Gheza Vida-101 ani de la naştere.Eveniment marcat la Liceul Teoretic

• publicat la: 28 februarie 2014
Gheza Vida-101 ani de la naştere.Eveniment marcat la Liceul Teoretic

Vineri,28 februarie,se împlinesc 101 ani de la naşterea sculptorului Gheza Vida.Momentul a fost marcat la Liceul Teoretic din Carei în prezenţa directorului Centrului  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Felician Pop, a  directorului  adjunct al Bibliotecii Județene,Rpbert Laszlo,a bibliotecarei Nicoleta Latiş de la Biblioteca Municipala Carei  si a profesorului pensionar,pictorul Aurel Donca.

O introducere în atmosfera vremurilor in care s-a născut şi s-a format marele sculptor român Gheza Vida a fost făcută de directorul adjunct al Liceului Teoretic,prof.Rodica Pop,urmând apoi un scurt moment muzical moroşenesc susţinut de către taraful condus de prof.Vlad Paşca.

A urmat o trecere în revistă a întregii opere a lui Gheza Vida,de  Nicoleta Latiş,materialul fiind susţinut cu imagini ale celor mai reprezentative sculpturi. A fost rememorat deasemenea momentul aniversării Centenarului Gheza Vida de la Carei,manifestare onorată cu prezenţa de înalte personalităţi din mediul academic şi universitar dar şi politic  cât şi de oficialităţi judeţene de cel mai înalt rang.

Zoe Vida Porumb,fiica artistului care a  dat Careiului unul din cele mai reprezentative monumente din ţară,a primit în numele tatălui său titlul de „Pro Urbe” post mortem.

În albumul realizat de acad.Marius Porumb,ginerele artistului ,editat cu ocazia aniversării Centenarului Gheza Vida,monumentului de la Carei îi sunt consacrate nu mai puţin de 20 de pagini.Lansarea acestuia a avut loc în 27 iunie la Academia Română din Bucureşti.

Despre destinul şi viaţa zbuciumată a celui ce a lăsat în urma sa o  vastă operă,a vorbit Felician Pop.

“Gheza Vida a avut forţa de a învia copacul tăiat,de a-l transforma în stări afective şi emoţionale.Chiar el afirma la un moment dat că…deabia acum încep să înţeleg copacii.Unii au talent la scris,alţii cântă frumos,alţii pictează dar  Gheza Vida sculptează.Un monmument de talia celui de la Carei  poate fi chiar opera unei întregi vieţi dar el,artistul Vida  are o bogată listă de opere.Materialul preferat a fost lemnul dar a lucrat şi cu piatra.Când pui din ceea ce eşti în lucrurile exterioare,atunci acel lucru începe să trăiască şi asta a făcut artistul Vida.El ne-a dat o adevărată lecţie de viaţă! 

A crezut in comunismul de la începuturi  ca fiind  o posibilitate de a veni în sprijinul săracilor şi oropsiţilor .A luptat chiar şi in Spania pentru idealurile sale.Nimic nu e însă mai tragic decât să ajungi la sfârşitul vieţii şi  să constaţi că ai crezut intr-o iluzie.Nu a mai apucat să vadă agonia regimului comunist,el trecând la cele veşnice in 1980.

Tot de la Felician Pop am aflat că artistul Gheza Vida a fost sustinut in continuarea studiilor de Teofil Dragos,un distins avocat la care lucra mama sa,rămasă văduvă de tânără.

Profesorul Aurel Donca,un distins pictor careiean ale cărui lucrari le-am putut admira în cadrul câtorva expoziţii locale de pictură,a adus noi date despre  prezenţa  sculptorului Gheza Vida pe meleagurile careiene.

“L-am cunoscut pentru prima dată pe Gheza Vida în anul 1962,in cadrul unei expoziţii din Carei,unde am participat cu şcoala,eu fiind elev  în acea vreme în clasa a X-a.Venise cu pictorul Erdos şi m-a impresionat încă de atunci’ a rememorat  prof.Aurel Donca.

După o succintă evocare  a sculptorilor români  din diverse perioade,elevii au putut afla date  concrete despre  construcţia Monumentului Ostaşului Român şi despre simbolistica acestuia.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Maria la 28 februarie 2014 - 22:36

Era bine daca evenimentul ar fi avut o amploare mult mai mare,pe masura artistului comemorat.Foarte frumoasa initiativa,e extrem de important sa afle si copiii nostri despre cele mai valoroase si perene creatii artistice din orasul nostru,mai mult chiar,putem spune cu certitudine ca lucrarile lui Vida Gheza sunt mari valori ale tarii noastre.

Lasati un comentariu