László Tőkés începe lupta pentru autonomie la Carei

• publicat la: 27 ianuarie 2014
László Tőkés începe lupta pentru autonomie la Carei

Până la alegerile europarlamentare mai sunt mai mult de patru luni, insă multi dintre viitorii candidati au luat deja decizii privind intrarea in cursa pentru alegerile din 25 mai. Printre ei,  actuali eurodeputaţi.

Europarlamentarul român de etnie maghiară,  László Tőkés a fost prezent duminică la Carei ,la biserica reformată din localitate unde a anunţat că isi va depune  candidatura pentru un nou mandat in Parlamentul European.

Dacă până acum a avut doar cetăţenie română,fiind sustinut si promovat de colegii săi europalamentari ai României la Bruxells pentru functia de vicepresedinte al acestui for,de această dată se pare că se va folosi de dubla cetăţenie obţinută recent pentru a candida  pe listele partidului condus de Viktor Orban, FIDESZ.

Fostul episcopul reformat de Piatra Craiului, László Tőkés, a anunţat duminică,potrivit colegilor de la Vocea Transilvaniei ,că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European,cerând  credincioșilor să i se alăture în proiectul privind obținerea „autodeterminării maghiarilor”, spunând că autonomia nu e un obiectiv de neatins.

”Nu este imposibil să obţinem auto-determinarea, dar trebuie să credem cu toții în ea, pentru că e singura modalitate de a reuși. Există exemple în străinătate pe care să le urmăm pentru a ne atinge scopul”, a spus europarlamentarul.

László Tőkés a afirmat că lupta pentru autonomie trebuie să înceapă în Partium, chiar dacă locuitorii de aici nu au ”virtuțile” celor din Ținutul Secuiesc.

”Totuşi, lupta pentru autonomie trebuie începută de aici. Şi Partium trebuie să se pună pe picioare iar bastionul acestei mişcări ar putea fi Careiul, oraşul contelui Károly”, a afirmat fostul episcop,o prezenţă obişnuită în aceste locuri.

Campania electorală  ce va debuta la sfârsitul lui aprilie 2014 nu va fi una  linistită in contextul in care de pe  acum  candidatul Tokes,având ca deziderat principal obtinerea autonomiei,  consideră că pentru aceasta  trebuie  dusă o luptă şi nu o dezbatere .

UDMR are în prezent trei europarlamentari,si anume: Laszlo Tokes, Csaba Sogor şi Iuliu Winkler dar  Uniunea nu a confirmat continuarea sustinerii lui Tokes pentru un alt mandat.

Tőkés a anunţat că ar dori o coaliţie între formaţiunile politice ale maghiarilor din România dar  se pare că a făcut cărţile şi va lăsa PPMT să intre singur în campania electorală.

In 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universitatii de Vara „Balvanyos”, ca impreună cu Guvernul pe care il conduce să construiască „un sistem de cooperare natională”, astfel incât să ofere „protectorat” Transilvaniei „.

In replica, presedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Muresului (Harghita), că „nu isi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participantii la seminariile Universitatii de Vară de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul român „extremistilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National „Steaua României” în decembrie 2009.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că il va informa in scris pe presedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate lui Tokes, Ordinul National „Steaua României”.

In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună presedintelui Traian Băsescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului. Publicarea  motivatiei  deciziei de retragere a ordinului a avut loc in data de  9 ianuarie dar nici până in prezent şeful statului nu a luat o decizie finală.

 Daniela Ciută

comentarii

de de Ioan Danemarca la 29 ianuarie 2014 - 21:48

DLE. Dar cat la suta din totalul populatiei din Ardeal sant maghiari de vor autonomie. Cum adica vor autonomie in fiecare judet unde populatia romana primeaza sau un fiecare oras. Cum adica majoritatea se supune minoritatii.
Am calculat si mi a dat un total de circa 1.mil. 300 de mii de maghiari. Ce e cu restul de 8 sau 9 milioane de romani.
Nu se mai termina odata cu primitivismul asta si cu amintirile unei istorii apuse. Pana cand li se mai da voie sa gandeasca in felul asta. Nu e destul cu atrocitatile pe care le-au facut in decursul vremurilor. Imperiul s a dus dracului,sau doresc sa repete istoria. ELEG VOLT- VEGE AZ OSZTRAK-MAGYAR BIRODALOMMAL.

de carei la 30 ianuarie 2014 - 13:33

Cea mai …..natie sunt” UNGURII ” dealungul istoriei nu au facut altceva decat sa ia , sa fure si sa pretinda > Nimic nu este al lor in tara asta si nici nu va fi , darmite autonomie ! Si iaras spun : – au uitat cine a luptat pana la Budapesta in al doile razboi mondial ptr ca , sa vina acum Tkes sa incita populatia din Carei. Sa se ia masuri si sa fie considerat NONGRATA si astfel nu mai are ce cauta in CAREI ! Sa mearga la ungurii lui din Ungaria si sa propuna acolo ce vrea !!!Nu auzi de la ei , decat sa ceara ! Sa stea cu mana intinsa ca si cersetorii si poate vor primi de la altii ! NOI NU CEREM CE NU E AL NOSTRU SI NICI NU DAM LA NIMENI NIMIC !!!

Lasati un comentariu