Bilanţul pe 2013 al Direcţiei de Cultură a municipiului Carei

• publicat la: 13 ianuarie 2014
Bilanţul pe 2013 al Direcţiei de Cultură a municipiului Carei

În decursul anului 2013 au avut loc în organizarea Direcţiei de Cultură a municipiului Carei o serie de evenimente cultural-artistice, care s-au desfăşurat în mai multe spaţii atât destinate unor astfel de evenimente cât şi în aer liber.

 Dintre evenimente de o importanţă deosebită care s-au desfăsurat şi în aer liber menţionăm Festivalul Best Fest (luna mai), prima ediţie a Festivalului Medieval „Villa Karul”, Festivalul August Fest, Zilele Municipiului Carei, Festivalul Zmeielor, Halloween Party, Festivalul Magia Crăciunului.

Festivalurile organizate în decursul anului 2013, prin diversitatea evenimentelor şi prin atenta selecţie a acestora a produs un impact pozitiv asupra publicului şi un aspect extrem de important, au reuşit să readucă un număr considerabil de oameni la evenimente culturale. De asemenea mai ales la Festivalurile care se desfăşoară în perioada estivală, pe lângă publicul local s-a reuşit atragerea şi implicarea chiar, în evenimente, a turiştilor.

   Marea majoritate a evenimentelor culturale din municipiul Carei s-au desfăşurat în elegantul spaţiu oferit de Castelul Károlyi.

Castelul și-a deschis porțile pentru turiști în luna mai 2012, în primul an înregistrând 35.000 de vizitatori, iar în 2013 peste 40.000 de vizitatori. Expozițiile permanete sunt atracțiile Castelului reabilitat, dar pe tot parcursul anului se acetea sunt completate de expoziții temporare, unele fiind deschise publicului larg chiar pentru câteva luni, un exemplu în acest sens fiind expoziția de arme a muzeului   Brukental. 

 În 2013 Castelul Károlyi a găzduit în organizarea Direcției de Cultură a municipiului Carei și a Centrului de Promovare a Turismului Cultural Grof Károlyi un număr de 94 evenimente cultural-artistice, dintre care: 27 de vernisaje de expoziții (de pictură, grafică, fotografie și sculptură); 6 lansări de carte, 12 simpozioane, 6 concursuri interșcolare, 24 concerte de diverse genuri, 7 piese de teatru,  5 proiecte (ecologic, umanitar, cultural) , 7 festivaluri.

            La evenimentele organizate au participat aproximativ 1500 de artiști, în fața publicului în număr de aproximativ 20.000 de persoane în timpul unui an.               

            Deși funcționează cu patru referenți, Centrul Cultural continuă să se ocupe de sute de copii, partea de organizare de evenimente fiind preluată aproape în totalitate de Centrul de promovare a turismului cultural.

            La sfârșitul anului 2013, Centrul de promovare a turismului cultural din cadrul Direcţiei de Cultură a municipiului Carei a participat la Târgul Internațional de turism București și cu stand propriu la Târgul de turism din Cluj Napoca, oferind primele pachete turistice, promovând potențialul patrimonial și turistic al municipiului Carei și al județului Satu Mare.

            Noua strategie de promovare a turismului, care va fi prezentată în prima lună a anului viitor, va cuprinde printre altele măsurile ce umează a fi luate pentru trecerea de la tursimul de tranzit la turismul de o noapte sau de weekend. Totodată festivalurile și evenimentele culturale vor fi organizate în așa fel încât să atragă cât mai mulți turiști sau să ofere un plus de relaxare celor care vizitează Careiul.

            În ultima perioadă viața culturală careiană a devenit un punct de reper în această regiune.

comunicat

Lasati un comentariu