Muzeul Judeţean prezintă “Fast şi splendoare în capitalele dacilor”

• publicat la: 15 februarie 2014
Muzeul Judeţean prezintă “Fast şi splendoare în capitalele dacilor”

Luni, 17 februarie, de la ora 17,00, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare (b-dul Vasile Lucaciu, nr. 21) vor avea loc  trei prezentări reunite sub numele:

“Fast şi splendoare în capitalele dacilor” 

Cele trei prezentări sunt menite a scoate în evidenţă gradul înalt la care a ajuns civilizaţia dacică din spaţiul carpatic în două centre reprezentative: capitala regală Sarmizegetusa şi o capitală “marginală” a civilizaţiei dacice, dava de la Malaya Kopanya din Ucraina,foarte aproape de granita cu Romania.

Titlurile expunerilor vor fi:

1. Fast si opulenţa la Sarmisegetusa (dr. Iosif Vasile Ferencz, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva).

2. Fast si splendoare in capitala nordica a dacilor (dr. Liviu Marta, Muzeul Judetean Satu Mare).

3. Arheologia experimentală în beneficiul istoriei (dr. Marius Ardelean, Sorana Ardelean, Cătălin Telentin, Asociatia Omnis Barbaria).

Expunerile vor permite o radiografiere a civilizaţiei dacice din perspectiva unei imagini comparate, centru – periferie, în două dave dacice în care au fost descoperite cele mai spectaculoase piese de aur: brăţări şi colane ce cântăreau mai multe kilograme de aur. Cele trei comunicări, însoţite de imagini sugestive, vor încerca a da răsunsul la întrebările pe care le iscă aceste descoperiri: Care au fost motivele pentru care au fost îngropate în pământ? Ce i-a putut determinat pe proprietari să renunţe la piese ce fiecare în parte reprezenta o avere? Cine au fost proprietarii acestor bunuri? Prin ce mijloace au ajuns să deţină asemenea averi?

La acţiunea Muzeului Judeţean sunt aşteptaţi prietenii muzeului precum şi toţi cei ce doresc  să afle aspecte noi despre cercetările civilizaţiei dacice.

redacţia

Lasati un comentariu