Tezaur spiritual şi cultural careian- un „dar de neuitare”

• publicat la: 17 ianuarie 2014
Tezaur spiritual şi cultural careian- un „dar de neuitare”

Miercuri,15 ianuarie,de Ziua Culturii Nationale a avut loc lansarea cărţii bibliotecarei Nicoleta  Latiş, Tezaur spiritual şi cultural careian – dicţionar de schiţe biobibliografice,Editura Citadela ,Satu Mare. Volumul a apărut cu sprijinul finaciar al Consiliului Judeţean şi a fost distribuită în  mod gratuit tuturor doritorilor.

Tezaur spiritual şi cultural careian – dicţionar de schiţe biobibliografice este o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui careiean sau bibilioteci locale. Fire neobosită şi un documentarist de exceptie,bibliotecara Nicoleta Latis a dorit să ofere careienilor  un dar de  Ziua Culturii Nationale,si a reusit.Numeroasa asistenţă  i-a răsplătit prin prezenţă si aprecieri  efortul depus pentru readucerea la lumină a celor ce au fost personalitati importante in viata urbei noastre intr-un moment sau altul  al istoriei locale.Nu mai puţin de 75 de nume apar în acestă primă ediţie a dicţionarului de schiţe biobibliografice.

Prefaţa cărţii îi aparţine lui  Felician Pop, directorul Centrului de Creatie si Conservare  a valoriilor si traditiilor ,care o prezintă pe autoarea cărţii ca „o bibliotecară care, pe lângă preocupările obişnuite, se simte obligată moral să alcătuiască o carte despre oamenii care au fost.” Remarcă apoi iuţeala cu care a fost scrisă această carte pe care o numeşte „dar de neuitare”. O carte este o cărămidă importantă într-un edificiu şi doar oamenii sunt cei care transformă raftul prăfuit de cărţi în spirite vii.

Elogiază apoi munca laborioasă pe care a depus-o autoarea în calitatea sa de documentarist. Cartea pe care a scris-o întregeşte profilul cultural al acestui oraş şi prin ea „tabloul cultural careian este mult mai larg, mult mai preţios.”

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, remarcă numărul impresionant de oameni care au legătură cu municipiul Carei. „Se impune aprecierea tuturor acestora şi de aceea cartea Nicoletei Latiş este binevenită”.

O apreciere deosebită pentru Nicoleta Latiş o are si Robert Laszlo,  directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, care o numeşte „bibliotecară de excepţie, o persoană devotată profesiei ei”, şi o consideră un exemplu pentru că a înţeles că menirea instituţiilor de cultură este aceea de a-i sluji pe cetăţeni şi astfel, „din instituţii muribunde se vor transforma în instituţii vii”.


Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, le urează un călduros „La Mulţi Ani!” celor prezenţi, amintindu-le că de la prima atestare a municipiului Carei ,1480 de oameni de diferite naţionalităţi şi-au desfăşurat activitatea în diverse domenii. „Cartea Nicoletei Latiş cuprinde oameni de seamă ai Careiului care au lucrat şi lucrează pe tărâmul culturii sau cel spiritual. Fiecare schiţă biobibliografică cuprinsă aici poate deveni un volum în sine”.

În acest sens, prezintă mai multe cărţi despre personalităţi care au vieţuit în Carei. Elogiază apoi nume importante  pe care municipiul Carei le-a dat altor oraşe, cum ar fi Lugojul (Alexandru Racolţa, Nagy Mihaly, Ioan Boroş, Felician Bran, Aurel Văleanu).  În finalul intervenţiei,a dorit să mentioneze  că aprecierile „vor veni mai degrabă de la Cluj,  Bucureşti, Baia Mare sau Zalău, şi nu de la autorităţile locale.”

A rostit vorbe de suflet si Daniela Ciută,care a specificat de la bun inceput  că nici domnia sa şi nici autoarea cărţii nu desfăşoară acţiuni culturale  având ca motivaţie aprecierile ci  „facem ceea ce facem pentru că ţinem  la  comunitatea  noastră locală ,ne respectăm înaintaşii şi dacă putem, de ce să nu facem?

„Meritul apariţiei cărţii i se datorează autoarei, care a adunat unele date de multă vreme şi care este foarte meticuloasă si sârguincioasă în tot ceea ce face. Nici  locaţia aleasă pentru lansarea cărţii nu este întâmplătoare, autoarea fiind absolventă a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”. Revenind la carte, vorbitoarea accentuează faptul că  „din carte răzbate dragostea pentru comunitatea careiană şi reprezentanţii acesteia.

Este o datorie morală faţă de locul în care ne-am născut să ne cunoaştem toţi înaintaşii. Exemple sunt luate din cartea prezentată, fiind elogiată familia Marchiş sau Cupcea sau Pteancu care au dat generţiti intregi de oameni de valoare inestimabilă.Paginile cărţii cuprind dealtfel o pleiadă de personalităţi ale culturii şi spiritualităţii careiene.

O surpriză deosebit de plăcută a reprezentat-o lectura unei creaţii lirice a preotului -profesor George Marchiş, (1836 – 1884),strălucit reprezentant al culturii sătmărene. Acesta a fost  scos din învăţământ în urma gestului de bucurie şi solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859, când va expedia o scrisoare ce cuprindea poezia “Un glas peste Carpaţi” pentru a transmite confraţilor din România proaspăt unită adevărata stare a românilor din părţile ungurene. Interceptată de autorităţile maghiare, poezia va sta la baza scoaterii sale oarecum disciplinare din rândul cadrelor didactice ale liceului din Beiuş unde a activat o perioadă de timp.

Balada “Ciobanul si Năluca”  a lui George Marchiş, apărută în „Aurora română” în anul 1858,la Viena, a fost  recitată de profesoara Alina Iacobuţ de la Liceul Teoretic Carei, valoarea literară a acestei creaţii surprinzându-i în mod plăcut pe cei prezenţi.

Au mai fost oferite si  alte exemple de oameni importanţi ai Careiului, dascăli renumiţi, pictori (familia Moceanu, Nicolae Bran care a realizat pictura în ulei şi tempera Peneş Curcanul la Ateneul Român sau   Procesul complotului bulgar din anul 1900) şi alte familii care au dat oameni de valoare . Este dezvăluită apoi intenţia ca  în curând,redacţia Buletin de Carei să  editeze „Caiete careiene”, cu date despre câte o personalitate a Careiului.

Cuvântul  de final  a apartinut autoarei, Nicoleta Latiş. Cu modestia binecunoscută, afirmă „îmi este mai uşor să fac, decât să vorbesc.Am observat că multi tineri nu-şi iubesc oraşul, nu-l simt aproape, nu îi leagă nimic de Carei. Dicţionarul scris se constituie într-un motiv care să-i lege pe tineri de oraşul lor natal,să  le ofere şi exemple sau alternative de abordare a vieţii.

 Autoarea priveşte personalităţile prezentate ca pe nişte icoane pentru că nu au aşteptat nici recunoaştere, nici bani, iar noi, urmaşii, trebuie să fim mândri că trăim în locul prin care ei şi-au purtat paşii.

În final, aduce mulţumiri celor care au sprijinit-o: Consiliului Judeţean, domnului Adrian Ştef, Editurii Citadela, domnului Felician Pop, doamnei Daniela Ciută, colegilor, prietenilor, concetăţenilor şi nu în ultimul rând, familiei.

Prof. Adrian Micovschi, gazda acestui eveniment cultural,desfăşurat pe parcursul a mai bine de 2 ore,a conchis : „Mă bucur că am fost gazda acestui eveniment, mă bucur că ne-am unit şi am reuşit să facem ceva frumos.”

S-a încheiat astfel o seară de trăire românească în orăşelul de la marginea ţării. Cei adunaţi şi-au încărcat sufletele în aşteptarea unui alt moment de simţire şi trăire, ce va să vină. Eminescu a mai împlinit un an, iar noi ne-am mai împărtăşit o dată din potirul genialităţii sale.In ce priveste prima lansare de carte din acest an din municipiul Carei,demult nu am mai asistat la o lansare de carte la care să se stea la coadă pentru autografe.
Tezaur spiritual şi cultural careian – dicţionar de schiţe biobibliografice,autor Nicoleta Latiş,se pare că va ţine pentru mult timp de acum încolo capul de afiş.

 

Prof. Rodica Pop

comentarii

de Nicoleta Latiș la 17 ianuarie 2014 - 20:21

Mulțumesc tuturor acelora care și-au sacrificat o după-amiază pentru a participa la un spectacol deosebit oferit careienilor și nu numai, dar și să-mi fie alături în acest moment de mare bucurie, apariția unei cărți pe care mi-am dorit-o demult. Mulțumesc din suflet și celor care și-au rupt din timpul liber pentru a face repetiții la corul ce a dat o deosebită valoare spectacolului și doamnei Mariana Vulcan, un dirijor ce a reușit să închege un cor ce poate urca demn pe orice scenă din țară.

de oana la 17 ianuarie 2014 - 22:04

Felicitari pentru acest inceput de an fastuos la Carei! Evenimentele culturale din acest oras, din ce in ce mai important cultural, se deruleaza in ritm tot mai rapid, dovada a faptului ca COMUNITATEA INTELECTUALA CAREIANA exista!Munca de Sisif a celor daruiti cu patriotism si pasiune a dat roade!Nicoleta Latis si-a facut datoria de bibliotecar si de careian! Multumim pentru acest dar!
Asteptam cu nerabdare Caietele Careiene!

de cititor la 19 ianuarie 2014 - 07:56

o carte demult asteptata si binevenita.
multumim doamnei nicoleta pentru implicare dar si celor care au facut acest cadou careienilor!

de dascal la 19 ianuarie 2014 - 22:59

Un OM MARE nu poate face decat lucruri mari care sa ramana si urmatoarelor generatii asa cum va ramane aceasta carte !Se cuvine deci sa multumim celui care a facut posibila aparitia carti si posibilitatea ca ea sa ajunga gratuit si la cei care nu au mari posibilitati finaciare.Va multumim domnule Adrian Stef!

de Tiberiu Vanca la 23 ianuarie 2014 - 14:58

Felicitări „Buna mea prietenă Nicoleta!” Careiul așteaptă de multă vreme un astfel de dar. Oamenii de pe Er şi cei de pe cursul de „Adio Românie !” al Crasnei merită să-şi cunoască pe de o parte înaintaşii iar pe de altă parte dăltuitorii de spirit,care sunt pe cale să fie daţi uitării. Ca fiu cu rădăcini al celor de pe Er aştept un exemplar al cărţii. Expediţia ramburs să cuprindă şi porto-ul poştal.
Te îmbrățișează Tiberiu Vanca

Lasati un comentariu