A murit „Perla neagră”, al doilea mare fotbalist al tuturor timpurilor

• publicat la: 5 ianuarie 2014
A murit „Perla neagră”, al doilea mare fotbalist al tuturor timpurilor

Fotbalul mondial este în doliu. Al doilea mare fotbalist al tututor timpurilor, portughezul Eusebio, a încetat din viaţă duminică dimineaţă la ora 3.30, informează oficiosul A Bola.

Al doilea după Pele

Eusebio da Silva Ferreira s-a născut în Mozambic acum 71 de ani şi este considerat de către majoritatea specialiştilor din fotbal ca fiind al doilea mare jucător al tuturor timpurilor după brazilianul Pele. Eusebio (supranumit „Perla meagră”) este cel care a adus gloria echipei Benfica Lisabona în anii ’60 şi a naţionalei Portugaliei la World Cup 1966, unde a câştigat medalia de bronz. După retragerea din activitate, niciodată nici Benfica şi nici naţionala Portugaliei nu au mai ajuns la nivelul perioadei în care Eusebio era vârf de atac.

Consilier al naţionalei

În ultimii 20 de ani, Eusebio nu a lipsit de la niciun meci important al naţionalei, el fiind un fel de consilier (neoficial) al jucătorilor şi antrenorilor. Nimeni, niciodată nu i-a contestat aprecierile, iar sfaturile sale au fost mereu luate în seamă. Este de notorietate secvenţa din finalul executării loviturilor de departajare la meciul dintre Portigalia şi Anglia, din sferturile de finală a Europenelor din 2004. Atunci, din tribună, dar aproape de poarta, Eusebio le arăta discret jucătorilor portughezi în ce colţ să execute penalty-urile, iar portarului Ricardo i-a dat talismanul său. Transmisia tv a meciului dădea imagini alternative: de la execuţia penalty-urilor şi de la baza tribunei, unde Eusebio dădea indicaţii.

Eusebio – o maşină de goluri

Conform datelor oficiale, Eusebio a jucat în întreaga sa carieră 745 de meciuri în care a înscris 733 de goluri. În meciurile oficiale (echipe de club + naţională), Eusebio a înscris 469 de goluri în 494 de jocuri.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu