Poliţia vă recomandă

• publicat la: 5 februarie 2014
Poliţia vă recomandă

         Poliţiştii sătmăreni acţionează constant pentru prevenirea furturilor din şi de autoturisme urmărindu-se asigurarea unui climat de siguranţă public în rândul cetăţenilor. Astfel oamenii legii vă sfătuiesc ca pentru evitarea situaţiei în care să fiţi victimele unui furt să aveţi în vedere câteva  recomandări.

            Pentru prevenirea furturilor de autoturisme se recomandă:

         La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar daca veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva SECUNDE.

         Dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi pentru deschiderea porţilor.

Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta. În cazul unui furt, asigurătorul CASCO nu vă despăgubeşte dacă nu prezentaţi cele două documente în original şi ambele chei ale autoturismului.

         Parcaţi autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate.

Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt. Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului, dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.

Anunţaţi imediat Poliţia dacă v-au dispărut plăcuţele cu numărul de înmatriculare ale vehiculului.

La autoturismele prevăzute din fabricaţie cu sisteme electronice de siguranţă, este recomandat să montaţi un sistem alternativ care să blocheze funcţionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie să NU FIE CONTROLAT de computerul de bord.

Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care autoturismul a fost sustras apelaţi Poliţia pentru localizare şi deplasare în zona în care se află acesta.

Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet şi gravura în sticlă descurajează hoţii. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri şi portiere, dar şi în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.

În situaţia în care aţi devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajaţi în acest schimb pe cont propriu.

Apelaţi la poliţiştii specializaţi, care vor acţiona profesionist pentru recuperarea autoturismului şi prinderea autorilor. În caz contrar, riscaţi atât pierderea banilor, cât şi să nu recuperaţi autoturismul.

Pentru a preveni furturile din autoturisme vă recomandăm:

Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiţii pentru scurt timp.

În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.

Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii). Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

Pe toate roţile autoturismului fixaţi dispozitive antifurt. Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi.

Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate  sau  meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.                   

           Marţi, poliţiştii din cadrul Biroului de Ordine Publică pentru mediul Urban au desfăşurat  acţiuni pe linia normelor de convieţuire socială , respectiv identificarea şi sancţionarea persoanelor care apelează la mila publicului conform Legii 61/1991r , în zona bulevardului Lucian Blaga , a  magazinului Kaufland , Piaţa Libertăţii, strada Careiului  ocazie cu care au fost aplicate  sancţiuni în valoare de 19000 lei.

     În cursul zilei de ieri poliţiştii rutieri în cadrul acţiunilor desfăşurate în vederea diminuării riscului rutier şi impunerii respectării normelor rutiere, au  aplicat  160sancţiuni contravenţionale în valoare de 17 500  ron , au fost sancţionaţi 80 de şoferi pentru nerespectarea regimului legal de viteză , 34 conducători auto care nu au avut cuplată centura de siguranţă .
                       

Lasati un comentariu