Elite fără graniţe – Ei sunt România: Adrian Florescu, un doctor inginer în aeronautică

• publicat la: 2 ianuarie 2014
Elite fără graniţe – Ei sunt România: Adrian Florescu, un doctor inginer în aeronautică

România are o multime de tineri remarcabili. Auzim insă prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Adrian Florescu, doctor inginer in domeniul de studiu si cercetare avansată in aeronautică la Paris, in cadrul companiei multinationale Safran Group.

Adrian Florescu este absolvent al Facultăţii de Energetica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, sectia Electroenergetica, fiind sef de promotie din aproximativ 500 absolventi, pe durata celor cinci ani de studii (promotia 2003-2008).

„In anul V de facultate mi s-a oferit ocazia de a pleca in Franta (Grenoble) in cadrul unui schimb de experienta Erasmus/Socrates. A fost o noua experienta, o provocare ce mi-a deschis calea spre cercetare. Astfel, am urmat parcusul academic cu un master in cercetare in cadrul Institutului National Politehnic Grenoble (INPG), in urma caruia mi s-a oferit oportunitatea de a-mi incheia activitatea universitara cu un doctorat pe o durata de 3 ani, in domeniul optimizarii energiei intr-un vehicul electric.

In decusul acestor ani, lista experientelor acumulate ar fi lungă…Sunt autor si co-autor al unui număr insemnat de articole internationale si lucrări prezentate in Franta, la seminarii nationale sau ca invitat special la conferinte nationale si internationale”, face tânărul o prezentare a parcursului său academic.

Inaintea finalizarii doctoratului si-a depus candidatura pentru postul pe care il ocupa in prezent – doctor inginer in domeniul de studiu si cercetare avansata in aeronautica.

„Candidatura mi-a fost acceptata si astfel, de un an, imi desfăşor activitatea in cadrul companiei multinationale Safran Group. Domeniul meu de activitate este unul deopotriva fascinant, interesant si, mai ales, de mare perspectiva, vizand rezolvarea unei mari probleme a viitorului, cea a energiei electrice in transporturile aeriene. Acesta a fost drumul care m-a condus către Paris”, explica Adrian Florescu.

Activitatea la Safran Group

Adrian Florescu a intrat in Centrul Aeronautic de Securitate si Aparare (Safran Group) in urmă cu un an, in functia de doctor inginer pe domeniul electric de cercetare avansată.

„Am avut ocazia de a mă implica activ in diverse proiecte de cercetare la nivel international ce trateaza problematicile actuale ale aeronauticii, in vederea pasajului catre un avion mai mult electric.

Este un domeniu care ma pasioneaza, este fascinant si util in acelasi timp. Sunt foarte multumit ca pot lucra, pot continua cercetarile si mai ales, am speranta materializarii lor, fiindca, in fond, acesta este rostul cercetarii”, marturiseste romanul.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta internatională de studiu?

Unul urias, spune tânărul: „Am fost impresionat, in primul rand de modul in care se asigura studentilor (masteranzi, doctoranzi) un echilibru optim intre studiul teoretic, cercetare si aplicatiile practice. Stagiile obligatorii in care esti pus in situatia de a lucra efectiv, de a-ti aplica sau de a-ti verifica acumularile teoretice, au un rol fundamental.

Iti stimuleaza creativitatea si iti deschid noi cai de abordare a cercetarii. Sistemul de integrare a studentilor pe perioada de studii este foarte bine pus la punct si functioneaza de multa vreme cu bune rezultate. Aici este punctul in care trebuie sa se reaseze lucrurile in Romania. Numai daca ai sansa sa parcurgi mai multi ani pe acest drum ii intelegi mecanismele si beneficiile”.

L-am intrebat pe Adrian Florescu si cum vede un tanar cu experienta internationala de studiu sistemul de invatamant din Romania.

„Consider ca, din punct de vedere teoretic, este bine organizat, gandit sa asigure, pe langa cultura generala, cunostinte solide, integrate, care sa deschida cai spre formarea profesionala de specialitate. Cel putin eu asa am perceput. As spune insa ca aici intervin si multi alti factori intre care mi se par esentiali daruirea si pasiunea dascalilor, pe de o parte, ambitia, perseverenta si determinarea tinerilor, pe de alta parte.

In schimb, din punct de vedere practic, cel putin in domeniul meu, sistemul romanesc este deficitar. Ar fi nevoie de investitii serioase pentru a oferi studentilor conditii de cercetare si de formare a abilitatilor practice”, este de parere Adrian Florescu.

Cercetarea – România vs. Franta

Referitor la diferentele dintre cercetarea din Romania si cea din straintate, Adrian Florescu mentioneaza ca se face cercetare la un nivel mai inalt in afara.

„Intr-adevar, exista o anumita diferenta. Nu trebuie uitat faptul ca este un domeniu specific, ce necesita investitie financiara pentru a obtine anumite rezultate. In schimb, sunt mandru de pregatirea academica din Romania, fara de care nu as fi putut progresa atat de repede. Cu ceea ce mi-am insusit temeinic din punct de vedere teoretic, m-am simtit increzator si am putut sa abordez fara mari dificultati domeniul de cercetare care m-a interesat.

Da, in străinătate se face cercetare la un nivel inalt, si mai important este faptul că nu este doar o cercetare fără perspective, ci există institutii, intreprinderi, trusturi interesate de rezultatele cercetarii, ca ele au si resursele (financiare in primul rand) pentru punerea lor in practica. Exista o relatie fireasca intre aceste compartimente”, completeaza tânărul.

Românii in lume

In ceea ce priveste domeniul universitar, Adrian Florescu subliniază că nu există discriminari si nu am simtit niciodata nevoia de a-si ascunde originile.

„Din contra, faptul că esti străin si esti nevoit sa te integrezi intr-un alt sistem, sa adopti un stil de viată aparte, este foarte apreciat. Fiind un institut de cercetare cu colabarare internationala, integrarea mea a decurs foarte bine, participand la diferite sesiuni de comunicari stiintifice, la congrese internationale etc. M-am simtit egal cu ceilalti, indiferent de unde proveneau. Mi-am dat seama că sunt apreciate ideile, inovatiile, contributiile stiintifice, si nu neaparat tara de provenienta. (…)

Cu mult regret, lumea occidentala percepe total diferit imaginea României, in schimb inteligenta românilor a reusit să depăşească toate aceste bariere”, adaugă tânărul.

In ceea ce priveste faptul că din ce in ce mai multi oameni valorosi aleg să plece din tara, Adrian Florescu nu crede că România nu stie să isi respecte valorile. „Mai degraba cred că nu poate s-o faca in conditiile actuale. Am speranta ca aceasta migrare a tinerilor valorosi va fi temporara. E clar ca, pentru moment, tara noastra nu ofera conditii de studiu, de cercetare similare cu cele din tarile dezvoltate. Mai mult, nu poate asigura locuri de munca pe masura pregatirii acestor tineri, ca sa nu mai vorbim de nivelul salariilor, de modul in care se promoveaza sau nu se promoveaza valorile”, adauga el.

Relatia cu România

Adrian Florescu subliniaza ca, pentru el, „Romania intotdeauna va ramane ‘acasa’ oriunde voi fi plecat”.

„Traditiile fac parte din noi. Ce ne lipseste? Fara vorbe mari, relatiile calde dintre oameni, prietenii, atmosfera sarbatorilor de familie. Legatura cu tara nu dispare niciodata si nici nu poate fi inlocuita de telefon, skype sau alte mijloace de comunicare. Revin acasa ori de cate ori am ocazia, in special de sarbatori pentru a simti si a impartasi caldura sufleteasca alaturi de familie si prieteni”, puncteaza doctorul inginer.

Referitor la planurile de viitor, Adrian Florescu nu exclude ca, in viitor, sa revina in Romania.

„Pe termen scurt nu, dar pe termen lung intentionez sa revin, de ce nu, pe meleagurile natale. Mi-ar face o deosebita placere sa aduc o valoare adaugata domeniului pe care l-am studiat si sa impartasesc toate aceste experiente interesante.

Nadajduiesc să apară si la noi intreprinderi, corporatii interesate de valorificarea acestor cuceriri, in fond, ale stiintei. Sunt sigur că există in sufletul fiecarui român un ungher in care se păstrează gândul intoarcerii”, incheie tanarul.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu