Peste 160 de evenimente organizate de Centrul de Creație în 2013

• publicat la: 22 ianuarie 2014
Peste 160 de evenimente organizate de Centrul de Creație în 2013

Miercuri, 22 ianuarie în sala mică a Consiliului Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale( C.J.P.C.T) și-a prezentat activitatea pe anul 2013 și planurile pe anul 2014,director fiind poetul Felician Pop.

În anul 2013, Centrul de Creație a organizat  nu mai puțin de 162 de evenimente culturale dintre care: 31 de manifestări etnofolclorice; 82 culturale; o lansare de album de muzică populară; 17 lansări de carte; 2 dezveliri de plăci comemorative și 29 de vernisaje, acestea fiind promovate în presa, atât locală cât și națională.

Dintre cele mai importante evenimente amintim:

“Recitațio“, ediția a VII -a, eveniment de promovare a poeziei, în special a cele aparținând poeților sătmăreni, manifestare adresată elevilor de liceu.

” Prim Art“, ediția I, eveniment în care au fost premiați cei care au contribuit la inflorirea culturii sătmărene.

” Sâmbra Oilor și Oțeloaia“, evenimente de promovare a folclorului tradițional, peste 7000 de participanți. Prin aceste două festivalulri, vrem să promovăm folclorul real. Satu Mare, în momentul de față stă bine la capitolul valori autenticea declarat Felician Pop.

,,Luminătorii satelor”,ediţia a III-a,Gala animatorilor  culturali din judeţul Satu Mare

” Danțu’ Mânânțăilor“, eveniment ce se adresează copiilor de școală. Ideea acestui concurs este aceea de a educa tinerii în folclorul tradițional. Numele vine din Oaș, unde copiii mici când ieșeau din biserică mergeau la ”ciupercă” și învățau să danseze.

“Danțu’  la șură “, eveniment ce are loc în a doua zi de Paște, Este un obicei care a cam dispărut în zilele noastre,  prin el încercăm să promovăm folclorul adevărat, instituția noastră nu poate scoate în față, non-valoarea, în Satu Mare avem mulți căntăreți falși și foarte puțini care reușesc să păstreze adevăratele tradiții populare.a declarat Felician Pop.

Deasemenea pentru anul  2014, conducerea instituției și-a propus să organizeze pe lângă evenimentele deja consacrate și alte manifestări noi.

“Avem foarte multe evenimente de organizat, sunt și unele noi cum ar fi, un concurs de folclor someșan la Medieșu Aurit, în care să invităm artiști din zona Transilvaniei, numele evenimentului ”Rozmarin în colțul mesei”, vine de la o melodie a cântărețulul Nicolae Sabău. O tabără de Limba și Literatura Română, pentru tinerii din Ucraina. În Ucraina sunt 4 sate în care 90% din localnici declară ei, sunt volohi( români) dar au fost deznaționalizați, iar noi încercăm să venim în sprijinul lor pentru a-i ajuta să învețe limba română” adaugă, Felician Pop.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, este o instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Satu Mare, având ca și atribuții principale: conservarea și promovarea culturii tradiționale sătmărene.

Activitatea culturală a instituției se desfășoară pe teritoriul județului Satu Mare, pentru probleme de interes local și județean, reprezintă tradițiile locale pe plan intern și internațional, asigură realizarea atribuțiilor autorității administrației publice județene stabilite prin lege și alte acte normative, precum și cele care rezultă din hotărârile Consiliului Județean Satu Mare. Finanțarea se realizează din venituri proprii și din alocații bugetare de stat prin bugetul Consiliului Județean Satu Mare.

“Ideea aceste instituții este aceea că: Viață fără cultură, nu este viață și cultura fără viată, nu este cultură.” a adăugat în final directorul C.J.C.P.T, Felician Pop.

Lasati un comentariu