Şereş, şase ani de închisoare pentru trădare. Nagy, cinci ani

• publicat la: 3 decembrie 2013
Şereş, şase ani de închisoare pentru trădare. Nagy, cinci ani

Instanţa supremă i-a condamnat, marţi, pe Codruţ Şereş la şase ani de închisoare cu executare şi pe Zsolt Nagy la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizărilor strategice.

Decizia nu e definitivă,ea poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit deciziei instanţei supreme, fostul ministru al Economiei şi Comerţului Codruţ Şereş a primit cinci ani de închisoare pentru aderarea la un grup infracţional şi şase ani pentru trădare prin transmitere de secrete.

Prin comasarea pedepselor judecătorii au dispus ca Şereş să o execute cea mai grea pedeapsă, respectiv şase ani de închisoare.

Şi fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderarea la un grup infracţional, pedeapsă cu executare.

Cetăţeanul ceh Michal Susak a fost condamnat de instanță la patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj. Acesta va executa  pedeapsa cea mai grea.

Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez, este și el condamnat la  patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj. Acesta va executa nouă ani şi şase luni de închisoare.

Potrivit procurorilor, Seres, Nagy şi fostul secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, Kerekes Gabor, au constituit sau au aderat la un grup infractional cu caracter transnational, din care au facut parte si Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu (judecati pentru spionaj intr-un alt dosar), dar si alti trei inculpati (un turc, un ceh si un romano-englez).

Activitatea infractională ar fi avut loc în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, inculpaţii acţionând ilegal în mai multe privatizări strategice generând pagube de milioane de dolari.

Este vorba despre privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vanzare a unui pachet de 8% din actiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero Bucuresti şi Avioane Craiova, de consultanţa în vederea privatizării SN RADIOCOMUNICATII SA, de consultanţa în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română SA, dar şi de selectare prin licitatie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.

Codruţ Şereş şi-a dat demisia din funcţia de ministrul la începutul lunii decembrie 2006.  În urma interceptărilor SRI din 2005, au rezultat că acesta avea legături directe cu  Stamen Stanchev, fiind aduse la lumină aranjamente   privind privatizările unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern privind vânzarea pachetului de opt la sută din acţiunile Petrom.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu