„Dacia Nemuritoare” la a cincea apariţie

• publicat la: 24 ianuarie 2014
„Dacia Nemuritoare” la a cincea apariţie

A apărut numărul 5 al revistei „Dacia Nemuritoare”, o publicație ce încearcă să scoată la lumină documente inedite din istoria României, clarificând astfel unele aspecte controversate.  În acest sens semnalăm articolul „Mihai Viteazu, apărător al creștinătății”, semnat de prof. dr. Marin Alexandru Cristian, aflat la episodul V. În aceeași notă de originalitate, lect. univ.dr. Ilie Gherheș dezvăluie în continuare, articolul aflându-se la partea a II-a, contribuția Maramureșului la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Tot o continuare a este și partea a III-a a studiului „Identitatea națională – pecetea și simbolul organizării sociale”, semnat de conf. dr. Aurel V. David.

Conf. univ. dr. G.D.Iscru omagiază personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, în articolul „Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii românilor și al reformelor modernizatoare”, iar prof. univ. dr. Nicu Vintilă tratează în lumina unor documente istorice problema românilor de dincolo de granițele actuale.
Problema tăblițelor de la Tărtăria este privită de scriitorul Daniel Roxin prin prisma savantului german Harald Haarmann.
În articolul „Lupul-visul unei nopți de iarnă”, jurnalistul Nicu Pârlog face o trecere în revistă a lupului în mitologia populară și nu numai.
Un punct de vedere interesant și original are profesoara Maria Ionescu în articolul „Istoricul român Teohari Antonescu, primul care a identificat Dacia ca patrie a arienilor, poporul primordial al Europei”, aflat la episodul 2. Mai puțin cunoscută, istoria geto dacilor este tratată de prof. dr. Rodica Tanțău și prof. dr. Adin Berciu în articolul „Personalități ale istoriei getodacilor”.

În seria documentelor inedite, avocatul Adrian Iscru aduce în atenția cititorilor „Patru scrisori papale către Mihai Viteazul”.
Merită semnalat pentru careieni și interviul dat de prof. univ, Ioan Condor, absolvent al Liceului ”Vasile Lucaciu” din Carei, în care este prezentată Asociația „Avram Iancu” – Filiala București, a cărui președinte este.
Alături de alte articole interesante pe care le veți descoperi între paginile revistei, mai amintim editorialul „Independența” semnat de scriitorul Dan Eugen Dumitrescu este un elogiu adus poetului național Mihai Eminescu, a cărui zi de naștere a devenit Ziua Culturii Naționale.

Revista se poate gasi la orice chiosc de ziare.

redactia

Lasati un comentariu