației Europai Ido
Alpár Szilamér Horváth, directorul publicației Europai Ido

(…)

Primul pas al luptei armate este înfiinţarea Băncii Secuieşti independente, iar acţionarii acesteia ar urma să fie secuii. Banii secuilor vor fi în siguranţă dacă îşi vor ridica salariile din automatul filialei locale a Băncii Secuieşti.

Cel de-al doilea pas al luptei armate este refuzarea achitării impozitelor către statul român, în momentul în care elita politică din România neagă asigurarea autonomiei secuieşti..

Cel de-al treilea pas.

Să dea Domnul să nu fie nevoie de aşa ceva, deoarece al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultaţi până când activiştii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective şi trenuri italiene. Eu sper că secuii nu vor fi nevoiţi să recurgă la acest instrument extrem, premierul român Victor Ponta a promis un răspuns constituţional. Ştim ce înseamnă acest lucru, adică nici prin cap nu-i trece să cedeze în privinţa proiectelor româneşti!

Dragi Secui! A fost un lucru bine făcut, dar să ştiţi că în viitor va fi nevoie de şi mai mult! De mult mai mult!!!”

Sursa: Europai Ido, nr. 23 din noiembrie 2013, autor Horvath Alpar (traducere din limba maghiară de Centrul European de Studii Covasna – Harghita )

napocanews.ro

comentarii

de Bârna la 18 decembrie 2013 - 10:05

«Eu personal aș fi făcut în așa fel încât timp de 3-4 ore, românii să nu circule la fața locului.»
«al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultați până când activiștii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective și trenuri italiene.»

Constituția României
Statul român – Articolul 1
(5) În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.

Dreptul la identitate – Articolul 6
(2) Măsurile de protecție luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității persoanelor aparținând minorităților naționale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate și de nediscriminare în raport cu ceilalți cetățeni români.

Libera circulație – Articolul 25
(1) Dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate, este garantat. Legea stabilește condițiile exercitării acestui drept.

Libertatea de exprimare – Articolul 30
(7) Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

de ZSOLTI la 18 decembrie 2013 - 10:31

oameni de caracter cu care ne mandrim nu mormoloci corupti

de prosteala la 18 decembrie 2013 - 11:14

Fluturi un steag secuiesc si gata, prostii se aduna. Rostesti 3 cuvinte de indemn la lupta si gata, prosti se aduna. Spui ca pamantul poate fi al secuilor si gata, prosti se aduna.
Alooooo. Nu toata lumea este prost. Sa va bag undeva si sa nu va mai scot niciodata pe toti cei care incitati.
Romani, unguri si secui, aveti mai multa minte decat instigatorii.
In loc sa fiti o natie de frustrati, luptand pentru nimic (ca defapt pentru ce sunteti indrumati sa luptati), pentru voturile si bunastarea catorva politicieni. Daca nu ar fi supermandria cateodata prosteasca de a fi ungur nu ar avea voturi acestia si nu ar putea sa se joace cu puterea pe care voi (prostimea) le-o dati.
Asa de bine ma inteleg cu nevasta mea care-i romanca de etnie maghiara. Dar sunt ferm convins ca si tu te intelegi cu rudele tale care sunt de alta religie sau etnie. Dar amandoi punem botul la prostealea politicienilor?
Noi! Cei care traim impreuna de multe decenii, chiar suntem prosti?
Eu nu vreau sa fiu prost. Eu vreau sa fiu fericit si nu frustrat. Iar tie-ti urez sanatate si bucurie alaturi de cei dragi.
La multi ani!

de emil la 18 decembrie 2013 - 11:18

Tipii ăștia se considera în război cu puterea romana și amenință cu acte teroriste, pe care evident nu secuii le vor comite, fiindcă, la câți sunt, e cam greu de adunat o mana de așa ceva. E limpede ca e vorba despre ungaristi care doresc o enclava ungureasca în centrul României, indivizi care considera statul ai cărui cetățeni sunt o putere dușmană. Intonarea imnului Ungariei este absolut fireasca în concepția acelor „secui”, ba unii dintre ei ar fi fost doritori/capabili sa interzică circulația etnicilor romani pe timpul intonării imnului altui stat undeva pe teritoriul României. Desigur, steagul romanesc, un automobil romanesc sau muzica romanească în acele locuri sunt considerate o sfidare, o provocare, din moment ce unii se minunează ca nu s-a produs linșajul ocupanților unui autoturism cu număr de Vrancea, care ar fi deranjat intonarea imnului Ungariei. Si atunci etnicii romani din zona a cărei autonomie este vizata, ce soarta ar avea, dacă numai prezenta unui automobil este deranjanta? Cine garantează ca injectații cu ungarina nu ar introduce restricții de circulație pentru etnicii romani cu diferite prilejuri? Cine garantează ca drepturile etnicilor romani ar putea fi prezervate sub o administrație autonoma, când sub administrația considerata acum românească/dușmană, unii au sugerat interdicția de circulație pe criterii etnice timp de 3-4 ore? Daca tipii ăștia asta doresc și o spun deschis, nimeni nu poate garanta ca ororile din 1940-44 sau din 1989 nu se vor mai repeta în momentul autonomiei „secuiești” (fără secui, adică ungureasca).

de pentru joltica copypaste la 18 decembrie 2013 - 11:58

daca nu e capatul lumii un steag de ce Primaria Udmr Carei nu arboreaza steagul Romaniei de ziua ei nationala?

de pentru joltica copypaste la 18 decembrie 2013 - 12:00

trebuie sa intervina presedintele Consiliului Judeetean la primar ca sa fie scoase din depozit si aruncate seara pe stalpi dar numai cateva ca cele mai multe au fost ale orasului care nu acum avea ziua.
pe voi de ce va deranjeaza drapelul Tarii unde traiti si unde mancati?

de atol la 18 decembrie 2013 - 12:50

ZSOLTI , se vede ca esti un baiet destept, ai desigur lipsuri esti maghiar, dar nu are a face. Ceea ce conteaza este spiritul , simbolistica actiunii. Tot ce fac ungurii este de fapt o recucerire simbolica a teritoriilor pierdute prin Tratatul de la Trianon. Ai uitat sa spui ca la Deva unde maghiarii nu mai reprezinta mare lucru ( si asa sper sa ramana pentru totdeauna) si unde din cauza politicienilor intotdeauna a fost un prefect sau sub prefect maghiar, la un moment dat fara nici o aprobare a aparut in fata prefecturii un obelisc care ne reaminteste ca ungurii au fost o data stapani. Desigur ar fi vrut sa il puna in fata Magnei Curia dar acolo sunt Horia, Closca si Crisan si nu au avut tupeul acesta.

de pentru Zsolt la 18 decembrie 2013 - 15:21

se apre ca redactia a vazut ca tu centrezi si tot tu dai cu capul adica tu inciti si tu raspunzi apoi……ca altfel nu te stergea asa……mari banditi mai sunteti voi astia din gasca lui lajcsika

de emil la 18 decembrie 2013 - 20:11

zsoli dobas 11 : 39

Un cetățean roman și-a pus pe frunte o bentiță în culorile drapelului romanesc, de Ziua Națională a României, într-o școală din Romania. Gestul a deranjat și a fost considerat drept o provocare de către multi etnici unguri din școală respectiva. Dar un steag e capătul lumii? Cum pot fi unii atât de limitați?

Daca nu e capătul lumii, de ce insista unii etnici unguri din Romania sa arboreze pe oriunde și cu orice ocazie drapelul unguresc, adică steagul altui stat, când ei sunt cetățeni romani? Logica tipic ungarista! Naționalismul romanesc, in Romania, e de factura comunista, e rău și trebuie condamnat. Nationalismul unguresc in Romania e bun si trebuie proliferat atat in Romania, cat si in Ungaria.

de emil la 18 decembrie 2013 - 20:44

fazsoli 12:14
Iar ai scăpat porumbelul și ai spus adevarul: tu chiar mănânci din ceea ce produci prin munca cinstita, ca orice scatofag legelista injectat cu ungarina, demn de titlul acesta de onoare. Tu mănânci ceea ce produci, adică ceea ce în termeni medicali se verifică prin examenul coprologic.
Asta cu „in tara noatra milenara” (o fi Ungaria? O fi vreo tara ereditara? Ca Ungaria nu exista ca stat separat în Europa din 1541 pana in 1849, apoi pauza și din nou din 1918 încoace. Care țară milenara, când un mileniu înseamnă 1000 de ani? Unde sunt 500 de ani din mileniul ala care începe cu honfoglalas, adică tocmai cu ocuparea unui pământ locuit de alții!?) Probabil nu e o țară milenara, ci o tara milenara, un defect milenar, aia da, căci fără defectul ala, fără tara aia, nu puteați (voi, ungaristii) face pandemia de trianonita.

fazsoli

Asta cu împărații, regii și tribunalele țiganilor e iar o emanație a golului dureros dintre urechile tale. Nimic din ce ai enumerat acolo nu este oficial si nici nu se substituie autorității statului roman. Pe când autonomia „secuiasca” (fara secui), vizează înlocuirea autorității statului roman cu cea ungureasca. Si se mai mira unii ungaristi ca fata de pretențiile autonomiste ungurești se ia poziție ferma? Interesant ca se mira tocmai cei care emit astfel de pretenții, se mira cei ce acuza naționalismul romanesc dar il încurajează pe cel unguresc, care, evident, spre deosebire de cel romanesc nu e de factura comunista!

de emil la 18 decembrie 2013 - 20:51

faszoli

Sub drapelul unguresc s-au comis prea multe orori împotriva etnicilor romani încât arborarea lui sa nu trezească resentimente puternice, mai ales ca reprezentanții statului ungar nici măcar nu și-au prezentat nici pana azi scuze pentru masacrele din Ardealul de Nord de sub același drapel horthyst. Ca urmare, răspunsul pentru cine vrea autoritate ungureasca în Romania este simplu și clar: NU!

Faceți cata autoritate ungureasca vreți, dar nu în Romania, ci în Ungaria!

de ZSOLTI la 18 decembrie 2013 - 23:47

ce-ar fi sa-i lasam noi in pace pe mitici si sa ne vedem de treburile noastre? Ardeleni cu banateni si bucovineni. Ca pe vremuri. Transilvania Banatul si Bucovina trebuie sa-si recapete independenta. In preznet ele sunt stapanite, subjugate si jecmanite de guvernul de la Bucuresti. Ajunge! Sa urmarim indeaproapre referendumurile din Catalunia, Scotia si Flandra si sa le urmam exemplul.

de ZSOLTI la 19 decembrie 2013 - 00:11

pe lagarele de munca fortata din delta canal sau baragan ori pe puscariile comuniste ce drapel flutura unde au murit sute de mii de romani

de emil la 19 decembrie 2013 - 00:12

faszoli 23:47

Pe vremurile la care se referă scatofagul zsoli, ocupantul si jecmanitorul era defunctul imperiu austriac, din 1867 austro-ungar. Anul 1918 nu a venit încă pentru ungaristi, ei sunt încă la honfoglalas. Nici o problema, a venit 1920 si, mai ales, 1947. Incitările separatiste în folosul Ungariei nu sunt o noutate, dar chiar ar fi bine ca ungaristii sa-i mai lase în pace, nu numai pe mitici, ci si pe ardeleni, bănățeni și bucovineni. Spre disperarea ungaristilor horthysti, Romania nu este stat multinațional. Sau, dacă totuși insista unii, atunci Romania este la fel de multinațională ca Ungaria. Când se va face referendum în Estul Ungariei ca sa se desprindă de Vestul ei și vor pune Dunărea ca graniță intre ele, atunci s-ar putea sa se ia în calcul un referendum pentru revenirea în granițele fostelor comitate de dinainte de 1920, a părților vestice din Bihor, Satu Mare, Arad, acordate la Trianon Ungariei. Sau, dacă tot ii deranjează Brătianu pe unii, ar fi cazul sa cerem frontiera acordata României in 1916, in convenția cu Antanta. Asta ca sa știe unii ca, dacă vor revizuirea, s-ar putea ca rezultatul sa fie micșorarea Ungariei.

de petofi la 19 decembrie 2013 - 08:05

pe lagarele de munca fortata unde erau trimisi si cei din carei de comunistii jizi si unguri si romani vopsiti????
da la budapesta ce steag flutura pe parlamentul condus de bela kuhn in 1919 cand a trebuit sa intervina armata Română ca să vă elibereze şi să dea de mâncare la populaţia înfometată?

de Tiberiu Vanca la 19 decembrie 2013 - 12:20

TRECUTUL NU TACE
CRIMELE HORTISTE DIN
TRANSILVANIA
Mă aflam la anii cărora li se spune „cei de acasă” când trebuia să-mi încep instrucţia şcolară. Dar ultimul din aceşti ani, al şaptelea, avea să arunce peste România un linţoliu de tristeţe. Ţarii, potrivit unui „Diktat” criminal, trebuia să i se spargă conturul şi să i se extragă o mare parte a suprafeţei, respectiv 43.492 km. pătraţi, adică, jumătate din teritoriul Transilvaniei şi oferită cadou unui stat din proximitate ce-şi dorea extinderi imperialiste. Potrivit poziţiei lor de luminători, întru spirit, şi dragoste faţă de neam, părinţii s-au socotit expuşi, drept care şi-au luat de mână cei patru născuţi şi, au luat calea pribegiei, instalându-se în România rămasă. Cu ochi de prunc, ce nu ştia prea multe, vedeam feţele brăzdate de lacrimi ale părinţilor pe măsură ce veştile din entitatea numită „Ardealul de Nord” ajungeau la ei. Este vorba de „baia criminală prin sânge şi curmări de vieţi omeneşti” pe care, întru veselie şi cu afecte de necesitate, cum ar putea fi motivată o conflagraţie ce ar putea avea faţă în faţă două puteri care se urăsc, care-şi revendică ceva ce le-ar aparţine, puterea hortistă o comitea pe destinul populaţiei româneşti împuşcând, şi sfârtecând pântecele femeilor ce aşteptau să nască, precum şi pruncii ce se aflau cu vitele la păşunat pe un oarecare izlaz. Dar să renunţăm la efortul de a demonstra nepermisivitatea şi să trecem la răsfoirea hărţii pe care s-au consumat evenimentele:
TREZNEA jud. Sălaj: 9 sept. 1940: Trupe din batalionul 22 Grăniceri –Debreţin- comandate de locotenentul Akosi descind în localitate. Pe islazul pentru păşunat vite se aflau câţiva copii ce îndeplineau utila şi nevinovata îndeletnicire pastorală, paza vitelor. Precum morile de vânt au fost pentru Don Quijote inamici fioroşi ce trebuiau lichidaţi, tot astfel trupei hortiste, cei câţiva copii le-au părut o barieră inamică insurmontabilă ce trebuie neutralizată drept care i-au aşezat sub foc de mitralieră. Trupurile neînsufleţite ale copiilor aveau să fie descoperite, ceva timp după terminarea băii de sânge din localitate. După deschiderea apetitului ucigaş comis prin uciderea pruncilor au intrat în sat pentru lucruri mai serioase. Aici folosind acelaşi foc de mitralieră au curmat vieţile la 93 de persoane, din care, 87 români şi 6 evrei.
IP jud Sălaj -13-14 septembrie 1940: Armata maghiară aflată sub comanda locotenentului Vasvari Zoltan intră în sat în noaptea de 13 spre 14 septembrie orele 23. Sunt întâmpinaţi de etnicii maghiari din zonă care le servesc drept călăuze în operaţia de identificare a caselor locuite de români. Au fost ucise 157 de persoane prin foc de armă şi înjunghiere cu baioneta. Victime: bărbaţi şi femei, copii şi pruncii din pântece materne. În ziua de 14 septembrie acelaşi locotenent pune la treabă câţiva localnici, nu ne îndoim că au fost o seamă din entuziaştii etniei maghiare, să sape o groapă comună în cimitirul sătesc, groapă în care au fost aruncate, de a valma trupurile neînsufleţite ale celor ucişi.
CERIŞA jud. Sălaj : 15 septembrie 1940: este localitatea în care militarii unguri s-au jucat de-am războiul. O companie neidentificată îşi face apariţia în dimineaţa zilei de 15 în localitate. După ce au servit un succint „aperitiv” ucigând un număr de şapte ţărani, au trecut la joacă. Au adunat 64 de localnici (români şi evrei) i-au scos din localitate şi i-au cantonat pe un deal unde au procedat la selecţie prin: „Evreii să iasă în faţă!” Au ieşit 5 persoane, care au fost conduse, evident sub arme, pe versantul opus al dealului. Celor 59 de români li s-a indus că sunt lăsaţi în libertate dar trebuie să fugă. În timp ce aceştia alergau s-a ordonat foc , iar urmare acestuia a fost ucis Gavrilă Herţa din Cosniciul de Jos, 58 din aceştia au beneficiat de capacitatea de a oferi spaţii înafara focului de armă a terenului pe care alergau, râpe, denivelări sub formă de cute, etc.
MARCA jud. Sălaj – 15-16 septembrie 1940: În dimineaţa zilei de 15 o companie de honvezi din Şimleul Silvaniei şi-a făcut apariţia în localitate. Erau însoţiţi de călăuze recrutate din rândul etnicilor maghiari, din Ip, deghizaţi în militari, îi numim pe Arpad Osz şi Ştefan Incze. Şi pentru că au venit acolo cu rosturi au împuşcat, aşa ca să se ştie: şase români, doi evrei şi trei slovaci.
BREŢCU jud. Covasna 16 septembrie 1940: Motivat de faptul că Niculae Boldea s-a plâns că fiul său mai mare a fost bătut de un etnic maghiar, atât el cât şi fiul, victimă, au fost închişi la primăria localităţii. Armata intră în comună în 13 septembrie iar comandantul acesteia a dispus ţinerea în arest a românilor. În noaptea de 13-14 septembrie au fost devastate casele a 20-30 de români (evident identificarea acestora nu era posibilă fără concursul etnicilor maghiari). În 14 septembrie este arestat şi fiul de 14 ani a lui Niculae Boldea. În 16 septembrie militarii acced la casa Boldea pentru a lua haine pentru prisonieri ce afirmative, urmau să fie expulzaţi în România. Întorşi la primărie au urcat victimele într-un camion şi au pornit spre graniţă. În vârful dealului Măgheruş, au oprit au debarcat cei trei prisonieri, i-au împuşcat şi i-au îngropat.
MUREŞENII DE CÂMPIE jud. Cluj 20 septembrie 1940: Sub comanda locotenentului Gergely Csordas prepus al armatei maghiare militarii din subordinea sa ucid 11 persoane. Între acestea: preotul Andrei Bujor şi familia sunt ucişi în camerele de culcare, iar în curte, cantorul Ioan Gurzău şi soţia Valeria, învăţătorul Gheorghe Petrea, soţia Natalia, mama acesteia Ana Miron, şi fiica de 5 ani, a cuplului, Rodica, precum şi Şarlota Juhasz, de etnie maghiară. Instigator la abominabila crimă a fost contele local Albert Wass care avea un conflict cu preotul Bujor din cauza unui teren de vânătoare şi pentru că vedea în acesta un naţionalist român.
MIHAI BRAVU jud. Bihor: 7 septembrie 1940. Armata maghiară intră în localitate. Adună un număr de 22 persoane, ţărani, între care şi doi copii, îi duce pe câmp , înafara localităţii şi îi împuşcă.
CIUMĂRNA jud. Sălaj. 8 septembrie 1940. În trecere prin localitate trupele maghiare ucid 11 persoane.
ZALĂU jud. Sălaj. 9 septembrie 1940:Soldaţi ,maghiari, neidentificaţi intră în casele românilor Grigore Vicaş şi Gheorghe Prunea. Sunt ucişi prin împuşcare, Grigore Vicaş şi fratele acestuia cu soţia, Gheorghe Prunea şi soţia acestuia însărcinată în ultima lună. După masacru banda criminală părăseşte locaţia crimei iar în stradă dau peste ţăranul Nicolae Pop din Treznea, venit la oraş cu lapte şi alţii. Numărul victimelor 27.
HUEDIN jud. Cluj, 10 septembrie 1940: În drum spre Cluj, trupele maghiare îl maltratează şi îl ucid pe protopopul român Aurel Munteanu şi pe poliţistul Gheorghe Nicula.
BELIN ŞI ZĂBALA jud. Covasna, 13-14 septembrie 1940: Trupele maghiare vandalizează casele românilor, persoanele sunt maltratate în mod sălbatic pretinzându-li-se să plece în România. O parte din ei au trecut graniţa iar alţii au fost expulzaţi . Proprietăţile acestora fiind confiscate.
HALMAŞD jud. Sălaj – 16 septembrie 1940: soldaţi neidentificaţi ai armatei maghiare ucid cu focuri de armă trei localnici români. În dimineaţa zilei de 17 sept. Au împuşcat şapte persoane din familia Maticec, între care şi un nou născut de doar 5 luni.
SÂNTION 16-17 septembrie 1940 jud. Bihor: Familia ţăranului Gheorghe Ţipănuţ a fost maltratată de soldaţi unguri, soţia acestuia a fost lovită cu revolverul şi cu picioarele, iar capul familiei şi doi dintre fii săi au fost împuşcaţi.
COSNICIU DE JOS jud. Sălaj, 16 septembrie 1940: Militari unguri, călăuziţi de etnici maghiari, din satele vecine, au ucis prin împuşcare 11 români. În 18 septembrie Dumitru Costelaş este ucis prin împuşcare de către militari unguri.
CAMĂR jud. Sălaj, 18 septembrie 1940: În pădurea Zăuan, patru români sunt schingiuiţi şi mutilaţi de către soldaţi unguri şi apoi ucişi.
AGHIREŞ jud. Cluj, 18-21 septembrie 1940: Primarul comunei, Iosif Kovacs a întocmit o listă cu numele românilor şi evreilor pe care-i propunea pentru rele tratamente şi ucidere. A fost ucis un român al cărui nume nu este dat de izvoarele ce le-am consultat. Gheorghe Boc este ridicat de la domiciliu în seara zilei de 18 septembrie de o patrulă maghiară, este torturat bestial mai multe zile. A fost pus să-şi sape singur groapa, apoi a fost împuşcat. Şi asta n-a fost de ajuns. După aceia i s-a ciopârţit trupul cu săbii şi baionete.
SUCUTARD jud. Cluj, 22 septembrie 1940: sunt ucişi prin împuşcare doi români şi trei evrei. La instigarea familiei grofului Albert Wass au fost arestaţi Iosif Moldovan şi Ioan Câţ, persoane ce în 1938 l-au împrocesuat pe conte sub învinuirea de producere de leziuni corporale. Au mai fost arestate Estera şi Rozalia Mihaly, bănuite de grof a fi prestat activităţi comuniste. Sunt transportaţi sub pază militară în comuna Ţaga unde o dimineaţă mai târziu sunt împuşcaţi şi aruncaţi într-o groapă comună.
SUCIU DE SUS JUD. Maramureş,, octombrie 1943: Sunt împuşcaţi doi români, în timp ce încercau să se ascundă de militarii unguri.
*
Astfel s-au consumat actele de „Bun” venit” a armatei maghiare (rostite de etnicii maghiari) pe teritoriul ciopârţit de Diktatul de la Viena din trupul României. Să vedem în continuare, ce s-a întâmplat la plecare, respectiv în:
ANUL 1944
SĂRMAŞU jud. Mureş, -15 sept. 1944 : În localitate 126 de evrei au fost ucişi iar mai mulţi români au fost torturaţi. După armistiţiul de la 23 august 1944 când România a trecut de partea Aliaţilor, armatele ungară şi germană pornesc ofensiva împotriva armatei române. La 5 septembrie 1944 Sărmaşu este ocupat de armata ungară. Populaţia maghiară din zonă s-a aliat cu organizaţia teroristă, „Garda Maghiară” şi au procedat la jefuirea caselor evreilor şi românilor. Personalităţi ale locului au fost duse într-un lagăr improvizat în Sărmaş unde au fost torturaţi zile la rând. Reţinem din sentinţa pronunţată la 28 iunie 1946 de către Tribunalul Poporului din Cluj „În lagăr li s-a aplicat un tratament cât se poate de neomenos, constând în bătăi, maltratări şi înscenări de execuţii în timpul nopţii. De exemplu, odată toţi românii din lagăr au fost scoşi în curte, puşi în genunchi („La biserică”), iar, după acest exerciţiu, toţi, fără deosebire de vârstă, au fost puşi să se dea peste cap până la istovire.”
O parte din români sunt eliberaţi în 15 septembrie, iar alţii 18 au fost deportaţi în Ungaria. Transportaţi cu camionul la Cluj, sunt încolonaţi şi puşi să mărşăluiască pe drumul spre Jibou şi apoi la Budapesta. Unii dintre ei au murit, iar unul din aceştia a fost Iuliu Moldovan, tatăl actorului Ovidiu Iuliu Moldovan. A fost ucis preotul Micu, persoană în vârstă de 80 de ani.
TĂRIAN jud. Bihor -29 septembrie 1944- :
În condiţiile fluctuante a liniei frontului, satul Tărian, localitate ce s-a aflat în Ardealul ocupat, a fost reocupat de armata maghiară. Odată cu reocuparea revin în localitate jandarmi unguri, care au format două grupuri, pretinse de ordine, una pentru Tărian iar al doilea pentru localitatea vecină, Girişul de Criş. Echipa de la Tărian aflată sub conducerea lui Alexandru Harmathi junior a procedat la represalii. Au fost ucişi 15 oameni şi alţii au fost răniţi. După împlinirea atrocităţii au luat hotărârea îndreptării spre Girişul de Criş. Aici, însă, o persoană, de etnie maghiară, cu conştiinţă, îl numim pe Alexandru Vagaszki, a procedat l-a dezarmarea lui Harmathi.
PRUNDU BÂRGĂULUI jud. Bistriţa –Năsăud -10 octombrie 1944-: În zona Bârgăului era poziţionată la acea dată linia frontului. De o parte armata română şi sovietică iar de cealaltă parte armata germană şi ungară. Eşalonul maghiar era compus din Divizia 27 Grăniceri şi Regimentul 33 Vânători al armatei maghiare. Au arestat 20 de localnici pe care i-au trimis la Bistriţa de unde au fost eliberaţi, după două zile. Şapte din ei au fost rearestaţi şi închişi într-o pivniţă. În noaptea de 10 octombrie au fost scoşi din pivniţă şi duşi în faţa unui şanţ antiaerian unde au fost împuşcaţi şi aruncaţi în şanţ. Preotul Augustin Pop, rănit uşor a reuşit să fugă, cu aceiaşi ocazie a fost ridicat funcţionarul Popovici, care a fost dus nu se ştie unde şi nu s-a mai întors.
MOISEI , jud. Maramureş – 14 octombrie 1944- Lagărul de muncă din Vişeul Sus, adăpostea o seamă de etnici români acuzaţi de trădare de patrie. Sunt extraşi din lagăr 31 de români şi duşi cu un camion până în satul Moisei, unde au fost închişi într-o casă de lemn şi apoi împuşcaţi prin foc armat, tras prin geamuri şi uşă. Doi din aceştia au scăpat cu viaţă. Satul a fost evacuat în întregime şi au incendiat trei sute de gospodării ţărăneşti. Masacrul s-a consumat la orele 15 ale zilei de referinţă. Cadavrele au fost descoperite după două săptămâni, când întrate în putrefacţie au atras atenţia sătenilor, care au revenit la locuinţele lor, cei care le mai aveau, care au procedat la înhumarea acestora.
CĂTINA jud. Cluj-început de septembrie 1944-: Un grup de localnici maghiari au jefuit casele românilor din localitate, au omorât o fată de 16 ani şi au rănit doi oameni.
RĂCHITIŞ jud. Harghita –toamna anului 1944-: Un ofiţer maghiar din serviciul de aprovizionare a Batalionului 5 Secuiesc de Graniţă a omorât şapte oameni pe care cu mintea lui adumbrită de ură i-a bănuit a face parte dintr-un eşalon de partizani. Execuţia s-a făcut prin serviciile plutonului de execuţie. Primul pluton instituit pentru executarea acestei crime a refuzat să execute ordinul, iar al doilea fără probleme de conştiinţă a tras şi a ucis.
FÂNAŢE – jud. Mureş, 5-7 decembrie 1944: grăniceri unguri alături de civili de etnie maghiară din comuna Şincai au omorât trei români. Unul din ei, Gheorghe Ursuţ, de teamă că va fi maltratat, s-a spânzurat.
LUDUŞ, jud. Mureş -8 septembrie 1944-, preotul maghiar din satul Ozd predă trupelor maghiare doi ciobani români, care duşi la Luduş sunt executaţi prin împuşcare şi îngropaţi.
GĂDĂLIN jud. Cluj – 23-24 septembrie 1944: militari unguri au împuşcat doi localnici de etnie română.
TURDA jud. Cluj -24 septembrie 1944- : Un grup de 18 persoane, femei şi copii ce se adăposteau sub un pod de cale ferată pentru a evita focul de artilerie ce cădea asupra localităţii, au fost asasinaţi prin împuşcare de către militari unguri.
CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII
COMISE ÎNTRE 1940-1944
În perioada 30 august 1940 la 1 noiembrie 1941, ocupantul maghiar comite 919 omoruri, 1.126 schingiuiri, 4.126 bătăi, 15.893 arestări, 124 profanări, 78 respectiv 447 devastări colective şi individuale.
Lagărul de la Puspokladany a adăpostit 1315 români, printre care şi consăteanul celui care scrie, Tarba Ioan, din Bănişor judeţul Sălaj, ţăran înstărit, aflat în vârsta a III-a, iar când acesta devine neîncăpător se înfiinţează alte lagăre, unul la Someşeni şi altul la Floreşti, ambele din judeţul Cluj.
În perioada de până la 1 ianuarie 1941 se semnalează un număr de 109.532 refugiaţi români, la care se adaugă 11.957 de ardeleni expulzaţi de autoritatea maghiară. Într-o statistică ce vizează perioada 1 septembrie 1940 la 1 decembrie 1943 evidenţiază 218.919 persoane expulzate. La eliberarea Ardealului de Nord de sub ocupaţie maghiară au revenit la locurile de domiciliu în jur de 500.000 de persoane.
ŞCOALA ŞI BISERICA
În 30 august 1940 pe teritoriul cedat Ungariei prin Diktatul de la Viena funcţionau 1.666 de şcoli elementare cu predare în limba română, 67 unităţi de învăţământ liceal, profesional şi superior. În anul şcolar 1941-1042 mai erau în funcţie 874 de unităţi şcolare elementare. Cât priveşte învăţământul liceal mai exista o singură unitate cu predare în limba română, la Năsăud, şi şapte secţii cu predare în limba română la licee cu altă limbă de predare (maghiară şi germană).
ORGANIZAŢIILE EXTREMISTE
MAGHIARE DIN TERITORIUL OCUPAT
Regimul de represiune horthyst se derula prin instrumentele instituţionale numite: armata, poliţia, jandarmeria cu sprijinul a numeroase organizaţii paramilitare naţionalist şovine, dintre care amintim:
Garda zdrenţăroşilor (a Rongyos Garda puternic implicată în prigoana românilor)
Vânătorii turanici (a Turani vadasok) –organizaţie protoconistă terorist-informativă, cu filiale la nivel de oraş, plasă şi judeţ.
Uniunea camaraderească „Turul” (a Turul bajtarsi szovetseg)
Asociaţia naţională de tir ( az Orszagos Magyar Lovesz Egysulet.
Divizia secuiască de frontieră (a Szekely Hotaror Hadosztaly)

*

NOSTALGII IREDENTISTE
CONTEMPORANE
Aşa cum bine va observa cititorul nu discutăm nici legalitatea şi nici moralitatea practicilor criminale propuse prin acest material, cât îl lăsăm pe lectorul nostru, să analizeze cele relatate prin prisma valorilor morale şi legale, proprii şi să tragă concluziile ce derivă din summul de valori pe care este construită conştiinţa sa.. Ceea ce vom face, însă, reprezintă o simplă paranteză faţă de o nostimadă rostită de un personaj (un popă răspopit) întrat în viaţa publică prin evenimentul Timişoara ’89, care într-o luare de poziţie publică în preajma împlinirii unui număr de ani de la dizolvarea prin „Tratatul de la Trianon”, a imundului imperiu maghiar, care a dus la eliberarea de sub jug unguresc o unor largi pături de români, sârbi, slovaci, croaţi, sloveni, cehi şi ucrainieni. Personajul, de trist renume istoric, pretindea că pentru efectele tratatului numit, românii ar trebui să ceară iertare ungurilor. O mai mare nostimadă nici că se putea. Nu vorbim aici despre faptul că cei eliberaţi de sub jugul unguresc în 1918-1919, dintre naţionalităţile enumerate mai sus, anterior evenimentului de la Trianon au avut regim de naţionalităţi tolerate, şi nici cât de nedemocratic şi nedrept este un astfel de tratament, şi nici nu ne propunem să amintim dispreţul manifestat de etnicii unguri la adresa lor, cât am amintit, doar, evenimentele istorice din Ardealul ocupat de regimul hortyst între 1940-1944, prezentându-le, fără comentarii în prezentul material. Iar pentru că trebuie să-i răspundem, neghiobului, lansăm întrebarea retorică: „ Ţi-ar fi plăcut Laci ca etnia căreia îi aparţii să se bucure de atâta „dragoste” precum cea cu care i-a ”răsfăţat” regimul de la Budapesta pe români în anii 1940-1944 ?”

Bibliografia consultată: „Masacre în Transilvania de Nord, 1940-1944 –Wikipedia” Material ce nu poartă vreo semnătură.

4 iulie 2013-07-04

Tiberiu Vanca

de Tiberiu Vanca la 19 decembrie 2013 - 12:23

Anii 40 şi 44 sunt definitorii şi nu trebuie să-i uitaţi „fraţi maghiari”.

Lasati un comentariu