„Pro – Terra” Liceul Teoretic Carei la Păltiniş

• publicat la: 8 februarie 2014
„Pro – Terra” Liceul Teoretic Carei la Păltiniş

În fiecare an, pentru „Pro – Terra” Carei, ultimul sfârşit de săptămână din luna ianuarie înseamnă un adevărat prilej de a întâlni, atât iubitori de natură din întreaga ţară, cât şi montagnarzi.

Ediţia din anul acesta a marcat cea de-a 8-a participare la acest concurs organizat de către prietenii noştri de la Clubul de Turism Montan „Amicii Munţilor” Sibiu, în staţiunea turistică Păltiniş, judeţul Sibiu.  Clubul ecologic „Pro-Terra” Carei a fost reprezentat de 14  membri, profesor coordonator fiind preşedinte Menţiu Gabriela.

 

Nouă cluburi de turism montan din întreaga ţară, însumând în total aproximativ 120 de participanţi, şi-au pus în valoare cunoştinţele, deprinderile, calităţile sportive şi artistice, într-o competiţie ce a cuprins probe de: fotografie montană, grafică, prim-ajutor, orientare sportivă pe trasee marcate din Munţii Cindrel, etc.

 

Cluburile înscrise în concurs au încercat să îşi pună în valoare calităţiile la fiecare probă la care au fost supuşi, astfel încât la final, fiecare a plecat cu cate un premiu. Dintre numeroasele probe putem aminti:

 

  • Proba de orientare sportivă, unde s-au înscris nu mai puţin de 47 de concurenţi;
  • Probele de foto color si alb negru, caricatură, grafică şi proba de “mâini dibace”  unde participanţii au fost provocaţi să conceapă manual o lucrare pe tematică montană.
  •  “Prim ajutor”, a fost relizată de către voluntari de la SMURD. Toate cluburile participante au avut de răspuns la mai multe intrebări privind rezolvarea unor situatii de urgenta care pot sa apara in timpul descinderilor in zonele montane;
  • probele de video şi slide-show, unde, cei prezenţi au avut ocazia să vizioneze imagini din diferite zone ale ţării.
  • tradţionala probă culturală în care cluburile au prezentat un mic spectacol constând într-o poezie cu două cuvinte impuse, cântece de munte şi o mică scenetă.
  • O noutate a fost reprezentată de proba “Aşa NU”, care au atras atenţia asupra unor acţiuni nerecomandate celor care se încumetă să facă drumeţii pe trasee montane.

 Cluburile participante au fost : CT Creasta Cocoşului, ATE Salamandra Diana din Satu Mare, Phoenix Tim – Făget, CTA Măgura Cisnadie, Clubul Copiilor Copşa Mică, Dianthus Mediaş, Palatul Copiilor Sibiu, Pro – Terra Carei, Corydalis Mediaş.

.
În urma clasamentelor, „Pro – Terra” Carei a reuşit să cucerească locul III la proba de grafică, respectiv locul III la proba foto color, locul III la orientare sportivă – masculin sub 18 ani ,prin Chivari Cătălin,care a ob
ţinut loc de podium si la alte ediţii iar Fogas Sergiu a încântat publicul cu o poezie,creaţie proprie pe baza celor două cuvinte impuse,fiind răsplătit cu Premiu Special.

 

Printre echipele participante s-au numărat trei cluburi de elevi, celelalte cluburi pasionate de munte  au fost de adulţi sau chiar de ecologişti profesionişti. Aceste concursuri, în afara probelor sunt foarte utile pentru schimburile  de experienţă privind practicarea turismului montan,socializare şi nu în ultimul rand pentru manifestarea dragostei faţă de munţi şi natură.               

Membrii  Clubului Pro-Terra au avut timp să admire şi Munţii Cindrel , patrimonial istoric si architectural al urbei  medievale Sibiu si Cetatea Alba Carolina de  la Alba-Iulia , Cetatea bastionară de tip Vauban- douădin cele 7 minuni ale României (Ansamblul Brâncuşi – Târgu-Jiu, Castelul Corvinilor – Hunedoara, Cetatea Alba Carolina Alba Iulia, Cetăţile dacice – Munţii Orăştiei, Iaşiul cultural, Mănăstirile pictate din Bucovina şi Sibiul istoric.)

 

 comunicat LT

 

 

 

Lasati un comentariu