Proprietarii de bălţi trebuie să deţină licenţă de acvacultură.Nu şi la Carei

• publicat la: 19 decembrie 2013
Proprietarii de bălţi trebuie să deţină licenţă de acvacultură.Nu şi la Carei

Administraţia Locală din municipiul Carei a preluat in martie 2012,in administrare,luciul de apă de la Ianculesti.Nici până la ora actuală nu are licenţă de acvacultură care să permită desfăşurarea in cadru legal a activităţilor de pescuit recreativ.In baza unui regulament afişat la intrare,pescarii pot păstra captura in baza unei taxe de zi achitate către paznici.

Sedinta  Consiliului Local Carei din martie 2012 a consemnat la final preluarea in administrare de către Consiliul Local  Carei a luciului de apă de la Ianculesti,conform celor mentionate la acea dată in Lacul ca o prada.

Tot atunci,primarul Kovacs afirma că „Să nu facem prea mult caz de acest proiect. Viceprimarul şi cei doi consilieri ( n.r. – Leitner Robert şi Brem Arpad) se vor ocupa de administrarea proprietăţii de la Ianculeşti.

Până la acea dată,lacul a fost in administrarea AVPS Carei care a efectuat lucrari de intretinere si amenajare inclusiv la  un drum de acces.

După preluare,zona ce include lacul a fost subiectul unor discutii controversate legate de modalitatea de administrare precum si de extindere fără a dispune insa de autorizatii conform legilor in vigoare.Astfel,inăltarea digului duce la diminuarea păşunii sătenilor ,fără ca cei abilitati a urmări acest aspect să ia vreo măsură.Nici aparitia unei fundatii,construite  pe terenul din imediata apropiere a lacului,direct pe păşune,fără a exista autorizatie de constructie  nu a suscitat interesul autorităţilor care aplică insă amenzi in altă parte pentru astfel de situatii.Mai ales că terenul face parte din păşunea comunală ,categorie de teren ce intră sub incidenta OUG 34/2013.

De administrarea lacului Ianculesti se ocupă   Kiss Dejo ,angajat ca cititor de contoare la APASERV SA,împreună cu  consilierul UDMR Leitner Robert. Kiss Dejo este angajat cu normă intreagă la Apaserv SA iar cu Primăria Carei are incheiat un Contract de prestări servicii.

Potrivit celor declarate de Leitner Robert,”avem autorizatie de la Apele Române pentru activităţile de la lacul Ianculesti,eu asa stiu,că se ocupă o persoană din primărie de aceasta.Am fost chiar eu cu cei de la Apele Române pentru a vedea situatia de la dig”.

Desi consilierul Leitner  a afirmat că  există toate autorizatiile pentru activităţile de la balta Ianculesti ,reprezentantul ANPA in teritoriu nu confirmă  spusele consilierului.

Potrivit acestuia ,”Primăria Carei nu a  solicitat obtinerea licentei de acvacultură pentru acest luciu de apă. Conform OUG 23/2008 aprobata prin Legea nr. 317 din 13 octombrie 2009 art. 23 alin.3, practicarea pescuitului recreativ/ sportiv se face pe baza licentei de acvacultura emisă de catre Agentia  Nationala  pentru Pescuit si Acvacultura”.

Chiar de la intrare se poate citi regulamentul potrivit căruia în baza taxei de 40 de lei pe zi se pot retine crapi sau pesti răpitori sau caras.Taxa este identică şi pentru locuitorii satului Ianculeşti pe raza căruia este şi luciul de apă,deşi nea Ghiţă afirmă că „e singurul loc unde nu se face diferenţiere,în Tiream taxa pentru săteni fiind de doar 10 lei pe zi iar in apropiere de Marghita e de 20 de lei”.

Activitatea de pescuit  de la lacul Ianculesti a  generat in 2013 venituri de peste 100.000 de RON (1 miliard de lei vechi) în 2013,potrivit celor declarate de consilierul Leitner. Potrivit acestuia,”o parte din această sumă a fost reinvestită în repopularea heleşteului cu pesti cumparati, 17 mii lei au fost alocati  pentru închirierea compactorului de la Schlakter,o alta parte a fost cheltuita  cu plata angajatilor adică administratorul Kiss Dezso si  doi paznici”.   Cei doi paznici ai heleşteului au în dotare cântare şi case de marcat, pe care le şi folosesc din când în când. 

Suprafata luciului de apă de la Ianculesti apare in Cartea Alba ca având 2 ha,ajungând ca la ora actuală să fie de 5,5 ha ,conform ultimului ortofotoplan.

Conform legislaţiei în vigoare, reglementată de Ordonanţa de Urgenţă 23 din 2008, L 317, din 13 octombrie 2009, art 23 aliniat 3, pescuitul sportiv şi recreativ, se face pe baza licenţei de acvacultură emisă de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. Conform datelor furnizate de reprezentanţii ANPA , în judeţul Satu Mare doar amenajarile piscicole de  la Turulung, Bercu Nou,Calinesti, şi Moftin deţin licenţă de acvacultură.

Pescuitul Sportiv si Comercial din România este reglementat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură – ANPA. Aceasta are patru mari filiale: Moldova, Muntenia, Oltenia şi Transilvania. Agenţia este direct subordonata Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Agenţia are ca atribut principal elaborarea strategiei naţionale şi a reglementărilor specifice în domeniul pescuitului, acvaculturii, organizării pieţei produselor pescăreşti, precum şi controlul aplicării şi respectării acestora. De asemenea, Agenţia are responsabilitatea pentru definirea şi implementarea politicii referitoare la conservarea şi administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, la acvacultură, la procesarea şi organizarea pieţei produselor pescăreşti. Nici o activitate comercială, care implică produse pescăreşti nu se poate desfăşura fără acordul şi avizul Agenţiei.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 19 decembrie 2013 - 15:47

Reprezentantul ANPA (nume, prenume?) în cazul în care a constatat faptul că Primăria Municipiului. Carei nu deține licență pentru desfășurarea activității de acvacultură, putea să snactioneze contravenția cu amendă de la 1500 lei la 3.500 lei.

A făcut acest lucru (nr. și dată document, valoarea amenzii) sau nu?

Dacă n-a făcut acest lucru, înseamnă că reprezentantul ANPA în teritoriu nu și-a îndeplinit obligațiile de serviciu și în consecință tolerează (interesat, sau din motive legate de superficialitate și neglijență) Primăriei Municipiului Carei să facă orice cu lacul Ianculești, chiar dacă se contravine prevederilor OUG 23/2008.

[CAPITOLUL IX, Răspunderi şi sancţiuni, Art. 61. Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.500 lei; b) nedeţinerea licenţei pentru desfăşurarea activităţii de acvacultură. OUG 23/2008 pescuitul si acvacultura actualizată prin:Lege nr. 317/2009 – pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura din 13 octombrie 2009, M. Of. 708/2009]

de cunoscator la 19 decembrie 2013 - 15:52

Si inca nu ati spus totul. Daca va puneti sa faceti o reclamatie la ANPA cum ca se pescuieste in prohibitie fara autorizatie de acvacultura, e posibil sa vorbim de o infractiune si nu de o contraventie. Aviz amatorilor d-lor Brem si Laitner.
Declaratia d-lui Laitner este forte haioasa: „Avem autorizatie de la Apele Romane”. Asta poate pentru prosti. Pentru cunoscatori, Apele Romane nu autorizeaza pescuitul.
Foarte simplu puteti sa aveti un dosar penal pentru necunoasterea legii.
Asta e o informare pentru care ar trebui sa-mi spuneti merci si nu sa o luati ca o amenintare. Ca sunt cunoscator si nu reclamator(reclamangiu).

de Nagykárolyi la 19 decembrie 2013 - 15:58

Mi se pare ca aveti prea mult timp si rea vointa…daca asta ar fi cea mai mare problema a municipiului, m-as bucura foarte tare…

de Horia Mărieș la 19 decembrie 2013 - 16:06

Incă ceva.

Dacă ANPA emite amendă pe numele Primăriei Municipiului Carei, treaba nu este în regulă.

Se plătește amenda de către Primărie din bugetul local, din banii contribuabililor și toată lumea, inclusiv primarul, doarme cât se poate de bine în continuare.

Dar dacă amenda, de exemplu în valoare de 3.500 lei, se emite pe numele responsabilului din partea Primăriei Municipiului Carei de lacul Ianculești, de exemplu pe numele lui Kovács Eugen (așa cum mi-ar plăcea mie 🙂 ) sau pe numele lui Leitner Robert, atunci amenda aplicată s-ar putea să aibă și efect.

de Horia Mărieș la 19 decembrie 2013 - 16:12

@Nagykárolyi la 19 December 2013 – 15:58

Avem și una și alta.

Așteptăm cu nerăbdare să ne împărtășiți și nouă căte ceva lista Dvs. referitoare la celelalte mari probleme ale municipiului. N-o mai țineți secretă. Dacă o țineți numai în posesia Dvs., s-ar putea să vă dăuneze dpv psihic.

Suntem dispuși să comentăm și despre celelalte mari probleme.

de un roman la 19 decembrie 2013 - 23:00

Nagy Karoly pe langa ca esti un mare sovin acuma esti si pescar si ocrotit de Buletin de Carei…Adica esti lasat mereu sa scrii de pe unde te aflii toate magariile si sa jignesti orice suflare romaneasca iarasi daca tu esti caracterizat dupa calitatile pe care le ai atunci esti ocrotit si se sterg comentariile de catre stimabila redactie a acestui site… 🙂

de Barna la 20 decembrie 2013 - 01:16

„Mi se pare ca aveti prea mult timp si rea vointa…daca asta ar fi cea mai mare problema a municipiului, m-as bucura foarte tare…”
vrei sa discutam despre firmele falimentate de cei doi care conduc orasul?
despre iubitele lor cumva? sau poate despre averile puse peste noapte pe numele copiilor si ginerilor ca sa se piarda urma???problema miliardelor platite la firma din marghita inainte de a se face receptia la o lucrare este o problema pt tine? saracii oamenii de rand nu au ce sa puna pe masa de sarbatori si cei care falimenteaza firmele fac burta mare din darile platite de nevoiasi.
omul de rand nu primeste servici sau trebe sa trimita copii sau familia la lucru afara departe si cei care au fost coldusii orasului le iau si banii din dari si locurile de munca.Nici asta nu este o problema???

de monica la 20 decembrie 2013 - 10:42

Bravo!!! se trezesc romanii incet dar sigur !Atata timp Primaria Carei impreuna cu Kovacs primar si acolitii lui fac ce vor si vorba d-nului de mai sus falimenteaza unitati dar averile lor cresc aviz ( Brem Arpi care are muiere tanara si dornica de calatorii participarea la tot felul de concursuri si etc ), doar nu credeti ca o sa spuna ca nu au autorizatii !?
As fi curioasa sa stiu cati bani se inacaseaza fara bon fiscal ?
Trebuie inlaturati din primarie cat mai repede!!!
Si ce taxa asa de mare mai pun la sateni dupa ce atatea ani satenii au avut grija de balta !!!
Mai bine ar amenaja imprejurimile baltii sa poata iesii oamenii la iarba verde si cine e pescar sa pescuiasca !!1
Fara a fi sovin s-au rauvoitor dar pana Brem , Kovacs ,Leiner etc sunt in Primaria Carei numai de minciuni o sa avem parte !!!!

de lalala la 21 decembrie 2013 - 09:29

Proprietarii de bălţi trebuie să deţină licenţă de acvacultură.Nu şi la Carei
iar altii se poate construiesc balcoane fara autorizatie .

de csibi la 29 decembrie 2013 - 15:05

si presedintele dela udmr carei poate sa plateasca datoriile la stat in rate prin retinere din salar..sa facem si noi careienii o grava fiscala si sa nu platim impozitele in fiecare an si sa facem ca primaru adica sa asteptam sa pierdem procesul cu finantele si sa ne retina din salar 30%.. si noi avem pe ce sa cheltuim banii……si noi vrem sa angajam copii nostri la carei asa cum face primaru cu ginerica care taie frunza la caini la primaria din carei…..si cei doi consilieri udmr care se ocupa de lacul inaculesti cum au construit cabana fara autorizatie pe pasunea satului????? de unde are bani primaru pentru constructie la fabricuta la baiat daca nu ia salaru intreg si nici casa si nici masina nu are ..adica masina a cumparat din banii orasului si fundatia de turism local si foloseste masina renault din bacau toata familia lui…..udmr carei=coruptia!!!!!

de curios la 3 ianuarie 2014 - 22:18

Barna!!!!!!!!!

o sa zici ca sunt netot dar mie povesteste-mi de iubite-le lor. Hai ca-i „izgi”

de arpi la 18 ianuarie 2014 - 14:21

DNA CUM FACE CA NU VEDE CA DEJO A FOST ASDMINISRTRATORE LA LACUL IANCULESTI SI AVEA CARTE DE MUNCA LA APASERV DEODATA SI FAMIGLIA INCASA BANII FRUMOSI DE LA PESTELE ADUS DIN HU?
ACUM AU PUS DE ADMINISTRATORE PE EMIL CA SA NU ISI RUPA GATU CINEVA DE LA IUDEMEREU CAND VA DA CU SUBSEMNATUL.MARE SMEKER ESTE LAJOS DUPA CE A INVATAT DE LA LIBERALI SCRISUL SI VORBITUL IN PUBLIC CA DE LA NOUA DEMOCRATIE A VENIT TABULA RASA!

Lasati un comentariu