Englezul care preferă România

• publicat la: 5 ianuarie 2014
Englezul care preferă România

Odata cu isteria creata in jurul imigrantilor români care erau asteptati sa „invadeze” Marea Britanie, la inceputul acestui an, jurnalistii englezi de la un post tv s-au gandit sa abordeze povestea dintr-o perspectiva diferita.

„Zeci de mii de români sunt asteptati să soseasca in Marea Britanie in urmatorii ani. Dar noi am vorbit cu un tanar englez care a decis sa faca invers”, asa incepe un articol publicat de Channel 4 care prezinta povestea unui tânăr britanic stabilit in Bucuresti.

Johnny Masefield, de 22 de ani, din Surrey, Marea Britanie, a decis să ramana in România. Printre motivele pentru care el a decis sa se stabileasca aici au fost „verile nemaipomenite, chiria ieftina si un standard de viata decent”.

Prima sa calatorie la noi in tara a avut un motiv cat se poate de romantic.

„Motivul initial pentru care am venit aici a fost unul cam siropos. Am venit sa imi caut dragostea, o fata pe care o cunoscusem in timpul facultatii. Odata ce am incheiat cursurile nu am mai avut niciun motiv sa stau in Marea Britanie. Prietena mea avea o cariera deja aici, asa ca am decis sa vin si eu”, a povestit Johnny Masefield.

Englezul a povestit ca desi initial planuiau sa se intoarca in Marea Britanie, ulterior au decis sa ramana in Romania.

„Suntem foarte fericiti in România si ne place viata aici. Amandoi câştigăm destul de bine pentru aceasta tara. Din acest punct de vedere e chiar mai bine decat in Marea Britanie. Este confortabil aici. Preturile sunt mai mici decat in Londra”, a continuat Johnny Masefield.

In ceea ce priveste imaginea românilor in tara sa, Mark considera că este vorba doar de un stereotip.

„Cei mai multi dintre oamenii pe care ii cunosc, prieteni de la serviciu, de exemplu, nu se potrivesc acestui stereotip. Sunt oameni inteligenti. Sistemul educational este foarte bun aici. Exista multe universitati si cei mai multi tineri incearca sa isi construiasca o cariera.

Este si un fel de competitie care vine, cred eu, ca o consecinta a erei comuniste. Exista o dorinta aici pentru a avea o viata indestulata, care era interzisa in comunism. Un alt aspect foarte important pentru oamenii de aici sunt masinile. Isi doresc mereu sa aiba un lucru al lor de care sa fie mandri”, a mai spus tanarul britanic.

Johnny Masefield s-a aratat impresionat si de imaginea extrem de buna pe care o are Printul Charles in România, precum si de afectiunea pe care acesta o afiseaza pentru tara noastra.//ziare.com

Lasati un comentariu