Ziua Mondială a Zonelor Umede

• publicat la: 31 ianuarie 2014
Ziua Mondială a Zonelor Umede

În contextul evenimentului ecologic ”Ziua Mondială a Zonelor Umede” din data de 2 februarie, APM Satu Mare a demarat pentru marcarea în acest an a acestui eveniment ecologic două mari acțiuni:

a). Inițierea unui proiect privind reconstrucția parțială a zonei mlăștinoase Ecedea

Ca și continuare a acțiunii întreprinse în anul 2012, privind reconstrucția zonei mlăștinoase Ecedea, (care din păcate nu s-a finalizat), în urma discuțiilor purtate cu Consiliul Județean Satu Mare s-a hotărât că restaurarea parţială a unor zonelor umede din fosta Mlaștina Ecedea este o prioritate a județului pentru anul 2014, ca fiind o acțiune care ar determina dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic și economic (crearea de noi locuri de muncă în domeniul: acvacultură, turism, meșteșuguri tradiționle). În cadrul întâlnirii de lucru din data de 17.01.2014  cu toți factorii interesați: reprezentanți ai ANIF Satu Mare, ai SGA Satu Mare, domnul Prorector  dr. Gavril Ardelean și domnul biolog Carol Karacsonyi de la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad – Sucursala Satu Mare, domnul  Zoltán KISS – Primarul comunei Berveni s-a punctat importanța reconstrucției parţiale a mlaștinii prin prisma protejării zonelor umede în vederea menținerii biodiversității   specifice, acțiune care ar duce la dezvoltarea zonei Berveni atât din punct de vedere turistic cât și economic.

De exemplu, prin proiectul de reconstrucție a mlaștinii Ecedea s-ar realiza o conservare a zonei existente  ca mlaștină care ar putea deveni rezervație științifică, s-ar realiza un muzeu în aer liber al mlaștinii Ecedea și a unor iazuri unde se va putea  practica creşterea tradiţională a peştilor, și s-ar dezvolta meserii tradiționale cum este împletitul de nuiele.

Concluziile întâlnirii au scos în evidență necesitatea conservării anumitor zone mlăștinoase, atât din punct de vedere al mediului cât și al dezvoltării durabile al județului Satu Mare. Prin urmare înainte de a trece la elaborarea unei propuneri de proiect cu finanțare europeană, în perioada imediat următoare, echipa de proiect la care se va alătura și un pedolog, va desfășura o vizită în teren atât pentru cunoașterea condițiilor din teren cât și pentru a dialoga cu cetățenii pe tema viitorului proiect.

b). Programul de educație ecologică”Iubește păsările – Respectă biodiversitatea judetului tău”

Educarea  tinerei generații în spirit ecologic reprezintă pentru APM Satu Mare  o prioritate și o activitate continuă. Până în prezent, în parteneriat cu ISJ Satu Mare a implementat diverse programe de educație ecologică la nivelul instituțiilor de învățământ pe diverse teme de mediu, care au atras un număr mare de instituții și copii, multe dintre ele devenind programe cu tradiție: ”Viață pentru mediu, viață pentru om”, ”Ne jucăm și reciclăm”, ”Eco Școala”.

Având  în vedere că biodiversitatea asigură sistemul suport al vieţii şi al dezvoltării sistemelor socio-economice și reprezentă condiţia primordială a existenţei civilizaţiei umane, APM Satu Mare  în parteneriat cu ISJ Satu Mare, Societatea Ornitologică Romnână – Sucursala Satu Mare, Administratorul Heleșteelor de la Moftin, a lansat pentru perioada ianuarie – aprilie 2014 la nivelul instituțiilor de învățământ gimnaziale de pe raza județului Satu Mare, un nou program de educație ecologică având ca temă centrală: Importanța biodiversității habitatelor acvatice.

În urma lansării prin forumul ISJ Satu Mare și-au manifestat dorința de implicare 13 echipaje  de la instituțiile de învățământ din județul Satu Mare: Școlile Gimnaziale Lazuri, Rătești, Valea Vinului, Beltiug, Moftin, Lucăceni, nr. 1 Negrești Oaș,”Ion Creangă” Satu Mare, ”Octavian Goga” Satu Mare, Liceul Reformat, Liceul Teoretic German, Colegiul Național ”Ioan Slavici” și Liceul ”I. G. Andron” Negrești Oaș

Scopul Programului  care se numește sugestiv ”Iubește păsările – Respectă biodiversitatea judetului tău”, este conștientizarea importanței habitatelor acvatice și familiarizarea tinerei generații cu tipurile de păsări acvatice.

O primă activitate din cadrul programului se va desfășura în în luna februarie la Heleșteele de la Moftin, unde toate echipajele înscrise în program, alături de specialiștii de la APM Satu Mare și de la Societatea Ornitologică Romnână – Sucursala Satu Mare vor participa la o primă monitorizare a păsărilor specifice zonelor umede.  Alte activități din program sunt:

monitorizarea păsărilor pe Valea Someșului, pe Valea Turului;

realizarea de către specialiștii din cadrul APM Satu Mare a unui suport didactic pentru instituțiile înscrise care are ca temă: biodiversitatea habitatelor umede;

organizarea unei seminar cu participarea unui specialist în schimbări climatic, în cadrul căruia vor fi prezentate efectele schimbărilor climatic asupra habitatelor umede

prezentarea cercetărilor realizate în teren și prezentarea unei specii de păsări identificată pe teren.

Programul se va finaliza cu ocazia Zilei Păsărilor – 1aprilie 2014, printr-un concurs prin care se vor evalua cunoștiințele dobândite pe parcursul programului, iar motivarea va fi suportată de administratorul Heleșteelor de la Moftin și va consta dintr-o excursie în Italia pentru a identifica modalitățile de conservare a zonelor umede din acest stat UE.

comunicat APM

Lasati un comentariu