Semnal de alarmă ! Consumul de carne distruge accelerat planeta

• publicat la: 11 ianuarie 2014
Semnal de alarmă ! Consumul de carne distruge accelerat planeta

Organizatia neguvernamentala „Amis de la Terre” a avertizat faptul ca productia intensiva de carne are un impact devastator asupra mediului, in raportul cu privire la consumul de carne la nivel mondial.

„Productia intensiva de carne nu inseamna numai suferinta unor animale. Acest lucru distruge mediul inconjurator si inghite o cantitate mare din materiile noastre prime pe care le importam din sud pentru a hrani aceste animale”, a afirmat intr-un comunicat Barbara Unmussig, presedinta Fundatiei „Heinrich Boll”, un ONG apropiat Verzilor germani care a ajutat la publicarea acestui raport, mentionat de Le Parisien.

Potrivit raportului elaborat de „Amis de la Terre”, circa 15.500 de litri de apa sunt necesari pentru producerea unui kilogram de carne de vita. Cu aceeasi cantitate de apa, se pot produce 12 kilograme de grau sau 118 kilograme de morcovi, afirma ONG-ul.

„De fiecare data cand mancam, noi facem o alegere politica care are un impact asupra vietii oamenilor, a mediului, a biodiversitatii si a climei”, a declarat Adrian Bebb, un oficial al organizatiei, in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles. Consumul de carne, deja prea mare potrivit acestui ONG, este in crestere pe pietele emergente, precum China.

Cu toate acestea, afirma ONG-ul, deja peste 40% din productia anuala de grau, secara, ovaz si porumb este utilizata pentru hrana animalelor. O treime din cele 14 milioane de hectare de teren cultivat din lume este folosit pentru hrana animalelor de consum.

„Amis de la Terre” atrage atentia si in legatura cu utilizarea masiva a antibioticelor si a hormonilor la animalele destinate consumului uman, utilizarea de organisme modificate genetic pentru hrana animalelor sau secatuirea biodiversitatii in beneficiul speciilor standard.

Organizatia a precizat totodata faptul ca solutii exista. Obiceiurile alimentare pot fi schimbate in timp. De aceea, organizatia vrea sa incurajeze Comisia Europeana in hotararea de a promova alimentatia durabila, incepand cu primavara acestui an./ziare.com

Lasati un comentariu